אז מה להביא הביתה מהחופשה בקפריסין? איזה מתנות הכי כדאי לקנות ואיפה אפשר למצוא אותן? איזה דבר שתביאו מהאי יזכיר לכם את הימים היפים שביליתם בו? מעדני חרוב, גבינת חלומי, רקמות, תכשיטים, אמנות וממתקים קפריסאיים – הכל מחכה לכם פה:
ממתקים ומעדנים מחרובים
עץ החרוב הוא עץ פרי שמעובד באגן הים התיכון עוד מהעת העתיקה. חשיבותו של החרוב לקפריסין היא כל כך גדולה עד שהמקומיים מכנים אותו בכבוד "הזהב השחור".
עץ החרוב יכול לגדול עד לגובה של 12 מטר ואת התרמיל הבשל והיבש שלו ניתן לכרסם בצורתו הגולמית אבל משתמשים בו גם לבישול וגם לרפואה. אגב, בעבר השתמשו גם למסחר בזרעי החרוב. בזמנו חשבו שמשקלו של כל זרע בתרמיל הוא 200 מיליגרם, בדיוק כמו קראט ולכן הוא הפך כמדד מקובל למשקל של תכשיטים ואבני חן.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
חרובים גם נחשבים מעולים לחיזוק המערכת החיסונית והם טובים בין היתר לחולי סוכרת ולמי שסובל מאלרגיות.
משקה מיץ חרובים מיוצר ללא קפאין והוא פופולרי מאוד. המשקה טעים ובריא בהרבה מקפה וניתן לשתות אותו בלי הגבלה. אפשר לקנות אותו בסופרמרקטים השונים בקפריסין.
מוצרים אחרים, שניתן למצוא בקלות בחנויות טבע ואפילו בסופרמרקטים בקפריסין, הם חטיפי בר חרובים (שטעמם אמנם שוקולד, אך שוב, הם בריאים יותר) וסירופ חרובים מתוק שנמצא בשימוש נרחב בעולם הבישול והאפייה הקפריסאי, במיוחד בקינוחים.
ג'קטים ובגדי עור
כמעט בכל עיר יש חנויות למעילי עור יפהפיים, חצאיות ומכנסיים מעור עם חייטים מקצועיים שיכולים להתאים אותם למידות הגוף שלכם תוך יום יומיים. בעבר הייתה בקפריסין תעשיית עור רצינית אבל כיום, העור מיובא בדרך כלל מאיטליה במספר עצום של צבעים ומרקמים, ואם אתם לא מוצאים בדיוק את מה שאתה מחפשים בחנות, תמיד יוכלו להכין לכם את הבגד לפי מידה. ידועה במעילי העור שלה בעיקר ניקוסיה.
חוץ מהביגוד תוכלו לחזור מקפריסין גם עם ארנק, חגורה או תיק מעור עם שיק.
גבינת חלומי
אנחנו בישראל מכירים את גבינת החלומי אבל היא לא דומה בכלל באיכותה לגבינת החלומי הקפריסאית. החלומי מיוצרת בקפריסין לפי מתכונים שנמסרו מאב לבן במשך דורות והיא עשויה מתערובת של חלב כבשים, עזים ופרות שנשמרים בתמלחת. לעיתים תוכלו למצוא גבינת חלומי בטעם נענע!.
החלומי טעימה כשהיא חתוכה דק ובסנדוויץ אבל אם היא מטוגנת או צלויה על המנגל – טעמה עוד יותר טוב! אם אתם מסתובבים בכפרים, בחוות ובחנויות הכפריות נמכר חלומי מקומי שטעמו יותר חזק מהמותגים המסחריים. בכל מקרה, גם החלומי הממוסחר וגם הכפרי נמכרים באריזת ואקום וזה אחלה מוצר שאפשר לקחת איתכם במזוודה בטיסה חזרה הביתה.
תכשיטי כסף מהרי הטרודוס
אם אתם רוצים לחזור הביתה מהחופשה עם משהו שיחזיק מעמד לתקופה ארוכה יותר מגבינה, קנו תכשיטי כסף קפריסאיים מסורתיים שמיוצרים בעבודת יד בטכניקה מיוחדת שנקראת Filigree באחד מכפרי הרי הטרודוס, ביחוד לפקרה.
הכפר לפקרה נמצא בין לימסול ללרנקה. תושביו מייצרים תכשיטי כסף ורקמה מזה 500 שנה.
קופסאות תכשיטים מעוצבות, צמידים, שרשראות ועגילים יפהפיים עשויים כסף בציפוי זהב לבן, אותם צורפים מקומיים קולעים מחוט כסף דק, נמכרים בכל פינה בכפר.
רקמה ותחרה מלפקרה
לפקארה ופאנו (העליונה) לפקארה ממוקמים באמצע הדרך בין לימסול ללרנקה ומפורסמים במוצרי הפשתן הרקומים היפהפיים שלהם – לפקריטיקה (Lefkaritika). במהלך המאה ה-15 שלטו הוונציאנים בקפריסין ורבים מהם התגוררו בכפר. הנשים לימדו את הכפריים את סגנון הרקמה הסבוך שלהם שהתפתח ולו היום מגוון דפוסים ומוטיבים שמייצגים את חיי היומיום באיזור.
כיום ניתן לראות קבוצות של נשים יושבות בחצרות המוצלות, ומפטפטות יחד תוך כדי עבודה על העיצובים השונים של רקמות הפשתן. לא סתם אנחנו מזכירים את הרקמות הללו, עבודות היד שלהן נכנסו לרשימת המורשת העולמית של אונסק"ו.
