קפריסין הטורקית – צפון קפריסין

הרפובליקה של צפון קפריסין (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti בטורקית או בקיצור KKTC) שנקראת גם קפריסין הטורקית או קפריסין הצפונית היא מדינה שהכריזה על עצמאותה ב-1983, אך מלבד טורקיה ואזרבייג'אן אף מדינה לא מכירה בה.

מבצר קירניה – צפון קפריסין – קפריסין הטורקית

צפון קפריסין מהווה 37% משטחו של האי קפריסין (כ-3300 קמ"ר) ומתגוררים בה כ-300,000 איש.

נקודות הגבול של הרפובליקה הן חצי האי קרפז, מפרץ מורפו וקייפ קורמקיטיס (Cape Kormakitis) במערב והכפר לורוג'ינה (Louroujina) בדרום. עיר הבירה של צפון קפריסין גם היא, היא העיר ניקוסיה.

בצפון קפריסין יש מורשת תרבותית טורקית קפריסאית יחודית שכוללת השפעות שונות, ניב מקומי ואפשרויות בילוי שלא תמצאו בשום מקום אחר (מי אמר הופעה של דרווישים מחוללים?).

צפון קפריסין נחשבת יעד אידיאלי למי שמחפש חופשת חוף לא ממוסחרת, אקלים מתון, היסטוריה עשירה וטבע בתולי עם אפשרויות לטבע, רכיבה על אופניים, מסלולי הליכה בין כפרים נידחים ועוד.

airalo ad

אזהרה! איזור צפון קפריסין הנו שטח כבוש. קיימת החלטה של האו"ם שקוראת לטורקיה לסגת מצפון קפריסין אך טורקיה אינה נענית לה. ממשלת קפריסין אוסרת על תיירים ללון במלונות בשטח הכבוש ולכן אתם עשויים להיתקל בבעיות במעברי הגבולות.

ההיסטוריה של קפריסין הטורקית

בשנת 1974 נערכה הפיכה צבאית בקפריסין שנועדה לספח את האי ליוון, מה שהוביל לפלישה הטורקית לאי ובסופו של דבר לחלוקת האי לשניים: חלק טורקי בצפון האי וחלק יווני בדרומו.

החלק הטורקי הכריז על עצמו ב-1975 כמדינה בשם "המדינה הפדרטיבית הטורקית של צפון קפריסין", אך רק טורקיה הכירה בה.  

ב-2004 נפתחו 4 מעברי גבול בין צפון קפריסין לקפריסין היוונית. שתיים באזור שבשליטה הבריטית, אחת ברחוב לדרה בניקוסיה ונקודה נוספת. כיום יכולים תושבי שני חלקי האי לבקר בחציו השני, כלומר תושבי צפון קפריסין יכולים לבקר בדרום ולהיפך.

עם זאת, עדיף לתיירים שמגיעים לדרום האי לא להגיע לצפון קפריסין. רשויות קפריסין פרסמו ב-2017 אזהרות מסע לעושים זאת שעלולים להיתבע משפטית, להסתכן בשנת מאסר, להימנע מכניסה לאי במשך 10 שנים או לקבל קנס.

הגאוגרפיה של קפריסין הצפונית

צפון קפריסין מחולקת ל-6 מחוזות שקרויים על שם הערים המרכזיות: לפקושה (שבניקוסיה),  גזימאגוסה (פמגוסטה), קירניה, גוזליורט (Güzelyurt ),  איסקלה (Iskele) ולפקה ( Lefke). האחרון הוא מחוז שהופרד ממחוז פמוגסטה ב-2016 וקיבל מעמד של מחוז עצמאי.

מישור מסאוריה (Mesaoria)

רוב שטחה של קפריסין הטורקית (כ-60%) הוא חקלאי, בעיקר הודות למישור מסאוריה שמשתרע ממחוז פמגוסטה לקו החוף המזרחי. מישור זה מורכב מגבעות קטנות שנחצות ע"י נחלים עונתיים, כאשר חלקו המזרחי משמש לגידולי שדה (בעיקר חיטה ושעורה) שצבעם משתנה בהתאם לעונות השנה: ירוק בחורף ובאביב וצהוב וחום בקיץ.

לאורך קו החוף הצפוני של קפריסין התורכית נמצא רכס ההרים קירניה, רכס שהוא ביתו של הר סלווילי (Mount Selvili) – הנקודה הגבוהה ביותר בצפון קפריסין שמתנשאת לגובה 1024 מטר מעל פני הים, כך שמדי חורף הוא נהנה משלג בדומה לאולימפוס שבצד היווני של האי.

Mount Selvili ברכס הרי קירניה (הרי חמשת האצבעות)
הר Selvili ברכס הרי קירניה (הרי חמשת האצבעות)

האקלים בצפון קפריסין

האקלים בצפון קפריסין נחשב לקריר ולגשום בעיקר בחודשי החורף (דצמבר-פברואר) שבהם יורדים מירב המשקעים – מה שמביא למילוי הנהרות המקומיים. 

הודות לקרבה לים ולהעדר רוחות, הטמפרטורה במישור מסאוריה גבוהה ויכולה להגיע ל-40-45 מעלות צלסיוס בקיץ!

באזור קו החוף של צפון קפריסין הטמפרטורה מתונה יותר (16-28 מעלות צלסיוס). יש כאן 2 מפרצים ו-4 מפרצונים: המפרצים פמגוסטה ומורפו והמפרצונים קייפ אפוסטולוס אנדראס , קייפ קורמקיטיס, קייפ זייטין (Cape Zeytin) וכף קאסה (Cape Kasa).

בשאר השנה יש מזג אוויר יחסית לא יציב, למשל סופות של פויראז (רוח צפונית-מערבית) ושל שירוקו (רוח יבשה מאפריקה שנושאת איתה הרבה אבק).

בוטניקה

הודות לפני השטח המגוונים בצפונה של קפריסין יש באיזור שפע בתי גידול שמאכלסים כ-1900 מיני צמחים, מהם 19 אנדמיים. למשל, רק באזור ניקוסיה יש 750 מינים של צמחים וביניהם 30 מיני סחלבים אנדמיים.

אחד הצמחים המפורסמים של צפון קפריסין הוא חבצלת החוף – זן שגדל בחופים חוליים ומככב בסיפורי עם ובמיתוסים עממיים מקומיים, אך עקב הרס של בית הגידול שלו הוא נמצא בסכנת הכחדה.

צמח נוסף שאנדמי לצפון קפריסין הוא Tulipa cypria. צמח זה נמצא רק במספר כפרים כמו Tepebaşı/Diorios או Avtepe/Ayios Simeon והודות לעובדה שהוא נדיר מוקדש לו אירוע יחודי פסטיבל Tulipa cypria שנערך מדי שנה.

