סירופ חרובים – החרוב בקפריסין, סירופ החרוב ומתכונים

אחד הדברים שבוודאי תשימו לב אליהם במהלך נופש בקפריסין הוא סירופ החרובים הטעים – המוגש לצד קינוחים ויוגורטים, כרוטב לסלט או אפילו לצד מנות בשריות.

הרוטב הזה הינו על תקן "מאכל לאומי" בקפריסין, בה נטועים מאות אלפי עצי חרוב והיא מתמחה בייצוא החרוב על כל צורותיו לכל העולם. על כך זכה שם החרוב לכינויו "זהב שחור". ממש כפי שבקנדה נפוץ סירופ המייפל, כך בקפריסין קורה אותו הדבר עם החרוב, המתאים מאוד לאקלים ולטעמם של התושבים באי.

אשכול חרובים
אשכול חרובים

מעט היסטוריה

עצי החרוב מצויים בקפריסין וברחבי העולם כבר אלפי שנים. במאה ה-20 נבנתה בעיר לימסול טחנת חרובים, אשר משומרת עד ליום זה כאתר תיירותי היסטורי, בו תוכלו לבקר. פרי החרוב היה עיקר הייצוא מן האי עד לתום המנדט הבריטי בשנת 1960 והוא עדיין נותר אחד מענפי הייצוא של קפריסין.

בנמל הימי בקיריניה תוכלו למצוא מבני אבן חצובים המשמשים כיום כמלונות, מסעדות וברים. מאז ימי הביניים, מלבד אחסון החרובים לייצוא לאירופה נסחרו במבנים אלו גם תוצרים גולמיים כגון מלח, יין, כותנה ושמן זית. במהלך התקופה הקולוניאלית הבריטית בסוף המאה ה-19 נבנו שוברי הגלים בנמל. בשנת 1914 נבנתה קומה נוספת המשמשת כיום כמרכז מידע תיירותי.

סירופ החרוב שימש בתקופות עתיקות לצרכים רפואיים, כדי לחזק את המערכת החיסונית, לרפא שיעול והתקררות ולהקל על בעיות עיכול. בארצות שונות נעשה בו שימוש כתחליף לסוכר, ועד היום הינו חלק מהתפריט הקולינרי בקפריסין ובמדינות השכנות לה.

airalo ad

ערכים תזונתיים

מההיבט התזונתי מדובר בתוספת בעלת טעם משובח העשירה ברכיבים תזונתיים בריאים. סירופ החרוב עצמו מכיל כמות איכותית של ויטמינים ומינרלים והוא דל קלוריות באופן טבעי, טעמו מתוק והינו בעל ארומת עץ קלה. בכף אחת של סירופ חרובים תמצאו:

  • 43 קלוריות
  • 12 גרם פחמימות
  • 0.18 גרם חלבון
  • 0.02 גרם שומן
  • 32% סיבים תזונתיים
  • 7% סידן

מבחינת ערך תזונתי הוא עוקף בהרבה את מתחריו המתוקים האחרים דוגמת דבש, סילאן, מייפל או שוקולד. לכן זהו אינו פלא שהמוצר נפוץ כל-כך בקפריסין, ולא ניתן להימנע מלמצוא אותו (או לטעום אותו) במסעדות וברשתות מזון.

מתכונים של סירופ חרובים

ניתן להשתמש בסירופ החרוב במתכונים רבים של עוגות, עוגיות, משקאות, פנקייק, ריבה, גלידות, סלטים, ועוד. או כממתיק טבעי בכל מאכל שהוא, כרוטב או כחלק מתערובת.

אם כבר ביקרתם בקפריסין ויצא לכם לטעום סירופ חרוב, וגם הבאתם אתכם משם בקבוק של סירופ חרובים, כדאי שתנסו את המתכון הבא לצ'יפס פירות:

  • 4 אגסים
  • 2 נקטרינות
  • 3 תפוחים
  • 1/4 כוס שמן קוקוס
  • 1/4 כוס שמן אורז
  • 1/2 כוס סירופ חרובים
  • מספר חרובים

אופן ההכנה:

פורסים את האגסים, הנקטרינות והתפוחים לפרוסות עבות ומנקים אותם מחרצנים – רצוי להשאיר את הקליפה.

מקפיאים את הפרוסות למשך כ-8 שעות ולאחר מכן יש להוציא אותן ולערבב בקערה עם שמן קוקוס, שמן אורז וסירופ חרובים.

להכניס באופן מיידי לתנור שחומם מראש לטמפ' 250 מעלות צלזיוס למשך כ-30 דקות. לאחר הצינון אפשר לטחון מספר חרובים ללא החרצנים, ולהוסיף כתבלין לצ'יפס!