קפריסין – רקע כללי

האי קפריסין נמצא בקצה הצפוני-מזרחי של אגן הים התיכון, קפריסין הוא האי השלישי בגודלו באזור ולו שטח של 9,251 קמ"ר (קצת פחות מחצי שטחה של מדינת ישראל).

קפריסין - מצוקי חוף
קפריסין – מצוקי חוף

קפריסין מחולקת לכמה אזורים

הדמוגרפיה של קפריסין

אוכלוסיית קפריסין עומדת על כמיליון ומאה אלף איש נכון לשנת 2020. הקפריסאים היוונים מהווים את הרוב באי (שבעים ושבעה אחוזים). צפון קפריסין היא רפובליקה עצמאית דה פקטו והיא מונה 18 אחוזים מאוכלוסיית האי.

לפני הפלישה הטורקית אל קפריסין (יולי-אוגוסט 1974), שתי הקהילות חיו יחד בערך באותה הפרופורציה (4 קפריסאים יוונים אל מול 1 קפריסאי טורקי) בכל ששת המחוזות המינהליים של האי. מאז הפלישה עזבו המון קפריסאים טורקים את האי עקב ההזנחה של שלטון צפון קפריסין והם מונים כ -10% מאוכלוסיית קפריסין לעומת 18% לפני הפלישה.

אוכלוסיית הערים המרכזיות בקפריסין

בסוף שנת 2013 אוכלוסיית הערים המרכזיות עמדה על:

  • ניקוסיה (החלק היווני): 334,000
  • ניקוסיה (החלק הטורקי): 160,000
  • לימסול: 240,000
  • לרנקה: 146,000
  • פאפוס: 91,000
  • האזורים הכפריים: 47,000

הממשל והמשטר בקפריסין

קפריסין היא רפובליקה ריבונית עצמאית עם מערכת ממשל נשיאותית. על פי החוקה משנת 1960 הנשיא נבחר לתקופת כהונה של חמש שנים באמצעות מועצת שרים.

airalo ad

קפריסין הפכה להיות חברה באיחוד האירופי

ב-1 במאי 2004 קפריסין היוונית הפכה לחברה מלאה באיחוד האירופי וסיימה בכך מסע ארוך שנמשך יותר משלושה עשורים.

החוקים והתקנות של האיחוד האירופי לא נאכפים כצפוי בקפריסין הטורקית, עד שיהיה פיתרון לחלוקת או איחוד האי. בתוך כך, ממשלת קפריסין בשיתוף עם נציבות האיחוד האירופי, קידמה הסדרים מיוחדים במטרה להקל על הכלכלה בין שני צדדי האי ולשם שיפור רמת החיים של הקפריסאים הטורקים. ב-1 בינואר 2008 קפריסין היוונית החלה להשתמש באירו כמטבע הרשמי שלה ובכך החליפה את הלירה הקפריסאית שהיתה נהוגה עד אז.

בית הנבחרים הקפריסאי
בית הנבחרים (ביוונית: Βουλή των Αντιπροσώπων) הקפריסאי

קפריסין היא גם חברה באו"ם ובמוסדותיו המיוחדים: מועצת אירופה, המועצה לביטחון ושיתוף פעולה באירופה וארגונים בינלאומיים רבים אחרים.

הסכסוך הקפריסאי טורקי על האי קפריסין

בין האוכלוסיה הנוצרית יוונית במדינה ובין האוכלוסיה המוסלמית טורקית ניטש סכסוך רב שנים. במאמר בלינק הזה נסקור את הרקע לסכסוך ונייחל ליום בו יבוא שלום עלינו ועל כולם.

הגאוגרפיה של קפריסין

כאמור, קפריסין נמצאת בפינה הצפונית-מזרחית של הים התיכון, בצומת הדרכים שבין יבשת אירופה, אסיה ואפריקה (בדומה לישראל). האי שוכן 71 ק"מ מדרום לטורקיה, 360 ק"מ מערבית לישראל וכ-800 ק"מ מזרחית ליוון.

קפריסין הוא האי השלישי בגודלו בים התיכון (אחרי סיציליה וסרדיניה) ובו מישור מרכזי עם הרים מצפון ודרום ועמקים לאורך החוף הדרומי. לקפריסין יש 648 ק"מ של רצועת חוף.