בנוסף, פרויקט "עצי הזית המונומנטליים" (Monumental Olive Trees) בכפר Kalkanli מעלה על נס מורשת אקולוגית בת 800 שנה – מה שהפך אותו לאחד הפרויקטים החשובים במערכת Natura 2000.

החי בצפון קפריסין

חופי צפון קפריסין כוללים אתרי השרצה של צבי ים ירוקים וצבי ים חומים, אשר בוקעים מהביצים בסוף הקיץ. צפון קפריסין היא גם יעד אידיאלי לצפרים הודות לאלפי ציפורים נודדות שחולפות בשטחה, מה שהופך את השמיים לתפאורה שמארחת דרמה יומיומית עוצרת נשימה.

הודות לעובדה שהפארק הלאומי חצי האי קרפז מיוער הוא מהווה בית לבעלי חיים רבים, בראשם כ-1000 חמורים קפריסאיים פראיים שנודדים בו בעדרים על שטח של כ-300 קמ"ר.

חמורים קפריסאיים בחצי האי קרפאז
חמורים קפריסאיים בחצי האי קרפאז

ערים מרכזיות בקפריסין הטורקית

לפקושה (ניקוסיה) בירת קפריסין

לפקושה היא העיר הגדולה בצפון קפריסין, בירת אזור זה ובירת קפריסין כולה. האלמנט המפורסם ביותר בניקוסיה היא החומה הוונציאנית – חומה שנבנתה במאה ה-16, משתרעת על 4.5 ק"מ וכוללת 11 מגדלים ו-3 שערים.

בנוסף העיר ידועה הודות ל-2 החאנים שלה (אחד מהם הוא החאן הגדול של ניקוסיה – בויוק חאן), למסגד סלימיה ולחמאם התורכי שפועל ברציפות כבר 400 שנה. עם זאת, העיר היא לא רק קפסולת זמן היסטורית אלא גם אבן שואבת לסגנונות אדריכליים שונים. בקיצור, עיר עם קסם נצחי שאי אפשר שלא להתאהב בה.

צריח מסגד סלימיה בניקוסיה הטורקית
צריח מסגד סלימיה בניקוסיה הטורקית

קיריניה

קירניה נחשבת לבירה התיירותית של צפון קפריסין הודות לשפע של מלונות, אפשרויות בילוי, חיי לילה ומרכזי קניות. קירניה הוקמה ככל הנראה באלף הראשון לפני הספירה והייתה אחת מהממלכות המוקדמות בקפריסין.

מיקומה של העיר במרכז קו החוף הצפוני היה מושלם לסחר עם מדינות ממזרח ומצפון, למשל החוף הדרומי של אנטוליה (בחלקה המערבי של טורקיה) מרוחק רק 40 ק"מ מקירניה.

אזהרה! איזור צפון קפריסין הנו שטח כבוש. קיימת החלטה של האו"ם שקוראת לטורקיה לסגת מצפון קפריסין אך טורקיה אינה נענית לה. ממשלת קפריסין אוסרת על תיירים ללון במלונות בשטח הכבוש ולכן אתם עשויים להיתקל בבעיות במעברי הגבולות.

נמל קיריניה

נמל קירניה היה המקום שדרכו יוצאו אל מדינות העולם החרובים, גאוותו של האיזור. זה מה שהביא להקמת בניינים בני שני קומות מסביב לנמל, כאשר לרוב הקומה התחתונה שימשה כמחסן לחרובים והעליונה למגורים.

עם הזמן הוקמה בנמל טירה צלבנית וכיום הוא נחשב לאחד מאתרי החובה באיזור. הבתים הישנים הוסבו לחנויות, מסעדות, מלונות ובתי קפה שוקקי חיים שמספקים אווירה ייחודית ומהווים תפאורה מושלמת לחופשה. במסעדות שבנמל תוכלו לטעום ממאכלי המטבח הקפריסאי הטורקי כמו דגים ופירות ים טריים, ראקי וברנדי חמוץ מסורתי.

https://www.youtube.com/watch?v=JFlVSfm0vF4

לפקה

לפקה היא אמנם עיירה קטנה ששגשגה בתקופה הרומית הודות למכרות הזהב והנחושת שהיו בה, אבל מיקומה בין אגמים לצד רצועת חוף למרגלות הרי הטרודוס הופך אותה למושלמת גם היום.

המים מהמעיינות בהרים מוצאים את דרכם אל מישור החוף הפורה שבו נמצאת לפקה, כך שלא פלא שהיא מכונה "סל הפירות של קפריסין". בלפקה גדלים מגוון רחב של פירות ואגוזים ויש בה מטעי הדרים בשפע.

בסמוך לעיר נמצאים השרידים ההיסטוריים של העיר העתיקה סולי (Soli) וארמון Vouni. סולי מפורסמת הודות לשרידיה הרומיים (בעיקר בזיליקה עם רצפת פסיפס ואמפיתיאטרון משוחזר שבו נערכים מופעים) וארמון ווני הודות לנוף המרהיב שנשקף ממנו.

האמפיתיאטרון של סולי
האמפיתיאטרון של סולי

העיר גוזליורט

העיר נמצאת בלב אזור גידול ההדרים של צפון קפריסין ולא בכדי – מיקומה למרגלות הרי הטרודוס נופך אותה לאזור החקלאי הפורה ביותר בצפון קפריסין, מה שהעניק לה את שמה (Güzelyurt בתורכית משמעו "מקום יפה"). העיר הייתה מיושבת עוד מתקופת הברונזה ושימשה מרכז לכריית נחושת לאורך ההיסטוריה.

העיר מאכלסת את מוזיאון הארכיאולוגיה והטבע ואת כנסיית St. Mamas – כנסייה שנבנתה במאה ה-18 ומוקדשת לפטרון של מעלימי המס. האדריכלות בכנסייה משלבת סגנונות גותיים וביזנטיים וכוללת נברשת זכוכית נדירה מאוד.

כדאי להגיע לעיר ביום שבת – יום השוק שבו נמכרת תוצרת מקומית ולהמשיך לחופים הסמוכים. אלו מארחים כל השנה אלפי גולשי רוח שמתמודדים על הגלים העזים שנשברים על החוף.

העיר איסקלה

זוהי אחת הערים הגדולות בצפון קפריסין והיא שילוב מופלא של עבר ועתיד. העיר שנקראה בעבר Trikomo ידועה בהיותה המקום הראשון בקפריסין שאליו הביאה אפרודיטה פרי.

