Büyük han: החאן הגדול של ניקוסיה

האי קפריסין מלא במונומנטים היסטוריים ושכיות חמדה אדריכליות, אך תתקשו למצוא רשימה הסוקרת את המבנים החשובים בקפריסין שלא יופיע בה Büyük han, החאן הגדול בניקוסיה. המבנה שהשתמר היטב (ועבר במהלך שנות השמונים והתשעים של המאה הקודמת שיפוץ מאסיבי) הוא אחד החאנים המרשימים מסוגו בעולם.

חאן בויוק בניקוסיה - Büyük han

500 שנים של היסטוריה במבנה אחד

אחד הדברים היפים ב-Büyük han שגלגוליו השונים של המבנה מספרים, בזעיר אנפין, את הסיפור של קפריסין מראשית ימי הרנסנס ועד ימינו, על כל הטלטלות, ההשפעות וזרמי המעמקים שעדיין נוכחים בה.

המבנה הנוכחי הוקם בשנת 1572, ממש אחרי רגע מאוד דרמטי בהיסטוריה של קפריסין ובזיקה אליו. בשנת 1571 כבשו העות'מאניים את קפריסין. הדרך של העות'מאניים לבסס את השלטון שלהם באי (שנמשך יותר משלוש מאות שנה והסתיים רק ב-1878) היתה לבנות מרכזי מסחר ואכסניות (חאנים) בצמתים חשובים ו-Büyük han הוא דוגמה מוקדמת מאוד ומובהקת מאוד.

החשיבות של החאן בתרבות המוסלמית והערבית

כאן שווה להרחיב מעט על החשיבות של החאן בתרבות המוסלמית והערבית. באמצעות הקמת חאנים ביססו דרכי מסחר ואפשרו תנועה ממקום למקום. צריך לזכור שבימי קדם עיקר התנועה היתה רגלית או באמצעות בהמות משא, התנועה התנהלה ביום והיה צורך בפונדקי דרכים שידעו לספק מקום לינה, מספוא לבהמות, מזון (ולפעמים גם בידור) לנוסעים וכמובן ביטחון. כל המזרח התיכון רושת בחאנים כאלה לאורך הכיבוש הערבי, והעות'מאניים שהגיעו מטורקיה לקחו את הקונספט ואמצו אותו.

יש הרבה סוגים של חאנים אבל מה שמשותף לכולם היא שמדובר במבנה שכל חלליו פונים לחצר פנימית עם כניסה אחת, כך שהמבנים בעצם גם מהווים חומה שהופכת את החאן לסוג של מצודה. הקמת חאן גדול היא גם מסר מצד השלטון וזה בדיוק המסר שהביא עמו החאן הגדול של ניקוסיה – אנחנו פה בשביל להישאר.

airalo ad

כאמור, העות'מאנים אכן נשארו בקפריסין הרבה מאוד זמן ולאורך רוב התקופה הזו, מסוף המאה ה-16 ועד עמוק במאה ה-19,  היה Büyük han מקום שוקק ומרכזי. לצד היותו בית מלון מפואר לנוסעים וסוחרים שהגיעו לאזור ניקוסיה, המקום שימש כמרכז מסחרי ושלטוני ומראש נבנה כשלצד קומת האירוח פעלו בו חנויות שהפכו את החאן גם לבזאר ססגוני ותוסס.

בשנת 1878 הסתיים השלטון העות'מאני. באופן פרדוקסלי, למרות ניסיונות רבים לכבוש את האי ואפילו ניסיונות של תושביו הנוצרים יוונים למרוד בשלטון העות'מאני, מה שסיים את הנוכחות הטורקית באי (בגלגול הראשון שלה) היה חוב כספי עצום של העות'מאניים לבריטים. כדי לסגור את החוב קפריסין פשוט נמסרה לכתר הבריטי. כשהבריטים לקחו פיקוד החאן הגדול כבר ירד מגדולתו, אך העובדה שהחאן בנוי כמצודה סגורה ומאסיבית גרמה לבריטים להסב לאותו לבית הסוהר המרכזי של ניקוסיה.

מחזירים עטרה ליושנה

בראשית המאה העשרים הבריטים החליטו שראוי שבית הכלא של ניקוסיה לא יהיה במבנה עתיק מהמאה ה-16 שמעולם לא חובר לתשתית העירונית. המבנה נזנח והשנים ששימש כבית סוהר לא עשו לו טוב. לא ברמת התחזוקה ולא ברמת המוניטין.

אחרי מספר שנים בהם עמד ה-Büyük han נטוש, החלו לפלוש אליו משפחות עניות מניקוסיה והוא הפך לשכונת עוני צפופה על בסיס החדרים והמבנים ההיסטוריים שבו. לאורך רוב המאה העשרים שקע המבנה והוזנח.

העצמאות מהבריטים הביאה למתיחות בין הרוב הקפריסאי היווני למיעוט הטורקי, מתיחות שגלשה לסוג של מלחמת אזרחים שכללה גם חזרה של הטורקים ואת ההשתלטות שלהם על חלקו הצפוני של האי.

רק בשנות השמונים כשנוצר סוג של סטטוס קוו, וקפריסין העצמאית החלה להתפתח, הופנו העיניים חזרה אל Büyük han החאן הגדול של ניקוסיה. זה לקח יותר מעשור של עבודות ניקוי, שיפוץ ושחזור, אך בסוף במהלך שנות התשעים הסתיים המבצע ו- Büyük han חזר לימי תפארתו ואין ספק שמדובר במבנה מרהיב במצב שימור נדיר.

חאן בויוק היום

המקום הפך למקום של מסחר שמשמש אכסניה מושלמת להרבה חנויות בזאר ומתפקדות כשוק מקורה. לצד החניות יש במתחם הרבה מאוד בתי קפה, מסעדות ואטרקציות נוספות כולל החמאם הטורקי הידוע בויוק. אם תשאלו אותנו, הדבר הכי יפה בחאן הזה זו העובדה שהוא עדיין משמש כמעט באותו אופן ששימש במאה ה-16, ובשונה מהרבה מרכזים היסטוריים משוחזרים, החאן הגדול של ניקוסיה מתפקד באופן טבעי ואין בו תחושה של מלאכותיות מאולצת.