מבקרים בניקוסיה? אל תפספסו שיטוט לאורך רחוב לדרה. הרחוב הוא רחוב היסטורי ומפתיע שזכה לתחיה והתחדשות והפך למדרחוב ראשי וססגוני. הקסם של לדרה בא לידי ביטוי ביום משולב של קניות, קפה וארוחה טובה עם ערך מוסף.
מלבד היותו מדרחוב שוקק חיים והציר המרכזי בחלקה העתיק של העיר ניקוסיה, לדרה צופן בחובו רקע היסטורי חשוב ומספר אודות חלוקת העיר והאי קפריסין כולו.
מה נמצא ברחוב לדרה?
אורכו של רחוב לדרה כקילומטר אחד והוא מוביל אל כיכר אלפתריה (כיכר החופש), אליה נחזור בהמשך. ניתן לדמותו ל"דרך נוף" של חלונות ראווה צבעונים, מבחר עשיר של בתי קפה, הידועים בקפה הקפריסאי האיכותי שלהם, פאבים, מגוון מסעדות מעולות ומעוררות תיאבון (גם בסגנון הטברנה היוונית), מגוון רחב של חנויות בוטיק ודוכני מזכרות, תכשיטים ופרטי אומנות מסורתיים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
עובדה נוספת היא, שהרחוב סגור לתנועת רכבים, מה שתורם לאוירת סיור נעימה ונגישה והופך את לדרה לאתר קניות ובילוי מועדף, במשך היום ועד השעות הקטנות של הלילה.
לחובבי התצפיות והאתגר, מומלץ לבקר במגדל שקולאס (Shacolas Tower) בו שוכן מוזיאון התצפיות של לדרה הנמצא במרכז הרחוב. תמורת תשלום סימלי ניתן לטפס אל המצפור בקומה ה-11 משם נשקף נוף הים והעיר כולה, מחזה מדהים ביופיו. בגובה זה ניתן לצפות גם בקו החלוקה המקורי הממחיש לנו ישן לצד חדש, את סיפורה ההיסטורי של העיר – רגע לנשימה ששווה את הטיפוס.
כיכר אלפתריה או מה הקשר בין אופניים, מחאה ונשים קפריסאיות?
כמו חלקים אחרים במדרחוב לדרה, גם לכיכר החופש שבקצהו יש מה לספר. סיפורה ההיסטורי החל בשנת 1882 אז הוקמה על ידי הבריטים כחלק מהאזור המגשר בין העיר העתיקה לבין משרדי הממשלה שהוקמו מעבר לחומותיה. היא נקשרה באירועים פוליטיים ומחאתיים, נשאה שמות שונים וידעה הפיכות וכיבושים.
מעניין להזכיר שבכיכר נראו רוכבי האופניים הראשונים בקפריסין ובשנת 1945 שימשה כרקע לגלויית המחאה המפורסמת של הצלם ג'יי ארתור דיקסון, שתפס רגע במחאת הנשים הקפריסאיות, שרכבו על אופניים בכיכר כמחאה על איסור הרכיבה לנשים, בהנהגתה של נאפיה מיכאלידי.
עם הצטרפות קפריסין לאיחוד האירופאי בשנת 1974, קבלה הכיכר את שמה הנוכחי "כיכר אלפתריה" – כיכר החופש. מאז שימשה לאירועי תרבות וספורט חשובים.
בשנת 2005 הוכרזה תחרות אדריכלות שאפתנית, לעיצובה מחדש של הכיכר. המנצחת, קבוצה בהובלתה של האדריכלית האוונגרדית והנודעת זאהה חדיד. ביצוע הבניה נמשך למעלה מעשור ונתקל בקשיים ועיכובים שונים. רק ב21 בדצמבר 2018, כשנתיים לאחר פטירתה של האדריכלית, נפתחה הגישה לחלקו העליון של הכיכר לקהל הולכי הרגל. אלפתירה הינו אחד מתוך 36 הפרויקטים הלא גמורים שהותירה זאהה חדיד ומאז ינואר השנה (2021), שנפתח גם חלקו התחתון, כיכר אלפתריה מעורר צפייה וסקרנות גדולה!
- השכרת רכב בניקוסיה
- אטרקציות ופעילויות בניקוסיה וסביבתה
- מלונות מומלצים בחלק הדרומי של ניקוסיה
- מלונות מומלצים בחלק הצפוני של ניקוסיה
מגדל שקולאס (Shacolas Tower)
מגדל שקולאס הוא בניין רב קומות והוא נקרא בעבר מגדל מנגליס (Manglis). בבניין שכנו אז משרדי חברת ההנדסה הכללית וחברת הכרייה המקומית. הבניין היה הבניין הגבוה ביותר בקפריסין עד שנת 1978. חמש הקומות הראשונות הן חנויות כלבו גדולות כמו H&M והקומה השישית שהייתה בעבר קפיטריה היום משמשת כנקודת תצפית נחמדה ממנה נשקף נוף פנורמי של העיר העתיקה. הקומה ה-11 היא מצפה כוכבים ומוזיאון המשקיף על כל הבירה. ישנם טלסקופים, משקפות והסברים מוקלטים על ההיסטוריה של ניקוסיה.