האקלים של קפריסין הוא אקלים ים תיכוני, עם קיץ ארוך, חם ויבש ממאי עד אוקטובר וחורף קל יחסית עם גשמים לעיתים מדצמבר עד פברואר. עוד על מזג האוויר בקפריסין.
שמש: 340 ימי שמש / שנה
גשמים שנתיים: ממוצע של 790.1 מ"מ
טמפרטורת קיץ ממוצעת: 34 מעלות צלזיוס
טמפרטורת חורף ממוצעת: 13 ° צלזיוס
טמפרטורה ממוצעת בכל ימות השנה: 23 מעלות צלזיוס

ההיסטוריה של קפריסין

קפריסין העתיקה

האנשים הראשונים בקפריסין היו חקלאים מתקופת האבן (8000 שנה לפני הספירה). 4000 שנה לפני הספירה הם הכינו כלי חרס ונחושת. ב-2500 שנה לפני הספירה הקפריסאים הקדמונים למדו להכין כלי ברונזה. אוכלוסיית קפריסין גדלה והתחזקה משמעותית עד שכ-1600 שנים לפני הספירה הומצאה שם צורת הכתיבה העתיקה. חברה מתורבתת מאוד התגבשה בקפריסין בכפרים רבים והסחר עם שאר עמי הים התיכון פרח מאוד.

800 שנים לאחר מכן החלו לקום וליפול אימפריות גדולות במזרח התיכון. הראשונה היתה האימפריה האשורית. אשור מעולם לא כבשה את קפריסין אך הם אילצו את שליטיה לחלוק כבוד לתקופה קצרה משנת 708 לפני הספירה ועד 669 לפני הספירה. בשנת 545 לפני הספירה נאלצה קפריסין להיכנע לממלכת פרס. הפרסים, בתורם, נפלו ואחריהם קמו היוונים בהנהגת אלכסנדר מוקדון בשנת 333 לפני הספירה. כאשר אלכסנדר מוקדון מת בשנת 323, האימפריה שלו התפצלה בין כמה גנרלים יוונים. תלמי הראשון השתלט על מצרים. לאחר תקופת של מלחמה, הוא ויורשיו שלטו בקפריסין והתרבות היוונית הפכה לדומיננטית באי. בתוך כך האימפריה הרומית קמה. הרומאים כבשו את קפריסין בשנת 58 לפני הספירה והיא הפכה להיות חלק מהאימפריה הרומית.

הנצרות החלה לחדור לקפריסין על ידי שאול התרסי ויוסף (ברנבא) בסביבות 45 אחרי הספירה. ואז במאה הרביעית לספירה, האימפריה הרומית התפצלה לשני חלקים, מזרח ומערב. קפריסין הפכה לחלק מהאימפריה הרומית המזרחית. בשנת 476 לספירה נפלה האימפריה הרומית המערבית ואילו המזרחית ובתוכה קפריסין המשיכה להתקיים כאימפריה הביזנטית.

קפריסין בימי הביניים

קפריסין שגשגה תחת האימפריה הביזנטית למרות הפשיטות של הערבים בין המאה השביעית לעשירית. בשנת 1184 הכריז אלכסיוס הראשון קומננוס על עצמאות קפריסין בנפרד משאר האימפריה. עם זאת העצמאות של קפריסין לא נמשכה זמן רב. בשנת 1191 כבש ריצ'רד הראשון, מלך אנגליה את קפריסין ומכר אותה לגי דה ליזיניאן שויתר על שליטתו בירושלים בתמורה לכך.

הליזיניאנים שלטו בקפריסין במשך שלוש מאות שנים. קפריסין הפכה לממלכה פיאודלית בה שלטה אליטה קתולית. עם זאת, במאה ה-14, הערים האיטלקיות ונציה וגנואה התעצמו ואיימו על עצמאותה של קפריסין. בשנת 1425 הממלוכים פשטו על קפריסין ולאחר זמן מלך קפריסין התחתן עם אישה ונציאנית. כשהוא הלך לעולמו הפכה המלכה לשליטה היחידה בקפריסין. בשנת 1489 קפריסין עברה לשליטה ונציאנית. באותה התקופה כוחם של העות'מאנים החל לעלות ובשנת 1571 האימפריה העות'מאנית כבשה את קפריסין.

מפת קפריסין בשנת 1635

קפריסין בין השנים 1571-1945

בתחילה בירכו מרבית הקפריסאים את השלטון הטורקי והעדיפו אותו על פני השלטון הונציאני. צורת השלטון הפיאודלית בוטלה והתורכים כיבדו את הכנסייה האורתודוכסית. עם השנים מגיפות שונות התפשטו בקרב האוכולוסיה והתושבים החלו למרוד בשלטון הטורקי.

במאה ה-19 בריטניה הפכה למעצמת על. בשנת 1875 נפתחה תעלת סואץ ובריטניה רצתה להגן על המסלול להודו. בשנת 1878 ניהלו את קפריסין הבריטים (אם כי טורקיה הייתה עדיין הריבון) אולם בשנת 1914 הצטרפו הטורקים לצד הגרמנים במלחמת העולם הראשונה ובריטניה סיפחה רשמית את קפריסין אליה. בשנת 1925 הפכה קפריסין רשמית למושבת כתר בריטית.