בעיר יש שתי כנסיות בעלות חשיבות היסטורית: Panayia Theotokos מהמאה ה-12 שכוללת גם מוזיאון ו-Ayios Iakovos) St. James) מהמאה ה-15.

בשנים האחרונות העיר נהנית מתנופת פיתוח תיירותית. למשל, בכפר הדייגים הסמוך Boğaz יש מסעדות דגים איכותיות וברצועת החוף Bafra יש מלונות פאר.

חוף bafra
חוף Bafra

העיר פמגוסטה

פמגוסטה הייתה בעבר עיר הנמל החשובה ביותר בקפריסין והיא משכה אליה סוחרים מכל אזור הים התיכון שהקימו בה כנסיות, איש איש ומסורתו. האגדה מספרת שיש בפמגוסטה כנסייה לכל יום בשנה, כך  שלא פלא שהיא קיבלה את השם "מחוז הכנסיות". הידועה בהן היא הכנסיה הנסטוריאנית.

כיום בפמגוסטה יש את העתיקות המרשימות בעולם מתקופת ימי הביניים, למשל מסגד Lala Mustafa Pasha שנבנה על יסודות של קתדרלה גותית. בנוסף, העיר מוקפת ע"י 3 ק"מ של חומות ונציאניות – מה שהופך טיול לאורכן לשיעור היסטוריה חי ומרתק.

סלאמיס

בקרבת פמגוסטה נמצאת סלאמיס – עיר רומית שהשתמרה באופן מופלא וכוללת פסלים, תיאטרון, מרחצאות, מבצרים, ארמונות, אוצרות וקברים עם סודות עתיקים. סלאמיס העניקה השראה למחזה אותלו של שייקספיר ומאמינים שרב הנסתר בה על הגלוי.

אתרי חובה בצפון קפריסין

טירת אותלו בפמגוסטה

טירה זו נבנתה במאה ה-14 ע"י הלוסינגיאנים ששלטו בקפריסין אז, ומאמינים שבני משפחת המלוכה התגוררו בה. מצודה זו נודעה בכך שהיא בלתי חדירה, בעיקר הודות לתעלות העמוקות שהיו סביבה.

במקור הטירה הייתה מצודת הגנה על נמל פמגוסטה והיא שימשה כשער הכניסה הראשי לעיר, אבל כנראה שהיא מבוססת על מגדל וביצורים שנבנו במאה ה-11 ע"י נסיך צור.

מצודת Saint Hilarion בקירניה

מצודת Saint Hilarion בקירניה
מצודת Saint Hilarion בקירניה

מצודה זו שנמצאת ברכס הרי קירניה נחשבת לשמורה ביותר מבין 3 המצודות שהיו בו: Kantara, Buffavento וסיינט הילריון. מצודה זו נקראת ע"ש נזיר שנמלט מרדיפות בארץ הקודש וחי (ולבסוף גם מת) במערה בהרים שברכס זה, אך כנראה מבוססת על מנזר וכנסייה שהיו באתר בעבר.

ארמון Vouni בלפקה

ארמון זה הוקם במאה ה-6 לפנה"ס כדי לפקח על התנועה בים וכדי לנהל את פעילות העיר הסמוכה Soli.

למרות שהמקום תפקד רק כ-100 שנה הוא דוגמה לבית הלניסטי טיפוסי עם השפעות מזרח-תיכוניות.

מומלץ להגיע לארמון בתחילת האביב כדי ליהנות מפריחת הסחלבים שסביבו. בנוסף, יש כאן תצפית על Petra Tou Limnidi – אי קטן שנחשב למקום הישוב הראשון בקפריסין.

החאנים של ניקוסיה

החאן הגדול

החאן הגדול נחשב לאחד הבניינים המיוחדים באי מבחינה אדריכלית, בעיקר כי הוא הדוגמה השמורה ביותר לאדריכלות עותומאנית.

החאן שנבנה ב-1572 נמצא במרכז השוק המסורתי בתוך חומות העיר ניקוסיה וכולל 2 קומות: החדרים בקומות הקרקע שימשו כאורוות לסוסים, כאזורי אחסון וכחנויות ואילו הקומה השנייה שימשה לשינה. ואגב, החלונות בחאן היו גבוהים כדי להרתיע גנבים ובעיקר בשל יוקר הזכוכית.

סה"כ יש במקום 68 חדרים שמסודרים בצורת ריבוע סביב חצר פנימי שבמרכזה  mescit (בית תפילה מוסלמי). לבית התפילה הזה שתי כניסות לחאן – עיצוב נדיר שקיים רק בשני חאנים שנמצאים בטורקיה.

בשנים 1878-1903 המקום שימש כבית הכלא המרכזי של ניקוסיה, בין השנים 1903-1947 כפונדק ועד 1962 כמקום דיור ציבורי למשפחות מעוטות יכולות.

לאחר שיפוץ שנערך בשנות ה-90 החאן כיום משמש כמרכז אמנות וכולל גלריות וסדנאות. במקום נערכים מופעי ריקוד, פולקלור, מוזיקה ותיאטרון שהופכים אותו שוב למרכז החיים של ניקוסיה. כאן תוכלו לקרוא עוד על החאן הגדול.

החאן הגדול של ניקוסיה בלילה
החאן הגדול של ניקוסיה בלילה

חאן המהמרים

חאן המהמרים שנבנה במאה ה-17 (כנראה על חורבותיו של מנזר) הוא אולי קטן וצנוע ביחס לחאן הגדול, אבל הוא חשוב הודות להיותו דוגמא לפונדק עותומאני מסחרי.

בימי הביניים נהגו סוחרים מאותו ענף מסחר ללון בחאן מסוים, כך שחאן זה נודע בתור "החאן של הכנרים". לא ידוע מתי ולמה הוחלף שמו, אבל דבר אחד בטוח – הוא כלל 56 חדרים בשתי קומות: הקומות התחתונות שימשו לבעלי החיים והקומות העליונות למגורי האנשים.

חאן זה שופץ במלואו ומשמש כאטרקציה תיירותית הודות לשפע בתי הקפה, המסעדות, החנויות והסדנאות שבהן ניתן לרכוש מזכרות אותנטיות. להרחבה על החאן הגדול.

בדסטן – Bedesten

הבדסטן נחשב לא רק לאחד הבניינים ההיסטוריים החשובים בניקוסיה, אלא גם לפלא אדריכלי. הוא משקף את החיים הרב-תרבותיים בניקוסיה בעבר ובהווה. המקום נבנה במקום ככנסייה ביזנטית במאה ה-6, הורחב ונבנה מחדש במאות ה-12 וה-16 ע"י הלוסיניגאנים והוונציאנים, שימש כקתדרלה והוסב לשוק מקורה (בדסטן בטורקית) בתקופת השלטון העותומאני.