אגב, ישנם כפרים נוספים שידועים בעבודת הרקמה והתחרה שלהם וביניהם אומודוס ופיטי.
קוסמטיקה טבעית מאגרוס
קוסמטיקה טבעית מקומית היא מתנה שלא הולכת שלא הולכת לשבת על המדף ולהישכח. מוצרי קוסמטיקה טבעית מקפריסין לרוב יכילו קליפות תפוזים ולימון, דבש, מי ורדים וכמובן שמן זית.
אם תחליטו לבקר במפעל הוורדים באגרוס תוכלו ללמוד כיצד הקפריסאים מייצרים קוסמטיקה אורגנית מעלי ורדים. לאחר טיול ברחבי המפעל תוכלו לקנות סבון, קרמים, ג'לים למקלחת, בושם ותחליבי גוף טבעיים.
אם אתם לא מגיעים לאגרוס, תוכלו לקנות את מוצרי הקוסמטיקה של הכפר בחנויות הקוסמטיקה ברחבי האי רק בדקו היטב את תאריך התפוגה שלהם (תאריך תפוגה טוב הוא כ-6 חודשים מהרכישה). את חלק מהמוצרים יש לשמור בקירור.
בקבוק של ליקר פילפאר (Filfar)
הליקר הכתום הטעים הזה נרקח לראשונה בקפריסין לפני יותר ממאה שנה על ידי הנזירים במנזר קנטרה. המתכון שוחזר על ידי גברת שעבדה במנזר ונכדה כעבור כמה שנים החל לייצר את הליקר מתפוזים מקומיים ועשבי בר.
כיום, הפילפר מיוצר בכפר מונגרי (Monagri) והוא המשקה המושלם ליד האש בחורף. במהלך חודשי הקיץ, אפשר להפוך את הפילפר לקוקטייל שקיעה נהדר אם מוסיפים לו לימונדה והרבה קרח. לפני כמה שנים יצאו גרסאות חדשות למשקה כמו פילפר מנדרינה ופילפר לימון – שהם מעולים במיוחד אם מערבבים איתם יין מבעבע. התוספת האחרונה לקולקציה היא פילפר ברגמוט בטעם ניחוח הדרים.
רחת לוקום מאובק
קופסאות של מתוקים מאובקים באבקת סוכר נמצאים בכל סופר מרקט בקפריסין. אבל אם יש לכם זמן, סעו לכפר ירוסקיפו בפאתי פאפוס ובקרו באחד המפעלים המשפחתיים לרחת לוקום. בונוס נוסף הוא הטעימות שיציעו לכם שם…
רחת לוקום מיוצרת בירוסקיפו מאז 1896 אז הוא היה מוכן רק בטעם מי ורדים. עם הזמן התווספו גם טעמים נוספים כמו תפוז ברגמוט עד שהיום ישנם יותר מ -20 טעמים שונים, כולל לימון, מסטיק מנטה ודבש. אם יש לכם מקום בתיק ואתם מחפשים מתנה זולה וטעימה, קחו איתכם בתיק חזרה כמה קופסאות, עלות של כל אחת כמה יורו בלבד!
תכשיטי זהב קפריסאיים
חפירות ארכיאולוגיות באי הוכיחו שתכשיטים מזהב מיוצרים בקפריסין בעבודת יד כבר אלפי שנים. כיום יש חנויות תכשיטים וצורפים אמנים בכל אחת מהעיירות המרכזיות שמכינים תכשיטי זהב עם עיצובים עכשוויים וחדשניים. חלקם מכינים תכשיטים עם עיצובים עתיקים היסטוריים או עובדים עם לקוחותיהם כדי ליצור משהו ייחודי לחלוטין.
מפתה להזמין תכשיט מזהב בעיצוב אישי במהלך הטיול. אם תחליטו לעשות את זה רק וודאו שהוא נושא את סימן ההיכר של איגוד הצורפים בקפריסין.
ריבות ומתוקים
לממתקים יש מקום מיוחד בתרבות של קפריסין. בכל עונות השנה, על השולחן בבית הקפריסאי לצד המלח יש תמיד ריבת פירות כלשהיא. ריבה כזו או ריבה מושקעת יותר כמו ריבת אגוזים, יכולה להיות מתנה מושלמת מהאי.
ממתקים אחרים פופולאריים בקרב קפריסאים ותיירים, הם παλουζές מסירופ ענבים, צ'ורצ'חלות, דבש, פשטידות עם גבינה וקינמון, עוגות סולת, מלבי, מי ורדים ובקלאווה קפריסאית.
קל למצוא מתוקים בקפריסין. הם נמכרים בחנויות קטנות, בקניונים ובשווקים. בקיצור, בכל מקום.
שאלות ותשובות
ממתקים מחרובים, יין, שמן זית, רקמה, תכשיטים מכסף או זהב. הסקירה שלנו מכסה את כל אלה ועוד.
בשוק של פאפוס מוכרים בגדים, תכשיטים, תחרה, נרות בעבודת יד, יצירות אמנות, תמונות, תיקים צבעוניים, נעליים, מוצרי עור ומזכרות. הרחבנו בפוסט גם על מזכרות ממש מיוחדות שאפשר לקנות בכפרים מסביב לעיר.
חוץ מהאוזו הרגיל, בקבוק של ליקר פילפאר (Filfar) יכול להיות מזכרת נהדרת. הרחבנו עליו בפוסט.