קפריסאים יוונים אורתודוקסים רבים לא היו מרוצים מהמהלך ודרשו אנוזה (איחוד עם יוון) עד שבשנת 1931 התרחשו מהומות עממיות באי. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה רבים מהקפריסאים נלחמו תחת הדגל הבריטי אולם כאשר הסתיימה המלחמה הדרישה לאיחוד עם יוון חזרה ועלתה. לעומתם, הטורקים הקפריסאים רצו דווקא שהשלטון הבריטי ימשיך לשלוט באי.

קפריסין בשנות המאה ועשרים המאוחרות

בשנת 1955 החל ארגון יווני קפריסאי בשם EOKA בסדרת פיגועים בקפריסין. בשנת 1958 הוקם ארגון טורקי בשם TMT והקהילות שבאי החלו להתנגש ולהתנקש אחת בשניה ובשלטון הבריטי. לבסוף, בשנת 1960, קיבלה קפריסין עצמאות והארכיבישוף מקאריוס השלישי נבחר לנשיאה הראשון.

בשנת 1963 רצו היוונים לערוך שינויים בחוקה, הטורקים סירבו וההתנגשויות המשיכו. בשנת 1964 האו"ם שלח כוח לשמירת הסדר בקפריסין וכששום דבר לא עזר באפריל 1974 הקפריסאים היוונים עשו הפיכה והארכיבישוף מקאריוס השלישי נמלט לחו"ל. כתוצאה מכך פלשו כוחות טורקיים ביולי 1974 לצפון קפריסין. האי התפלג ופליטים משני הצדדים חצו את הגבול בין שני חלקיה של קפריסין. בינתיים הושגה שליטה על ההפיכה ובדצמבר 1974 חזר הארכיבישוף מקאריוס אל קפריסין ושהה בו עד מותו 3 שנים לאחר מכן. בשנת 1983 הכריז החלק הטורקי בקפריסין על עצמאות מלאה תחת השם הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין.

קפריסין של המאה ה-21

שני חלקי קפריסין נשארו נפרדים ובשנת 2004 הצטרפה הרפובליקה הדרומית (היוונית) של קפריסין לאיחוד האירופי. בשנת 2008 הצטרפה קפריסין ליורו וכתוצאה מכך, קפריסין סבלה ממשבר כלכלי קשה בשנת 2013. עם זאת, כעת הכלכלה צומחת שוב והתיירות שירדה עקב משבר וירוס הקורונה העולמי ב-2020 מתחילה לחזור שוב אל האי.

טבע

הגאולוגיה של קפריסין

קפריסין מחולקת לארבעה איזורים גיאולוגיים:

  • איזור קיריניה (Pentadaktylos)
  • איזור הטרודוס (Troodos Ophiolite)
  • איזור מאמוניה (Complex)
  • איזור הצוקים הסדימנטרים (Autochthonous sedimentary rocks)
מפה גיאולוגית של קפריסין
מפה גיאולוגית של קפריסין

איזור קיריניה (Pentadaktylos)

אזור הפנטאדקטילוס (קירניה) הוא האזור הגיאולוגי הצפוני ביותר של קפריסין. הוא מתמשך כקשת קעורה מזרח-מערב עם מרכז שנוטה דרומה. האזור מורכב ברובו מחומר אלוכטוני (כזה שנוצר במקום אחר מאשר במקומו הנוכחי): אבני גיר מאסיביות ומגובשות, דולומיטים וגולות של פרמיום-פחמן מתקופת הקרטיקון התחתון. אחריהן משולבים בצורה סטרָטיגרפית סלעי משקע אוטוכתוניים צעירים יותר מתקופת הקרטיקון העליון עד אמצע תקופת המיוקן ועליהם נמצאות התצורות האלכוטוניות העתיקות יותר בדרום.

איזור הטרודוס (Troodos Ophiolite)

אזור Troodos או Troodos Ophiolite נמצא בחלקו המרכזי של האי והוא מהווה את הגרעין הגיאולוגי של קפריסין. האיזור משתרע על פני 2 אזורים, רכס הרי הטרודוס ויערות לימסול ואקפנו (Akapnou) מדרום. איזור הטרודוס נוצר בתקופת קרטיקון העליון על קרקעית ים טטיס שהשתרע אז מהפירנאים דרך האלפים עד להרי ההימלאיה. זה נחשב לאוֹפּיוּליט (קרום אוקייני הנחשף על פני השטח בין 2 לוחות טקטוניים) השלם הנחקר ביותר בעולם. השלמות השכבתית של האופיוליט הופכת אותו לייחודי מאוד.

איזור מאמוניה (Complex)

אזור מאמוניה או הקומפלקס נמצא במחוז פאפוס בדרום-מערב קפריסין. הוא מהווה סדרה של עורקים (סלעים שהתמצקו ממגמה מותכת), סלעי משקע וסלעים מותמרים מתקופת הטריאס התיכון לקרטיקון העליון.