עד הכיבוש הבריטי של קפריסין המקום היה השוק העמוס והחשוב בעיר, אך הוא שונה משווקים מקורים אחרים ברחבי האימפריה הטורקית ומשלב אלמנטים וסגנונות אדריכליים צרפתים, וונציאנים ואפילו ספרדים. לאחר שחזור שארך 5 שנים הבדסטן נפתח לקהל ב-2009 ומשמש כמקום רב-תרבותי וכחלל תצוגה – מה שמביא אליו אלפי מבקרים כל שנה.

השוק המקורה בנדבוליה – Bandabulya

זהו השוק המקורה המרכזי שיש באי והוא פועל ברציפות כמעט 100 שנה. שוק זה נבנה בתקופת הכיבוש הבריטי של קפריסין (1930-1932) בחצר שבין מסגד סלימיה לבדסטן. במקום ניתן למצוא כמעט הכל: פירות וירקות טריים, בשרים, כלי בית, מתנות ומזכרות ועוד.

במהלך השנים המקום הפך למרחב ציבורי ולמקום מפגש של תושבי צפון קפריסין בכל הגילאים, אך עם השנים המבנה העתיק הפך להיות לא יציב ומסוכן עד שהוא נסגר סופית ב-2010. לאחר שיפוץ מאסיבי הוא נפתח ב-2012 וכיום כולל דוכנים שונים, בתי קפה, חנויות ספרים ואפילו אולם תיאטרון.

מנזר Apostolos Andreas

מנזר זה הוא המזרחי ביותר באי כולו ושימש לאורך הדורות את עולי הרגל לירושלים. החלק העתיק במקום הוא הקפלה מהמאה ה-15 – קפלה שלפי האגדה כוללת מים קדושים בעלי תכונות ריפוי שהביא איתו אנדראס הקדוש, על שמו נקרא המנזר.

טירת קירניה

טירת קירניה נבנתה לראשונה ע"י הביזנטים במאה ה-7 (כנראה מעל שרידיו של מבצר רומי קדום יותר) במטרה לשמור על העיר מפני האיום הימי הערבי.

במקור הטירה כללה 4 מגדלים שקושרו ביניהם ע"י חומות, אך בהמשך כל כובש הוסיף את הטאץ' האישי שלו למקום, מה שיוצר שילוב מיוחד במינו של סגנונות ואפשרות להכיר את ההיסטוריה המרתקת של קפריסין דרך האדריכלות של המבנה.

עם זאת, המראה הנוכחי של הטירה מתוארך ל-1489 עת שלטו בקפריסין הוונציאנים. הם הגדילו, עיבו וחיזקו את חומות הטירה, החליפו את גשר הכניסה בבית שערים מוגן ועוד. בפלישה העותומאנית ב-1571 זה לא עבד והוונציאנים הובסו די בקלות.

כיום ניתן לבקר בטירה, לצפות בבאר המים, בצינוק, בקפלה ובשני המוזיאונים שלה, אך גולת הכותרת הייתה ונשארה הליכה לאורך הסוללות ותצפית לעבר הנמל.

עתיקות סלאמיס (Salamis)

האודיסיאה של הומרוס מספרת שסלאמיס הוקמה ע"י הקשת Teucer במהלך מלחמות טרויה, אך המציאות כנראה שונה. מאמינים שסלאמיס הוקמה ע"י שבטים שהגיעו מאנטוליה לקראת סוף תקופת הברונזה. אליהם הצטרפו Achaeans שהגיעו מ-קילקיה.

העיר שכנה במקור באזור קטן סביב הנמל והתרחבה בהדרגה, בעיקר כאשר הגיעו אליה תושבים מהכפר Tuzla (מרכז המסחר דאז בנחושת) שחרב ברעידת אדמה סביב שנת 1100 לפנה"ס – מה שהפך אותה לבירת האי כולו.

עד סוף המאה ה-4 לספירה סלאמיס שלטה של שטח הנרחב והפורה יותר בקפריסין, אך כוכבה החל לדעוך כאשר האימפריה של אלכסנדר הגדול פוצלה לאחר מותו – מה שהביא לכך שהיא נשלטה ע"י Ptolomy.

עם זאת בתקופה הרומית סלאמיס שבה לשגשג הודות להיותה מרכז סחר ימי חשוב, כך שלמרות שפאפוס הייתה בירת האי, סלאמיס הייתה המוקד של הפעילות הכלכלית בקפריסין.

טיול לסלאמיס הוא חלון לציוויליזציה עתיקה ששרדה כיבושים של צבאות זרים (אשורים, מצרים, פרסים, רומאים וכו'), אך בסופו של דבר נכנעה דווקא לכוחות הטבע, רעידות אדמה בשנים 76-77, 332 ו-342 לספירה כאשר השתיים האחרונות לוו בגלי גאות גדולים.

סלאמיס נהרסה סופית בשנת 647 לספירה ונקברה תחת חולות נודדים ולכן משווים אותה לא מעט לפומפיי. החפירות במקום גילו ממצאים רבים, למשל גימנסיום, תיאטרון, וילה רומית, באר מים, אגורה, מקדש לזאוס, בזיליקות, מרחצאות, חומות, נמל, קברים ועוד. את הממצאים שהתגלו בעיר ניתן לראות ב-3 מקומות: נקרופוליס סלאמיס, מנזר St. Barnabas והמוזיאון הבריטי בלונדון.

כיום סלאמיס משתרעת על קילומטר רבוע אחד אחד בלבד לאורך חוף צפון קפריסין ורב בה הנסתר על הגלוי. להרחבה על סלאמיס.

האי Petra Tou Limnidi

מדובר באי קטן שעליו ניתן להשקיף מארמון ווני בלפקה. האי פטרה טו לימנידי עצום בחשיבותו הודות להיותו מקום היישוב הראשון בקפריסין כולה. הממצאים שהתגלו במקום מוכיחים שההתיישבות באי החלה בתקופה הניאוליתית והתבססה על חקלאות ועל דייג.

כיום האי הוא אזור צפרות ומהווה מקום קינון חשוב לשני מינים של ציפורים: שחף צהוב רגל וקורמורן ימי.

קורמורנים ימיים
קורמורנים ימיים

מסלולים בטבע בצפון קפריסין

מערת Incirli

זוהי המערה הגדולה ביותר בקפריסין כולה ושמה נובע מעץ התאנה שנמצא לידה (Incirli בטורקית משמעו "תאנה"). המערה נמצא כ-2 ק"מ צפון-מזרחית לכפר Cinarli ובשנות ה-50 וה-60 היא שימשה מסתור ללוחמי ה-EOKA. יש בה נטיפים וזקיפים. רוחב המערה נע בין 5-20 מטר, גובה 4-7 מטר ואורכה הוא 250 מטר, אך רק כ-70 מטר נגישים למבקרים.