מוזיאון ומצפה הכוכבים שבמגדל
כאמור, בקומה ה-11 של בניין שקולאס נמצא מוזיאון שמשלב תערוכת אמנות מודרנית עם נופה של העיר. התערוכה – פרי שיתוף פעולה עם מוזיאון לבנטיס בניקוסיה וקבוצת Debenhams מציג בין היתר צילומים ואיורים של ניקוסיה העתיקה.
היסטוריה מרתקת
למעשה ניקוסיה נולדה בשם "לדרה" במרכז האי קפריסין ולא קבלה משמעות מיוחדת לעומת ערי החוף הפעילות. התפנית בחשיבותה התרחשה בשנת 1192 כאשר החליט המלך אמלריך השני להכתיר אותה כבירת האי, מאז שמה נפוץ. משהפכה לעיר אסטרטגית, הוקמו סביבה חומה ומבצרים והם חלק בלתי נפרד ממאפייניה. בחומה וב-11 צריחייה ניתן לחזות גם היום – הם ממחישים באופן פסטורלי את היקף צמיחתה של העיר סביבם לאורך ההיסטוריה. מרבית התושבים בעיר היו קפריסאים ממקור יווני עד שנכבשה בשנת 1571 על ידי העות'מאנים. כיבוש זה הושג לאחר מצור אכזרי שגבה את חייהם של כ-20,000 מתושביה. מאז תקופה זו, חיים באי קפריסין יוונים וטורקים במערכת יחסים מורכבת שידעה עליות ומורדות קיצוניים.
את שגשוגה וצמיחתה הנוספת של לדרה העתיקה אל מעבר חומותיה כניקוסיה, ניתן ליחס גם לאימפריה הבריטית שכבשה אותה בשנת 1878. תחת השרביט הבריטי, נוספו לעיר משרדים וענפי מסחר רבים והיא הפכה למרכז הכלכלי והפוליטי של קפריסין.
למרות התפתחותה של העיר והאי קפריסין כולו, המתיחות בין תושביו היוונים והטורקים לא שכחה. בשנת 1963, שלוש שנים בלבד משקבלה קפריסין את עצמאותה, הצעה לשינויים בחוקתה הביאה לקרבות בין אזרחיה היוונים והטורקים שהלכו והעמיקו. היחסים הסלימו עוד יותר למרות ניסיון הטורקים להתרחק ולהתיישב בחלקו הצפוני של האי. בשנת 1974 עקב חשש לסיפוח קפריסין ליוון, פלש צבא טורקיה מצפון וכבש בין היתר את חלקה הצפוני של ניקוסיה. כיבוש חלקי זה הביא לחלוקת העיר והאי כולו בגבול פיזי המכונה "הקו הירוק", שיצר "קפריסין צפונית טורקית" וקפריסין דרומית יוונית". מאז נעשו ניסיונות רבים להשליט סדר ושלום בין חלקי האי ותושביו.
תפנית חיובית בתהליך רב השלבים של האו"ם לגבש את חלקי האי ותושביו למודי הצער, אירעה בשנת 2003 בה נפתחו נקודות למעבר בגבול, בהן גם מעברים בין שני חלקי העיר החצויה. לשמחתנו נקודה משמעותית כזו נפתחה ברחוב לדרה, לב ליבה של ניקוסיה, ב3 באפריל 2008 וזאת לאחר שנחסם והוזנח הרחוב משנת 1974! פתיחת הרחוב נתנה משמעות רבה לשיקום יחסי היוונים והטורקים, ואף צויינה בטקס חגיגי בנוכחות מנהיגי שני הצדדים. מאז שוקם הרחוב והפך למוקד המסחר העיקרי של העיר ומושך אליו תיירים סקרנים מכל קצוות תבל.
לסיכום
אם נפשכם חפצה ביום בילוי שלם, במקום שיוליך אתכם בקצב שלכם במסלול צבעוני, המאפשר גיוון בין נוף לקניות, בין קפה ואוכל מקומי, בין ארכיטקטורה עתיקה לחנויות מותג ובוטיק, יום מלא היסטוריה שאף זולגת לימנו, והכל תוך הזדהות עם רחוב אחד אוטנטי ומארחיו המקומיים אז, בואו לבקר ולקחת חלק בעידן המסחרי והפורח של מדרחוב לדרה.