איזור הצוקים הסדימנטרים (Autochthonous sedimentary rocks)

אזור זה החל בעידן הקרטיקון העליון ועד לפליסטוקן. הוא מכסה את האזור שבין הרי קירניה והטרודוס (Mesaoria) כמו גם את החלק הדרומי של האי. הוא מורכב מבנטוניט, שאריות וולקניות, Mélange Cherts, אבני גיר, Calcarenites, סלעי התאדות ומשקעים קלסטיים.

הצמחייה בקפריסין

בקפריסין נמצא הצומח העשיר ביותר באזור מכמה סיבות. המבנה הגיאולוגי של האי, תנאי האקלים, אופי האי, הים הסובב וגם הטופוגרפיה של האי.

עד היום נמצאו מעל 1900 מינים שונים, תתי-מינים וזנים של צמחים בקפריסין. המספר הזה לא כולל את הצמחים החקלאיים. מספר הצמחים האנדמים שגדל רק בקפריסין עומד על 140 והם מהווים את החלק החשוב ביותר של הצמחייה של קפריסין. בתוכם תמצאו את השיח ירוק העד Bosea cypria, את אחד מארבעת מיני הארזים שיש בעולם – Cedrus brevifolia, את הצבעוני הקפריסאי, את ה-Quercus alnifolia ורבים אחרים. עוד על צמחיית קפריסין בהרחבה.

מפת מלונות דינאמית של קפריסין

Booking.com

חוויות ואטרקציות בקפריסין

לא משנה באיזו עונה תגיעו לכאן, קפריסין מספקת הזדמנות רחבה לחוות חוויות חדשות, מעניינות ומרגשות
כולל פעילויות, אירועים, מנהגים ואתרי תיירות ייחודיים בנוף הים תיכוני שלה.

טבע בקפריסין

ברוכים הבאים. קבלו את פלטת הצבעים הטובה ביותר של הטבע. הנוף של קפריסין נפרש על פני חופים נוצצים, הרים ועמקים, יערות ריחניים ומדרונות מושלגים. מחופי האי החמים ועד נווה המדבר הקריר והצונן של רכס הרי הטרודוס, חובבי טבע, אמנים, צלמים וחוקרים ישמחו לפגוש כאן בעלי חיים ביישנים, ולגלות צמחים נדירים שמציצים בין מפלים, מפרצונים, שבילים מפותלים וחופים חוליים מבודדים.

חרדון מצוי קפריסאי

מכיוון שבדומה לישראל, האי נמצא במסלול הנדידה בין אירופה, אסיה ואפריקה צפרים יהנו כאן מאוד. להקות פלמינגו פוקדות את אגמי המלח ומינים רבים ומשמעותיים אחרים עוברים או מקננים פה. עמוק ביערות, החיה הלאומית, כבש המופלון, משוטטת בחופשיות.

צבים ירוקים וחומים מתרבים על חופי הים החולי של האי בקיץ, ואילו יונקי הים התיכון ובתוכם הדולפינים נצפו גם הם שוחים בים החמים, הרגועים והצלולים של האי.

בחלקו הירוק של האי גדלים מספר רב של צמחי מרפא מקומיים וצמחים אנדמיים, כולל סחלב קפריסאי, צבעוני וכרכומים הממתינים שתפגשו אותם בשבילים המפותלים ובצידי הדרכים.

עוד על הטבע של קפריסין ועל בעלי החיים של קפריסין.

בטן גב, שמש וים בקפריסין

רק דברים מעטים דומים להרגשה של טבילת בהונות בחול חם, של שמש שמלטפת את העור, של בריזה רעננה ומלוחה ושל נופים אינסופיים של מים כחולים נוצצים.

אישה יושבת על חוף ים בקפריסים

זה מה שקורה ברוב ימות השנה בקפריסין. באי יש שלל חוויות לכמעט כל סוג של פעילות. מרגיעה מוחלטת על החוף עם כוס משקה ביד, ועד להתנסות בספורט ימי חדש.

מחופים מבודדים ועד ריזורטים מפנקים. מחופים חוליים עד מפרצונים סלעיים, קו החוף המרחיב של האי הוא ביתם של מגוון חופים בסגנונות שונים. כל אחד מהם ייחודי במראה שלו ובמה שאפשר לעשות בו. מלבד בטן גב מפנק בחול החם, אפשר גם לקפוץ למים מדי פעם להתרעננות, אחרי הכל, אפילו אלת האהבה – אפרודיטה עצמה – נולדה מתוך קצף הים בפאפוס.