האגדה המקומית טוענת כי לתאנים יש כוחות מרפא וכי למערה פתח כניסה נוסף (שכמובן לא נמצא עד היום).

מומלץ לשלב את הביקור במקום עם טיול בהרי חמשת האצבעות, אזור שידוע הודות לנופים המרהיבים הנשקפים ממנו, למנזרים העתיקים שבנויים עליו ולדבש האורגני הטעים שמיוצר בו.

הכפר בלהפאייס

הכפר Bellapais עומדת על גבעה מדרום לקירניה שנשקף ממנה נוף מרהיב של הים ושל ההרים המפרידים בין החוף הצפוני של קפריסין ובין המישור המרכזי בו נמצאת ניקוסיה. במקום נמצא מנזר קתולי גותי עתיק במיקום קשה מאוד להגעה (לפחות כך זה היה בעת העתיקה כשהיה צורך להגן על המנזרים מפני פורעים ושודדים). צמוד לכפר נמצא על הצוק מנזר בלהפייס העתיק.

Bellapais_Abbey
מנזר בלהפייס (תצלום עתיק)

מסלולי טיול ברכס הרי Besparmak (הרי חמש האצבעות)

רכס זה (שנקרא גם רכס הרי קירניה) משתרע לאורך 170 ק"מ במקביל לחופי צפון קפריסין והוא אחד משני רכסי ההרים היחידים באי כולו (השני הוא הרי הטרודוס בקפריסין היוונית).

אדמת הרכס היא אבן גיר שידועה בנקבוביותה ושמשמשת כפילטר מים טבעי – מה שהביא לכך שרכס זה מספק כמעט את כל כמות המים הנדרשת לעיירות ולכפרים של צפון קפריסין.

בתקופת הביזנטים והלוסיניאנים, מיקומם של הרים אלה ליד הים הפך אותם למקומות אסטרטגיים, כך שנבנו בהם מגדלי שמירה וטירות המשקיפים על החוף והמישור המרכזי כמו טירת סיינט הילריון, מבצר Buffavento וטירת קנטרה. שרידיהם נמצאים שם עד היום.

הרכס גם כולל יערות של עצי אורן וברוש, עצים נשירים ועצי אלון, תאנה ואגוזי מלך. בנוסף, האזור כולל צמחייה מגוונת ומינים אנדמיים רבים – מה שמושך אליו בוטניקאים מכל העולם. ברכס זה יש מסלולי טיול רבים ובראשם מסלול Besparmak הידוע. המסלול מחולק ל-18 מקטעים על פני 260 ק"מ לערך.

חצי האי קרפאז

חצי האי קרפאז הוא למעשה השפיץ, האצבע של קפריסין וזו שמקנה לאי את צורתו המחודדת האופיינית. חצי אי זה שמשתרע על 80 ק"מ הוכרז כשמורת טבע, בעיקר הודות לעובדה שהוא נחשב לאחד המקומות הבתוליים האחרונים באזור הים התיכון.

במקום יש מגוון ביולוגי עשיר ושפע של דו-חיים, זוחלים וציפורים נודדות. המקום גם מהווה את אזור הקינון של צבי-ים ירוקים וחומים ונחשב אזור אידיאלי לדייג, שנורקלינג וטיולים רגליים באטרקציות השונות כמו מנזר Apostolos Andreas, טירת קנטרה ועוד.

חוף בחצי האי קרפאז
חוף בחצי האי קרפאז

אזהרה! איזור צפון קפריסין הנו שטח כבוש. קיימת החלטה של האו"ם שקוראת לטורקיה לסגת מצפון קפריסין אך טורקיה אינה נענית לה. ממשלת קפריסין אוסרת על תיירים ללון במלונות בשטח הכבוש ולכן אתם עשויים להיתקל בבעיות במעברי הגבולות.

חגיגות ופסטיבלים בצפון קפריסין    

פסטיבל הג'אז חומות ניקוסיה – Nicosia Walled City Jazz Festival

בפסטיבל זה מתקיימות הופעות של מוזיקאי ג'אז מקפריסין התורכית ומתורכיה.

פסטיבל תיאטרון קפריסין – Cyprus Theatre Festival

פסטיבל שנתי שמאורגן ע"י עיריית ניקוסיה הטורקית ונערך כל שנה בחודש ספטמבר. הפסטיבל מארח קבוצות תיאטרון מקומיות וזרות (לרוב מטורקיה).

פסטיבל קירניה לאמנות ותרבות – Girne Art and Culture Festival.

עיריית קירניה מארגנת אירוע זה מדי שנה בחודש אוגוסט והוא כולל מגוון של פעילויות וקונצרטים של מוזיקה מסורתית.

פסטיבל הענבים בג'לטיה – Mehmetcik Grape Festival

פסטיבל זה שנערך כל שנה בחודש אוגוסט מאורגן ע"י עיריית ג'לטיה ובין היתר נמכרים בדוכנים שבו מגוון מוצרים שונים ומשונים שעשויים מענבים.

פסטיבל למוזיקה קלאסית במנזר בלהפייס בקירניה – International Bellapais Music Festival

פסטיבל זה שנערך כל שנה באביב (אמצע אפריל-אמצע יוני) החל מ-2016 נחשב לאחד החשובים במוזיקה הקלאסית של קפריסין הטורקית. מופיעות כאן מקהלות, אופרה ותזמורות של כלי נשיפה בעיקר הודות לאקוסטיקה הנפלאה של המקום. מגיעים כאן להופיע מוזיקאים מכל העולם.

פסטיבל החלומי – Geçitkale Hellim Festival

פסטיבל זה שנערך כל שנה בחודשים אוגוסט-ספטמבר בכפר לפקוניקו מוקדש לגבינת החלומי. במהלך הפסטיבל תושבי המקום מציעים למכירה מוצרים שונים שהכינו תוך שימוש בגבינה המסורתית, כך שהוא שילוב של מסורת עתיקה וקולינריה משובחת.

הופעות של הדרווישים המסתובבים

יש הופעות של דרווישים מחוללים בכל מיני מקומות בצפון קפריסין. אחד מהם טקס מתקיים במוזיאון Mevlevi Tekke בניקוסיה כל שנה ב-17.12.

פסטיבל הזית – International Kyrenia Templos Olive Festival

פסטיבל זה נערך כל שנה בחודש אוקטובר בעיר קירניה ומעלה על נס את חשיבותו של עץ הזית במסורת המקומית.

