הספינה העתיקה מקירינייה – סיפורה של תגלית ארכיאולוגית מדהימה

רבים מהנופשים הישראלים, מחפשים יעד קרוב מצד אחד, אך מרתק מצד שני. זו הסיבה כי קפריסין, הפכה כבר שנים ליעד מועדף בקרב הישראלים ובמיוחד לנופשים עם ילדים משום שהנסיעה היא קצרה ואתרי הנופש הקפריסאיים מציעים גם בילויים אטרקטיביים לילדים.

קפריסין ניחנה בחופים יפים, כפרים פסטורליים, תרבות מיוחדת וסצינה קולינארית שהתחבבה מאוד אצל הישראלים. ישנם עוד אתרי נופש קפריסאים שכדאי להתעניין בהם. למשל קיריניה שהיא אחת מערי הנמל הבולטות, היפות והתוססות של קפריסין. מיד נרחיב עליה ועל הספינה העתיקה שהתגלתה בחופיה.

עבודות השיחזור של הספינה העתיקה מקיריניה
עבודות השיחזור של הספינה העתיקה מקיריניה

קירניה נמצאת בחלקה הצפוני של קפריסין, בחלק הטורקי. תוכלו  למצוא באזור שם מבצרים מהתקופה הביזנטית ולצידם מסגדים חדשים יותר, כפרים קטנים ושרידים הלניסטים וכן, תוכלו לבקר בכפרים שנחשבים בהחלט ליוצא דופן, כפרים בהם חיים מוסלמים, נוצרים ומרונים זה לצד זה.

מוזיאון הספינה העתיקה מקרינייה – האטרקציה התיירותית בעיר הנמל הציורית

אחת האטרקציות המומלצות היא ביקור במצודת קירינייה. מעבר לביקור בטירה עצמה, במקום נמצא מוזיאון הספינה הטרופה מקירינייה, או כפי שמכירים אותה בשם המוכר יותר הספינה העתיקה מקירינייה.

מוזיאון זה, הוא קטן בגודלו, אך מוקדש לתצוגה של ספינה עתיקה משנת 306 לספירה שנחשבת לתגלית ארכיאולוגית מדהימה. זוהי בעצם, ספינת מסחר עתיקה מאוד, אשר נמצאה במהלך צלילה ע"י מדריך צלילה קפריסאי יווני בשם אנדראס קריולו בחודש נובמבר של שנת 1967. קריולו צלל לעומק של 33 מטר, על מנת למצוא ספוגי ים בתחילה. הוא הבחין בעוגן שנגרר תחת החול ואז גילה את הספינה הטרופה שבה נמצאו לאחר מכן כמה מאות כדי חימר מלאים בכל טוב, שרידי שקדים, זיתים ועוד.

airalo ad

לאחר שהבחין בספינה בפעם הראשונה, אנדראס איבד את מיקומה המדויק של הספינה, אך לאחר כמה מאות צלילות נוספות, גילה אותה שוב שנתיים מאוחר יותר בשנת 1967. בגלל שבקפריסין, כמו בישראל, אסור לעסוק בחפירות ארכיאולוגיות על יד מי שלא הוסמך לכך, החליט קריולו להודיע על הימצאות הספינה למנהלת מחלקת העתיקות, ד"ר וסוס קראיורגיס ולנשיא הרפובליקה הקפריסאית והספינה חולצה מקרקעית הים. על פי תחקיר של ארכיאולוגים שבדקו את הספינה, ספינה זו, היא ספינת מסחר יוונית, אשר טבעה במאה הרביעית לפנה"ס.

ספינה-בקיריניה

משלחת מדענים מאוניברסיטת אוקספורד הגיעה לקפריסין

משלחת של 50 מדענים מאוניברסיטת אוקספורד, אשר בראשה עמדו ד"ר אדווארד הול וד"ר ג'רמי גרין, השתמשו בגלאי מתכות ובילו כחודש באתר בקיץ 1968 בעומק הים וזאת, על מנת לתעד את המיקום של כל אובייקט לפני שהעלו אותו לקרקע.

המשלחת גילתה תוך כדי עבודתה כי הספינה נועדה למסעות ארוכים והיא עברה כ-4 תיקונים גדולים בחייה. התיקון האחרון אשר בוצע בספינה, היה כאשר ציפו אותה במעטפת העשויה עופרת בעובי של 1.5 מ"מ על מנת שהציפוי יגן על הספינה מפני חדירת מים.

המחקר של המדענים, הארכיאולוגים והאנתרופולוגים לגבי הספינה העתיקה מקרינייה

הספינה העתיקה מקרינייה, הפכה מסקרנת בשל גילה והוחלט לשחזרה. המדענים הצליחו לשחזר כ-70% מהמראה המקורי של הספינה לאחר שנים רבות של עבודה קפדנית.

אורכה של הספינה מקרינייה, הוא 12 מטרים ורוחבה כארבע וחצי מטרים. ישנם הסוברים כי בעת שהספינה טבעה היא הייתה בגיל 80 שנה אך יש חוקרים שסבורים, כי הספינה הייתה ישנה כבר אז וזה מה שלמעשה גרם לה לטבוע. סברה נוספת טוענת כי היא הותקפה ע"י שודדי ים. זו למעשה, הטענה שנראית היום הכי הגיונית רק מעצם העובדה שזו הייתה ספינת סוחר.

הספינה המפורסמת הונצחה על ידי האיחוד האירופי ואיור שלה מעטר את חלק מהשטרות של 10, 20 ו-50 אירו.