עבור מי שחי בשביל אקסטרים, תנאי הרוח והים כאן פותחים אפשרויות אינסופיות לספורט מרגש כמו גלישת רוח, שייט וקייט בעוד שמתחת לקצף הגלים מסתתר עולם חדש לגמרי. אתם מוזמנים לצלול בתוך אתרים ארכיאולוגיים עתיקים בינות לבעלי חיים ימיים נדירים.

אפשר גם לטייל על רקע הים והסירות המתנדנדות באחת המרינות או הנמלים של האי, לדוג, או לגלות את המפרצונים והמערות של אזורי החוף השונים בשייט על קטמרן או סירת מפרש.

עוד על בטן גב, שמש וים בקפריסין

ספורט וספורט ימי בקפריסין

אין דבר יותר אפקטיבי מאשר לעשות ספורט שאוהבים באי בו האקלים הנעים מגיע עם סביבה ים תיכונית יפהפיה. אגב, שורת ספורטאים, קבוצות מכל העולם, כולל קבוצות כדורגל מאירופה, מדליסטים, כולם מעניקים לעצמם יתרון גדול בכך שהם בוחרים להתאמן ליעדים שהציבו לעצמם בקפריסין.

מתקני אימונים מהשורה הראשונה, רפואת ספורט, לינה לכל תקציב, רשת תקשורת אמינה, רמות נמוכות של פשע, ורמת חיים מעוררת קנאה, כל אלה גורמים לאימונים יעילים.

בקפריסין יש מגרשי דשא ואצטדיונים מודרניים, בריכות שחייה מחוממות אולימפיות ומרכזי ספורט מאובזרים, מכוני כושר מתקדמים ותנאים לריצות שטח מאתגרות. אם אתם בעניין של ספורט, קפריסין זה אחלה מקום לשבור שגרה.

ספורט ימי בקפריסין

ענפי הספורט הימי הקיימים בקפריסין מגוונים מאוד. ניתן למצוא באי מספר רב של מפעילי ספורט ימי מורשים בחופים הציבוריים ועל קו החוף של רצועות המלונות. שם ניתן להזמין במקום מבחר פעילויות ימיות מהנות או מאתגרות, כולל: סירות בננה, אופנועי ים, סירות פדאלים, סקי מים, גליש גלים או רוח, סאפ, מצנחים מסירה, סקי, שייט בקאנו וקייאקים ועוד.

עוד על ספורט ימי, ספורט וכושר בקפריסין

בריאות ספא ומרגוע בקפריסין

תיירות מרפא נפוצה מאוד בקפריסין. לצד טיפולים רפואיים קונבנציונליים המתקיימים בבתי חולים ומרפאות מודרניות – האי הוא גם ביתם של אתרי ספא כפריים מפוארים בהם הנוחות והטבע שזורים בהרמוניה עם איכות החיים ברמות הכי גבוהות שאתם יכולים לדמיין. טיפולים מפנקים, הוליסטיים וטיפולי יופי יחד עם תחושה של ניתוק והתמקדות אך ורק בעצמכם ללא הלחץ והסחות הדעת של חיי היומיום.

בין אם אתם עוברים הליך רפואי או רוצים להנות מספא מפנק דעו שהתזונה הים תיכונית הבריאה שיש באי ושפע התוצרת המקומית הטרייה הטעימה יכולים להשפיע ולתרום גם הם למצב הבריאותי. תזונה טובה היא דבר שדי פשוט להשיג בקפריסין.

מזג האוויר הפנטסטי לאורך כל השנה (כמו בישראל, גם כאן הקיץ יבש והחורפים קלים), מאפשר גם שלל פעילויות ספורט שגם הן תורמות רבות לאיכות החיים, מהליכה ורכיבה על אופניים לשחייה וצלילה.

עוד על בריאות ספא ומרגוע בקפריסין

חתונות וירח דבש בקפריסין

קפריסין היא אחד היעדים המובילים באירופה לישראלים שרוצים להתחתן בחתונה אזרחית. כל זה למה?

כי יש באי אקלים נפלא, נוף יפה מושלם לצילומים ושלל אפשרויות לעריכת אירועים, טקסים, חתונות ואפילו ירחי דבש מפנקים. אבל גם:

  • זמן הטיסה מישראל לקפריסין קצר מאוד, (פחות משעה ואתם שם).
  • מחירי טיסה זולים (כן, גם זוג צעיר יוכל בקלות עם תקציב זעום להטיס את המשפחות הגרעיניות לחתונה.
  • עלויות נמוכות משמעותית בהשוואה לנישואין אזרחיים במדינות אחרות.
  • מגוון מדהים של לוקיישנים לחתונה כולל חופים, יאכטות, טירות, מוזיאונים, יקבים וכפרים מסורתיים.
  • מגוון רחב של מקומות לינה המתאימים לכל התקציבים. מריזורטים 5 כוכבים ועד דירות בשירות עצמי.
  • לקפריסין קוראים גם "אי האהבה". אלת האהבה והיופי, אפרודיטה, נולדה פה.
  • פעילויות מגוונות שאפשר לשלב במהלך חופשת החתונה: ספורט ימי, גולף, שייט, רכיבה על סוסים, טיולי שטח ואפילו סקי וסנובורד בחורף.