הפסטיבל הבינלאומי לריקודים עממיים – Folk Dance International Festival

פסטיבל זה שנערך כל שנה בעיר איסקלה לרוב בסוף יוני נמשך כשבוע. הפסטיבל מושך אליו להקות ריקודים מכל רחבי העולם.

פסטיבל האגוז – Lefke Walnut Festival

פסטיבל זה נערך כל שנה בחודש יוני בכפר לפקה ובו התושבים מציגים ומוכרים מגוון של קינוחים שעשויים מאגוזים כמו למשל Ceviz Macunu.

פסטיבל התפוז – Güzelyurt Orange Festival

הפסטיבל נערך כל שנה מ-1977 בגוזליורט בקיץ (סוף יוני-תחילת יולי) עם סיום קטיף התפוזים. הפסטיבל כולל תערוכות אמנות, מופעים של ריקודי עם, קונצרטים, תחרויות יופי, הגרלות, ירידים, טורנירים שונים ודוכנים של מזכרות, עבודות יד ומאכלים מקומיים.

פסטיבל החרוב – Tatlısu Carob Festival

פסטיבל זה נערך כל שנה בתקופת הקטיף (תחילת בספטמבר) בכפר אקאנטו ומוקדש לחרוב – מצרך הייצוא החשוב ביותר של האי בעבר שזכה לשם "הזהב השחור של קפריסין".

הפסטיבל שנמשך סוף שבוע שלם כולל דוכנים שבהם נמכרים מוצרים שונים שמיוצרים מחרובים (עבודות יד, מזון ומשקאות) וכן נערכים מופעים של מוסיקה, תרבות ואמנות.

כל באי הפסטיבל מקבלים עם הגעתם משקה תוסס קר שכולל פקמז – מולסה שמיוצרת ע"י הרתחת אבקת חרובים וצמצומה לסוכר. המקומיים נשבעים שיש למולסה זו יתרונות בריאותיים רבים.

פסטיבל הצבעוני – Tepebaşı Tulip (Tulipa Cypria), Lapta Festival

פסטיבל זה נערך בכפר Tepebaşı כל שנה בחודש מרץ – זמן פריחת הצבעוני הנדיר והמוגן מסוג Tulipa Cypria.

Tulipa Cypria
Tulipa Cypria

פסטיבל אקו דיי – Eco Day Fest

פסטיבל זה נערך כל שנה בחודשים מאי ואוקטובר בכפר Komi Kebir. למרות שהפסטיבל נמשך יום אחד בלבד, הוא הזדמנות נדירה להכיר קהילה בת-קיימא ואת המורשת של צפון קפריסין: ריקודי עם, מוזיקה, מלאכות מסורתיות (אריגת כותנה, ייצור סלים ועוד) ודוכנים של תוצרת מקומית.

אחד המטעמים שניתן לאכול בפסטיבל הוא Pilavuna – גבינת חלומי טרייה ומתוקה שמיוצרת במקום ונצלית בגריל.

פסטיבל פקעות המשי – Bellapais Silk Cocoon Festival

פסטיבל זה נערך כל שנה בחודש מאי במנזר Bellapais ובו מציגים ומוכרים המקומיים עבודות יד עשויות מפקעות משי.

פסטיבל האמנות והתרבות הבינלאומי של פמגוסטה – International Famagusta Art and Culture Festival

פסטיבל זה מתקיים בחודשים מאי – יוני ונחשב לאחד הפסטיבלים הפופולאריים והמרשימים ביותר בצפון קפריסין.

תרבות בקפריסין הטורקית

המורשת התרבותית של צפון קפריסין משתרעת על יותר מ-9000 שנה והיא עשירה ומגוונת במיוחד. למרות ההשפעה הטורקית החזקה המורשת הצפון קפריסאית גם הושפעה ממדינות אחרות בבלבנט, מה שיצר מסורות מקומיות יחודיות לצד עושר פלורליסטי ורב-תרבותי.

דוגמה קלאסית לכך היא השפה. למרות שבצפון קפריסין דוברים טורקית היא אינה הטורקית של טורקיה, אלא ניב קפריסאי ייחודי.

מוזיקה טורקית בצפון קפריסין

המוזיקאים בצפון קפריסין לרוב עושים שימוש בשני סוגים של תופים: דרבוקה שעליה מתופפים בשני ידיים ודאבול שעליו מקישים עם מקל. לעיתים נעשה שימוש בכלי נגינה נוספים כמו כינור, אקורדיון או מנדולינה.

לרוב הריקודים העממיים בצפון קפריסין מלויים ע"י מוזיקה חיה שמנגנים על כלים מסורתיים, למשל הזורנה, כלי נשיפה בעל צליל מזרח תיכוני מובהק.

זורנה - Zurna
זורנה – Zurna

ריקודים צפון קפריסאים

בצפון קפריסין נהוגים שני ריקודים עממיים כאשר בשניהם הרקדנים לובשים תלבושות עממיות. הנשים עטויות כיסויי ראש ותכשיטים צבעוניים והגברים לובשים חולצות לבנות, מכנסיים שחורים באורך הברך, מעילים בצבע כחול באורך המותן, כובעים אדומים וחגורת בד רחבה בצבע אדום. לרוב התלבושות כוללות אביזרים כמו שעוני כיס או מטפחות.

ריקוד ה-Karsilama

בניגוד לריקודי צמד (כמו הבצ'טה או המרנגה ואפילו הסלואו הנפוצים בקריביים ובתרבות האירופאית, ריקוד הקרסילמה הטורקי הוא ריקוד שורות שבו גברים ונשים מחוללים זה מול זה בתזמון מושלם, כך שכל מין מציג מהלך שונה שמשלים את המהלך של בני/בנות המין השני.

ריקוד ה-Sirto

הריקוד העממי העתיק ביותר בצפון קפריסין שמאופיין ע"י רקדנים שיוצרים מעגל בצורה ייחודית – החזקת פרקי הידיים של הרקדנים שמימין ושמשמאל. הריקוד כולל 12 צעדים בסיסיים, כאשר רקדן אחד מוביל את שאר המשתתפים תוך שינוי בקצב.

מוזיאונים בצפון קפריסין

מוזיאון הספינה הטרופה בטירת קירניה

מוזיאון זה הוא תפאורה לאחת היצירות החשובות והמשומרות ביותר בעולם בתחום ההיסטוריה הימית – שרידיה של ספינת סוחר יוונית מהמאה הרביעית. האונייה העתיקה ביותר שנמצאה במימי קפריסין.

