אנקומי – Enkomi – עיר הנחושת האבודה

העיר אנקומי היא אתר ארכיאולוגי מתקופת הברונזה המאוחרת שנמצאת ליד פמגוסטה בצפון קפריסין.

חורבותיה של אנקומי
חורבותיה של אנקומי

"למלך מצרים אחי. כך אומר מלך אלאשיה (Alashiya), אחיך … שלח את שליחיך יחד עם שליחי במהירות וכל הנחושת שאתה רוצה אני אשלח לך"

מילים אלה, המתוארכות לשנת 1375 לפני הספירה, נכתבו על אחד המכתבים מאוסף הלוחות המכונה מכתבי אל-עמארנה. מכתבי אל עמרנה הם מכתבים מאמצע המאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו על ידי שליטים שונים ונשלחו אל מלכי מצרים, אח'נאתון, אמנחותפ השלישי ותות ענח' אמון במשך תקופה של כעשרים שנה והתגלו בסוף המאה ה-19. החוקרים מזהים את מלך מצרים מהציטוט כאח'נאתון, אך מי כתב לו? ואיפה הייתה אלשיה?

היסטוריונים רבים מאמינים כי העיר העשירה בנחושת נמצאת בקפריסין. אבל סיפור הזיהוי של העיר האבודה הזו ליד הכפר הקפריסאי, אנקומי של היום, מלא בשגיאות ארכיאולוגיות ולא מעט פספוסים.

כיום ידוע כי בתקופת הברונזה המאוחרת, מהמאות ה-15 עד ה-11 לפני הספירה, אנקומי היתה אחת הערים המשמעותיות של קפריסין, מרכז הסחר בנחושת, שהיה מקור העושר העיקרי של האי. בשונה מהעיר העתיקה סלאמיס הסמוכה שחורבותיה הרומיות עומדות עד עצם היום הזה (אל תתבלבלו עם האי סלאמיס מערבית לאתונה), נותרו באנקומי רק חורבות מועטות.

airalo ad

איך התגלתה העיר העתיקה אנקומי?

  • שנת 1896 – המוזיאון הבריטי שולח את Alexander Murray לערוך חפירה ארכיאולוגית באנקומי. הוא מוצא בערך 100 קברים.
  • השנים 1913-1930 – החפירות של John Myre בשנת 1913 ושל Einar Gjerstad בשנת 1930 נכשלות.
  • השנים 1946-1970 – Claude Schaeffer חושף שליש מהעיר אנקומי ומכיח למעשה את קיומה של עיר מסחר עתיקה ועשירה בנחושת בקפריסין.
  • שנת 1970 – Olivier Pelon הופך למנהל החפירות באנקומי עד שנת 1974, אז טורקיה פולשת לקפריסין.

הטעויות שנעשו לאורך השנים בהבנה של אנקומי

החפירה הראשונה החלה בשנת 1896 באתר הממוקם כיום בצפון קפריסין שבשליטת טורקיה. הוא הובל על ידי אלכסנדר מאריי, המומחה היווני-רומאי של המוזיאון הבריטי. עבודתו של מאריי חשפה נקרופוליס נרחב עם כמאה קברים המכילים חפצי זהב, כסף, ברונזה ושיש, פיאנס (כלי חרס מזוגגים עם תוספת מתכת) ואבנים יקרות. למרות שהוא ראה שם קברים ישנים מאוד, הקרמיקה מימי הביניים שמצא הביאה אותו לתארך בצורה שגויה את האתר. מוריי האמין שהמקום היה מיושב בסביבות המאה ה-13 או ה-14 לספירה.

כלי עשוי Faience
כלי עשוי Faience

התאריך השגוי הזה הביא לכך שחפירות מאוחרות יותר באתר לא הצליחו ליצור קשרים היסטוריים נאותים. בשנת 1913 ביצע ג'ון מאייר, פרופסור באוניברסיטת אוקספורד וסמכות נחשבת ביותר לארכיאולוגיה קפריסאית, לחקור את האתר במשך שלושה חודשים, וחשף סדרה של חומות ארוכות.

מאוחר יותר, מאייר הביע צער על כך שהפסיק את העבודה על אף שהבין באותה תקופה שהחומות אינן ביזנטיות ולא יווניות-רומיות. נראה שהם היו חלק מעיר קדומה הרבה יותר אליה השתייך הנקרופוליס.

גם בחפירה מאוחרת יותר שערך הארכיאולוג השוודי איינר בשנת 1930 לא הצליחו להבין שהנקרופוליס והעיר ממש שזורים זה בזה.

כעבור שנים הודה בטעותו, הוא אמר ש"עבדתי על הנחת יסוד שנקבעה בעבר. מכיוון ששטחי קבורה והתיישבויות היו נפרדים ככל הידוע במהלך כל תקופת הברונזה בקפריסין, לא הייתה שום סיבה להניח שבאנקומי זה יהיה שונה".

השרידים של אנקומי

מציאת התעלומה

חלק ניכר מהפאזל של אנקומי הורכב תחת הצוות בראשות הארכיאולוג הצרפתי Claude F. A. Schaeffer. שפר, שהתחנך בשטרסבורג ובאוקספורד, חפר בשנת 1929 את העיר העתיקה Ugarit, הממוקמת על חופי סוריה מול קפריסין. שפע התגליות הקפריסאיות שנמצאו שם הביא אותו לחקור את קשרי התרבות העתיקים בין אוגרית לקפריסין. בהמשך ניהל שפר את המשלחת הארכיאולוגית ארוכת השנים באנקומי עד 1970, בסיועו של Porphyrios Dikaios, אוצר ומאוחר יותר גם מנהל מחלקת העתיקות בקפריסין.

הם קבעו כי הנקרופוליס התפתח בעיר עתיקה שוקקת שהגיעה לשיאה בין השנים 1340-1200 לפני הספירה. העיר הוקפה בחומה קיקלופית של אבנים ענקיות, והיא מורכבת מבתי מגורים, מקדשים ובתי מלאכה. שם עיבדו נחושת ויצרו חפצים מברונזה.

חומה קיקלופית
חומה קיקלופית

אז האם אנקומי הייתה העיר העיקרית של ממלכת אלאשיה העשירה בנחושת שהוזכרה בכתבי אל עמראנה? בשנת 1963 התגלה פסלון ברונזה של אל קדום שניצב על מטיל נחושת והגילוי הזה תומך בתיאוריה הזו.

בשנת 1974 פלשה לקפריסין טורקיה וכבשה את חלקו הצפוני של האי . יורשו של שפר, אוליבייה פלון, נאלץ להשעות את החפירות באתר.

מאז, בעוד שרוב ההיסטוריונים סבורים שקפריסין היא אכן אלאשיה של העת העתיקה, מחקרים חדשים הטילו ספק במעמדה של אנקומי כבירת אלאשיה או העיר הראשית של המדינה האמידה הזו.

אם לשפוט על פי מגוון גדול של המוצגים במוזיאונים כמו המוזיאון הבריטי, אנקומי היתה מרכז עירוני מתוחכם. בסביבות המאה ה-11 לפני הספירה, העיר ננטשה בזמן שהעיר סלאמיס עלתה לגדולה והפכה למרכז מסחר עיקרי עם מצרים ושאר חלקי מזרח הים התיכון.