עוד על חתונות וירח דבש בקפריסין תוכלו לקרוא כאן.

בסרטון הזה תוכלו להתרשם מהחתונה של איימי ודני שהתקיימה בסוף 2019 במלון אלכסנדר הגדול בפאפוס.

תרבות ודת בקפריסין

קפריסין הוא אי קטן עם היסטוריה ארוכה ותרבות עשירה מלפני 10,000 שנים מה שהופך אותו לאחת התרבויות העתיקות ביותר שקיימות עד היום בים התיכון. מעידים על כך שלל האתרים הארכיאולוגיים שבאי, המוזיאונים, האנדרטאות והגלריות המרתקות.

קפריסין נמצאת בצומת דרכים בין שלוש יבשות – אירופה, אסיה ואפריקה – מיקומו הגאוגרפי הייחודי של האי מילא חלק חשוב בעברו הסוער מאז ימי קדם. לתושבי התקופה הפרה-היסטורית הצטרפו לפני 3,500 שנה היוונים המיקנים שהחדירו לצמיתות את התרבות היוונית של האי. אחר כך הגיעו תרבויות רבות אחרות, בהן פיניקים, אשורים, מצרים, רומאים, פרנקים, ונציאנים, עות'מאנים ובריטים, אשר כולם השאירו אחריהם שרידים שהפכו לפסיפס של תרבויות ותקופות.

ככזה, האי הוא מוזיאון תחת כיפת השמיים של יישובים פרהיסטוריים, מקדשים יוונים קלאסיים, תיאטראות ווילות רומאיות, בזיליקות עתיקות, כנסיות ומנזרים, טירות צלבניות, קתדרלות גותיות, ביצורים ונציאנים, מסגדים מוסלמיים ובניינים בסגנון קולוניאלי בריטי.

אורחות החיים הישנות, התרבות והמסורות נשמרים עדיין יפה באיזורים הכפריים של קפריסין. לא במפתיע ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו מופיעים כמה אתרים קפריסאיים. למרות ששמירת האתרים ההיסטוריים נמצאת בראש סדר העדיפויות הגבוה של ממשלת קפריסין, מאמצים אלה אגב, עומדים בניגוד מוחלט למציאות האומללה שחלק גדול מהמורשת התרבותית נשאר תחת הכיבוש הטורקי מאז יולי 1974.

בכל מקרה, כשאתם מבקרים בקפריסין, לעולם לא תצטרכו להתאמץ כדי למצוא קטע מההיסטוריה והתרבות של האי כי ההיסטוריה והתרבות הקפריסאית שזורים כמעט בכל פיסת קרקע.

עוד על תרבות ודת בקפריסין

מסלולי טיול בקפריסין

קפריסין מבורכת בטבע צבעוני ומרהיב. הנוף של קפריסין נפרש על פני חופים נוצצים, הרים נישאים, יערות ריחניים ועמקים ירוקים. אתם יכולים להעביר את כל החופשה שלכם שם ברביצה חסרת מעש על החוף אבל מומלץ בחום גם להזיז את הגוף – בחרו מסלול לטיול רגלי, קחו צידה לדרך וקדימה. הנה כמה מסלולים נושאיים מעניינים בקפריסין.

  • מסלול יין הקומנדריה – Commandaria Wine Route
  • מסלול היין קרסוחוריה לימסול – Krasochoria of Lemesos (Limassol) Wine Route
  • מסלול היין עמק דיאריזוס – Diarizos Valley Wine Route
  • לגלות את לפקוסיה (ניקוסיה) ואת חומותיה – Old Lefkosia (Nicosia)
  • המסלול הביזנטי: 10 כנסיות מצויירות בהרי הטרודוס – Byzantine Route
  • המסלול בעקבות התרבות הקדומה
  • מסלול היין לאונה – אקמה – Laona – Akamas Wine Route

קניות ושופינג בקפריסין

בנוסף לכל החופים, אתרי הצלילה, העתיקות, הטירות, המנזרים והטברנות יש בקפריסין סצינת שופינג מטורפת. בלי קשר למזכרות המעניינות שמייחדות את האי, יש כאן מרכזי קניות ענקיים, חנויות הכל לבית ענקיות (מי אמר ג'מבו?) ורשתות זולות לצד חנויות של מותגי יוקרה באיזורים התיירותיים של המדינה.