האונייה שהתגלה במקרה ע"י צוללן בזמן סערה בשנת 1965 הועלתה לפני השטח בשנים 1967-1969, אבל קורותיה בים מרתקות לא פחות והיא כנראה טובעה ע"י פיראטים. החפצים שמוצגים במוזיאון זה הם החפצים המקוריים שנשאה הספינה במסעה האחרון.

מוצגים במוזיאון הספינה הטרופה בקירניה
מוצגים במוזיאון הספינה הטרופה בקירניה

מוזיאון הארכיאולוגיה והטבע בגוזליורט (מורפו)

מוזיאון זה נפתח לקהל ב-1979 והוא שוכן בבניין ששימש כארמונו של הבישוף. למוזיאון 3 אגפים.

  • אגף להיסטוריה של הטבע שמציג את החי והצומח של צפון קפריסין.
  • אגף ארכיאולוגי שמציג את העבר ההיסטורי של האי מהתקופה הניאולתית ותקופת הברונזה
  • אגף עם ממצאים מהישוב העתיק Tumba Tou Skuru

חצר המקום משמשת כמוזיאון פתוח ומציגה יצירות מהתקופה הקלאסית, ההליניסטית והרומית.

בנוסף, מוזיאון זה מציג יצירות בעלי חשיבות ארכיאולוגית ואסתטית, למשל: עלי הזהב של סולי, נזר מעלי זהב ששזורים זה בזה ופסל של האלה ארטמיס מהמאה ה-2 שהתגלה בסלאמיס.

מוזיאון Mevlevi Tekke בניקוסיה

המוזיאון ששוכן בטקה (Tekke) סופית מהמאה ה-16 נחשב לאחד המבנים ההיסטוריים והדתיים החשובים ביותר בקפריסין. בניין זה הוקם כדי לבטא את הפילוסופיה הסופית שמדגישה שני אלמנטים: את נפרדות הנפש מאלוהים במהלך הקיום הפיזי ואת כוחה של האהבה האלוהית. מוזיקה וריקוד הם ביטויים לאהבה אלוהית ואנושית – מה שיוצר את ה"דרווישים המסתובבים".

דרוויש רוקד ריקוד טורקי
דרוויש רוקד ריקוד טורקי

בבניין זה ביצעו הדרווישים את ריקודם הקדוש "סמה" (sema) עד 1954. המסדר הסופי בקפריסין חדל להתקיים ב-1956, כך שהמקום שימש כמוזיאון אתנוגרפי עד 1963. החל מ-2002 הבניין משמש כמוזיאון לאמונה הסופית המקומית. במקום ניתן לראות את ה- Semahane (המרחב שבו נערכים טקסי ה"סמה"), נישה בקיר שנחצבה לכיוון מכה, מרפסת עץ שבה הופיעו הנגנים בטקסים ו-2 תערוכות קבע:

  • האחת מציגה את Mesnevi (שירו הגדול ביותר של רומי) לצד כלי נגינה, תלבושות של דרווישים, איורים ועוד…
  • השנייה מציגה חדר מסורתי של דרוויש כולל כלי בישול, כלי בית ועוד.

בנוסף, בחצר המוזיאון יש תצוגה של 16 מצבות עותומאניות מגולפות שנאספו ממקומות שונים בקפריסין.

אדריכלות צפון קפריסאית

אחוזת Dervis Pasha בניקוסיה

אחוזה זו שנמצאת בין חומות העיר העתיקה של ניקוסיה מהווה דוגמא לאדריכלות מסורתית עותומאנית, כך שהיא משקפת את אורח החיים הקפריסאי הישן. האחוזה שנבנתה במאה ה-19 על יסודות בניין גותי כוללת אלמנטים אותנטיים רבים.

למשל, 2 כניסות (אחת לנשים ואחת לגברים), 2 קומות (הראשונה ששימשה לאחסון ולמגורי המשרתים עשויה מאבן והשנייה ששימשה למגורים עשויה מלבני בוץ), קשתות מאבנים צהובות, גג מטרקוטה, חדר ראשי בסגנון בגדדי עם תקרה מעוטרת, חצר פנימית וגילופי עץ בצבע כחול.

החל מ-1988 המקום משמש כמוזיאון אתנוגרפי וחושף את התרבות, המנהגים, הטקסים וההרגלים של ימים עברו באמצעות אביזרים שונים (החל מחרבות טקסיות וכלה בכלי בית ובגדים) – מה שמאפשר לקבל תובנה על החיים שהיו בקפריסין ואינם עוד.

אחוזת Dervis Pasha בניקוסיה
אחוזת Dervis Pasha בניקוסיה

אזהרה! איזור צפון קפריסין הנו שטח כבוש. קיימת החלטה של האו"ם שקוראת לטורקיה לסגת מצפון קפריסין אך טורקיה אינה נענית לה. ממשלת קפריסין אוסרת על תיירים ללון במלונות בשטח הכבוש ולכן אתם עשויים להיתקל בבעיות במעברי הגבולות.

עבודות יד בקפריסין הטורקית

ייצור קילים (שטיחי רצפה ארוגים ביד) היא מסורת עתיקה שנהוגה בעיקר בכפרים באזור פמגוסטה.

באזור לפיתוס (Lapithos) נשמרה המסורת של ייצור רקמת Hesap – רקמה שנוצרת בטכניקה של תפר צולב על בד פשתן שנמשך ע"ג מסגרת עץ עגולה. לעומת רקמות אחרות, כאן הבסיס הוא משי כהה ולא מתאר שמצויר בעפרון.

ברחבי קפריסין הטורקית עושים שימוש בחלקים שלמים או חתוכים של צמחים (גבעולים, עלים וזרדים) כדי לייצר פריטים כמו סלים, מגשים ללחם, מטאטאים ואפילו ארונות וארגזים.

קישוט של פקעות משי שמקורם בחצי האי קרפאז היא אמנות עממית נוספת. פקעות אלו נפתחות לאחר הקישוט, נחתכות בצורות מיוחדות ונתפרות  ע"ג בדים – מה שיוצר בגדים מיוחדים במינם.

אחת האומנויות העתיקות בצפון קפריסין היא ייצור של כלי חרס וקרמיקה, בעיקר הודות לשפע קרקעות החימר שבצפון האי.

אטרקציות ופעילויות מומלצות לילדים בצפון קפריסין

השכרת רכב בצפון קפריסין

אוכל ושתייה צפון קפריסאים

הטברנות של צפון קפריסין – Meyhanes

הטברנות בצפון קפריסין נקראות Meyhanes. הן לא רק מקום לאכול, לשוחח ולשתות ראקי מסורתי. זהו מקום מפגש חברתי שמגלם את התרבות הקולינרית המקומית ומאפשר לפתוח את הלב, להרוות את צימאון הנפש ולהשביע את הרעב. עוד על כך בעמוד שממוקדש לטברנות בקפריסין.