חגיגות ופסטיבלים

בקפריסין נערכים הרבה אירועים לאורך השנה. חלקם הופעות של האמנים הגדולים מהשורה הראשונה וחלקפ אירועים היסטוריים, ארועים דתיים (כמו בחגים הנוצריים), משחקי ספורט ופסטיבלים שמושכים המונים מרחבי קפריסין והעולם.

רבים מהאירועים הללו מתקיימים בין הסתיו לאביב, כאשר מזג האוויר חם יותר. לוח השנה הקפריסאי נקבע על ידי הכנסייה היוונית האורתודוכסית הממלאת תפקיד חשוב בחיי היומיום שבאי ובלוח השנה הזה מופיעים פסטיבלים רבים לאורך השנה החשובים לצעירים הקפריסאים לא פחות מההורים והסבים שלהם.

ישנם גם מספר אירועי תרבות חשובים כמו פסטיבל היין ופסטיבל אפרודיטה בפאפוס. כך שהן מבקרים והן תושבים יכולים למצוא אירוע מעניים כמעט בכל אחד מהחודשים.

לפני שתגיעו לקפריסין, הקפידו לבדוק איזו הופעה או אירוע או חג מתרחש שם.

אוכל ושתיה בקפריסין

ריטואל השיתוף במטבח הקפריסאי הוא חלק חשוב בתרבות האי והוא קשור באופן מהותי לכל אירוע חברתי, ממפגשים משפחתיים ועד פסטיבלים דתיים.

כל אחד מהם מתייחד במעדנים ובמאכלים משלו. ממנות בשר בקר וכבש וגבינות מיוחדות ועד קינוחים מחרובים, תאנים וענבים. המטבח הקפריסאי הוא תערובת אקזוטית של תרבות יוונית ומזרח תיכונית ששורשיה נטועים בתרבויות העתיקות ששלטו בעבר בקפריסין כמו ירקות שורש רומיים ומעדנים פיניקיים עתיקים. זה לא סוד שהאוכל הים תיכוני נחשב לבריא ביותר בזכות שפע שמן הזית הבריא, הקטניות, הבשר הרזה, עשבי התיבול המקומיים והפירות והירקות הטריים שנמצאים בכל ארוחה. תוסיפו לזה את האקלים הנעים המעניק לתוצרת הטריה את טעמה העז ואתם הולכים לבלות במקום עם אוכל שהוא חלק בלתי נפרד מהחוויה.

מנות ה"מזה" של המטבח הקפריסאי

אחת המנות שמאפיינות את המטבח הקפריסאי הן מנות ה"מזה". אלו מגוון מנות קטנות שמוגשות לפני תחילת הארוחה או כארוחה נפרדת שלמה. המזה היא למעשה נקודת מוצא טובה שעוזרת להכיר את המנות המקומיות. לדוגמה סלטים, בשר מבושל, בישולי קדירה, דגים טריים, קטניות ברטבים שונים וגבינות מיוחדות. כולם מוכנים במקום. אם אתם מבקרים בקפריסין במהלך פסטיבל או בתקופת חג, אתם עשויים לטעום מגוון מדהים של פינוקים ומנות יחודיות שמסמלות את האירוע. האוכל מוכן לרוב על ידי נשות המשפחה שמתכנסות יחד בימים מסויימים כדי לחלוק ולשתף את המתכונים הקפריסאיים שהועברו מדור לדור כדי שגם המקומיים וגם אתם תוכלו להמשיך ליהנות, להתענג ולחלוק את החוויות הטעימות, הריחנית והשופעות של המטבח הקפריסאי!

תחבורה בקפריסין

רכב בקפריסין

מרבית המבקרים בקפריסין שוכרים רכב. האפשרות הזו זולה מאוד רק יש לזכור שהנהיגה היא כמו בלונדון, בצד שמאל. עיינו היטב בהמלצות שלנו להשכרת רכב בקפריסין.

אוטובוסים בקפריסין

ישנם קווי אוטובוס בין הערים הגדולות פאפוס, לימסול, לרנקה וניקוסיה. מהם יוצאים גם אוטובוסים אל החופים והכפרים הסמוכים. תדירות הקווים בימי ראשון מצומצמת מאוד או שלא קיימת. בדקו עוד פרטים באתר של cyprus by bus.

מוניות בקפריסין

 ישנם 3 סוגים של מוניות בקפריסין:

מוניות בשדה התעופה של לרנקה
מוניות בשדה התעופה של לרנקה
  • מוניות שירות / עירוניות: מיניבוסים משותפים של 4-8 מושבים בין פאפוס, לימסול, לרנקה וניקוסיה.
  • מוניות עירוניות: אפשר לעצור אותן ברחוב או להזמין מהתחנה. יש להן תעריפים קבועים ותוספות תשלום על מזוודות כבדות או נסיעות בערב/לילה (20:30 עד 06:00).
  • מוניות כפריות: כמו בעיר רק שתצטרכו כמעט תמיד להזמין אותן מראש.

מתי כדאי להגיע לקפריסין?

העונה המומלצת בקפריסין היא האביב (אפריל-מאי) או הסתיו (ספטמבר-אוקטובר). הימים הם ימים חמים ונעימים ולא עמוס מדי באי. אפילו מרץ ונובמבר יכולים לבוא בחשבון אם לא אכפת לכם לקחת קצת סיכון עם מזג האוויר. תכל'ס מזג האוויר בקפריסין די דומה לארץ כך שיתכן מצב שבתחילת נובמבר תהיה שמש עם 30 מעלות במשך שבוע ברצף.

יוני-אוגוסט לרוב חם, אולי זו לא התקופה הכי נוחה אבל ברוב המלונות והדירות יש מיזוג אוויר. בתי האבן הקפריסאים הישנים נשארים קרירים באופן טבעי – במיוחד אלה שנמצאים בהרים.

שולחן על החוף בטברנה קפריסאית
שולחן על החוף בטברנה קפריסאית

איך מגיעים לקפריסין?

בטיסה מישראל לקפריסין

הכי קל, הכי פשוט. יש כמה טיסות שיוצאות לקפריסין מדי יום מתל אביב, חיפה ורמון. הטיסה נמשכת קצת פחות משעה. אגב, אנחנו ממליצים להשתמש במנוע החיפוש של קיווי כדי למצוא טיסות לקפריסין אבל אם תרצו למצות את היכולות שלו עד תום, קראו את המדריך שלנו לשימוש בקיווי ואת המדריך שלנו להוזלת טיסות ע"י שימוש באפליקציית VPN.

טיסה משאר המדינות לקפריסין

אם אתם מגיעים לקפריסין ממדינות אחרות אז נסו את טרנסאוויה, לופטנזה, Condor, Arkefly, איזי ג'ט, Jet2, Cyprus Airways, Aegean, ריינאייר ובריטיש איירווייז.

טיסה מארצות הברית לקפריסין: אין כמעט טיסות ישירות לקפריסין, לכן תצטרכו לטוס לאירופהומשם לקפריסין.

בהפלגה דרך הים לקפריסין

בניגוד להרבה מדינות אחרות, קפריסין נחשבת ליעד מאוד קרוב לישראל ולכן הפלגה לקפריסין היא משהו לא מאוד מורכב. ראשית יש כמה חברות (דוגמת מנו ספנות) שמוציאות הפלגות אל קפריסין בקרוזים שנמשכים ימים ספורים או יותר אבל להרפתקנים או למי שכבר רגיל להפליג, תמיד עומדת האופציה לשוט אל קפריסין ביאכטה מפרשית או מנועית.

לרוב יוצאים מנמל חיפה, ההפלגה במפרשית אורכת כיום וחצי ואילו במנועית, תלוי בהספק המנוע אפשר להגיע אל האי בתוך כמה שעות בין אם יוצאים מחיפה, הרצליה או המרינות הדרומיות יותר.

הגעה לצפון קפריסין/קפריסין הטורקית

ההגעה לקפריסין הטורקית מעט מורכבת. הכנו עבורכם מדריך מפורט בנושא.

כתבות ומידע נוסף לפי איזורים בקפריסין

שאלות ותשובות

למה כדאי לטייל בקפריסין?

בין הסיבות העיקריות לביקור בקפריסין הם מזג האוויר המדהים והקירבה לישראל. חודשי הקיץ מושלמים ליהנות מחופי הים הרבים של האי ובחורף יש כאן סצינת סקי נהדרת בהרי הטרודוס.

מה הם המקומות הכי יפים בקפריסין?

-החוף היפה של פרוטראס
פאפוס, אתרים היסטוריים וחופים מדהימים
מפרץ אמאתוס ולימסול
פרנרה, ריזורטים מעולים למשפחות עם ילדים
מפרץ האלמוגים, צפונית לפאפוס
איה נאפה, מקום מושלם למסיבות ולצעירים
הרי הטרודוס

האם בטוח לטייל בקפריסין?

די בטוח לטייל בקפריסין למרות הסכסוך הטורקי קפריסאי. גניבות ורמאויות יכולות להתרחש במיוחד בקיץ ובעונות השיא ולכן כדאי לפקוח עין.

מה הזמן הכי טוב לטייל ולנפוש בקפריסין?

העונה המומלצת לנופש וטיול בקפריסין היא בין מאי ליוני. זו אחת התקופות הנעימות ביותר בשנה באי. יש באי גם תיירות ביולי אוגוסט אבל אז די חם ומפוצץ במטיילים ונופשים ויש את עונת החורף, אז אפשר להגיע לנופש חורפי במלונות הרומנטיים שיש בהרי הטרודוס או לעשות שם סקי.