Meyhanes - הטברנה המסורתית של צפון קפריסין
Meyhanes – הטברנה המסורתית של צפון קפריסין

הארוחה הצפון קפריסאית

ארוחה צפון -קפריסאית מסורתית מתחילה בלא פחות מ-15 צלחות מזטים וביניהם:

  • Samarella – בשר עיזים מומלח.
  • Chakistes – זיתים ירוקים קטנים שנמסקו בתחילת עונת המסיק ולאחר מכן נכתשו ונמהלו בחומץ
  • Beyaz Peynir – גבינה מחלב כבש שהבשילה במלח והולכת מצוין עם ראקי ופרוסות של מלון טרי.
  • גבינת חלומי מטוגנת על הגריל שמוגשת בפיתה.
  • Çiğer – קוביות כבד מטוגנות או בגריל.
  • Magarina Bulli – פסטה שמוגשת עם עוף, גבינת חלומי ונענע יבשה.

אחרי המזטים יגיעו מנות בשריות שעשויות בעיקר מנתחי טלה, למשל שיש-קבב (שיפודים) או קופטה (קציצות מטלה טחון עם תבלינים) וגם מנות אחרות מבוססות על בשר שעטוף בלחם, למשל לחמע'גון.

המטבח הצמחוני של צפון קפריסין כולל ירקות ממולאים (yalancı dolma), מנות משעועית,(למשל תבשילים מלוביה), מלוחיה ותבשילים על בסיס ירקות שורש.

לקינוח הארוחה לרוב יוגשו פירות העונה, שימורי פירות שנקראים כאן Macun או Kırbaç – תערובת של מי גבינה טריים עם שמנת (או חלב) שעליו מטפטפים דבש מקומי ומפזרים אגוזים.

קפה טורקי הוא הסיום המסורתי והאולטימטיבי של כל ארוחה, בעיקר הודות לעובדה שהוא מסייע בעיכול.

משקאות צפון קפריסאיים

בשנים האחרונות החלו לייצר בצפון קפריסין גם יין. פרויקט היין המסחרי הראשון החל בשנת 2000 בכפר Geçitköy, מערבית ללפטה. כיום מיוצרים בצפון קפריסין מגוון יינות מזנים שונים מהכרמים באזור הכפר, מגוזליורט ו-Ilgaz.

ניתן לבקר בכרמים השונים ולצפות בתהליך השלם של ייצור היין, להצטרף לקורסים ולהרצאות, לטעום יינות ולחוות את תרבות היין המקומית המתחדשת. עם זאת, הראקי המסורתי היה ונשאר המשקה המועדף על תושבי צפון האי.

ראקי מסורתי של צפון קפריסין
ראקי מסורתי של צפון קפריסין

תחבורה פנימית בתוך צפון קפריסין

תחבורה ציבורית

הערים המרכזיות (ניקוסיה, פמגוסטה וקירניה) מחוברות ביניהן בקווי אוטובוסים אך הם מפסיקים לפעול לאחר השעה 18:00. בדרך כלל ישנם אוטובוסים שנוסעים פעם ביום לאזורים הכפריים ומהם (אם כי אלה נוטים להביא נוסעים לניקוסיה בבוקר ולעזוב בלילה). שדה התעופה Ercan מחובר היטב לערים המרכזיות באמצעות אוטובוסים.

מוניות

בצפון קפריסין יש תחנות מוניות רבות, אך לרוב הן פועלות בהזמנה מראש. מוניות שירות (דולמושים או קומבוסים) פועלות לעיתים קרובות, בעיקר בערים הגדולות ובשעות היום אך אין להן לוח זמנים קבוע.

ברכב שכור

השכרת רכב נחשבת לאופציה הטובה ביותר לטיול בצפון קפריסין כאשר ישנם מספר שירותי השכרת רכב בניקוסיה, קירניה ופמגוסטה.

למעט חברות השכרת רכב יש משרדים בשדה התעופה Ercan. קחו בחשבון דבר נוסף, העלויות של השכרת רכב בצפון קפריסין גבוהות יותר מאלה שבדרומה.

איך מגיעים לצפון קפריסין? איך להגיע לקפריסין הטורקית?

בטיסה

נמל התעופה הבינ"ל ארג'ן הוא נמל הכניסה המרכזי לצפון קפריסין דרך האוויר. כאן תוכלו למצוא טיסות לצפון קפריסין רק קחו בחשבון שלרוב טסים קודם לטורקיה ומשם לצפון קפריסין.

בשייט

שירותי מעבורות תכופים מקשרים בין קירניה לאלניה ו-Taşucu בטורקיה. שירות מעבורות הרכב היחיד שקיים הוא דרך Taşucu. המעבורת המהירה אל אלניה וממנה פועלת רק בקיץ. יש מעבורות מדי פעם גם ליעדים אחרים בטורקיה.

כניסה לצפון קפריסין מדרום קפריסין (דרך היבשה)

מעבר דרך היבשה מדרום קפריסין לצפונה (ולהפך) הוא אפשרי אבל מורכב עקב המתיחות השוררת בין המדינות. כאן תוכלו לקרוא פתרונות על כך בהרחבה.

האם בטוח לטייל בצפון קפריסין?

אזהרה! איזור צפון קפריסין הנו שטח כבוש. קיימת החלטה של האו"ם שקוראת לטורקיה לסגת מצפון קפריסין אך טורקיה אינה נענית לה. ממשלת קפריסין אוסרת על תיירים ללון במלונות בשטח הכבוש ולכן אתם עשויים להיתקל בבעיות במעברי הגבולות.

האם צריך ויזה כדי לטייל בצפון קפריסין?

לפי כל מה שידוע לנו אין צורך בהוצאת ויזה מראש כדי להגיע לצפון קפריסין.

האם טיול בצפון קפריסין זול יותר מטיול בדרומה של קפריסין?

מכיוון שהמטבע בצפון קפריסין הוא הלירה הטורקית ולא האירו, טיול בצפון קפריסין כולל לינה במלונות נחשב זול יותר מאשר טיול דומה בדרום קפריסין. עם זאת, לרוב העלויות של השכרת רכב יהיו גבוהות יותר מאשר בדרום.

האם אפשר לשתות מי ברז בקפריסין הטורקית?

לא כדאי לעשות זאת. מומלץ לשתות מים מבקבוקים חתומים. עוד על אוכל ושתיה בצפון קפריסין תוכלו לקרוא בפוסט.