כבש המופלון – הסמל של קפריסין

כבש המופלון הוא ייחודי לקפריסין ונמצא היום משוטט בטבע רק בתוך יער פאפוס. ישנה השערה שהוא סוג של כבשי בר שהובאו לאי מאסיה על ידי האדם הקדמון שחי כאן בשנים 9000-8000 לפני הספירה. כבש המופלון נבחר לבעל החיים הלאומי של קפריסין ודמותו מופיעה על מטבעות אירו שהוטבעו בקפריסין, על סמלי לוגו רבים, בולים ושטרות בנקאיים.

כבש-המופלון
כבש המופלון – Ovis Orientalis Ophion

יש הטוענים שהמופלון לא הובא משום מקום והם תמיד חיו באי כמו פילים והיפופוטמים שהיו בקפריסין מאז ומתמיד.

כבשי המופלון תמיד היו מקור מזון חשוב לתושבי קפריסין במיוחד בתקופות הקשות בתולדות האי. בתקופה היוונית-רומאית היו באי שפע של מופלונים. בימי הביניים, השליטים שבאי הפכו את הציד שלהם לספורט וחפצי אמנות שונים מאותה תקופה מציגים צייד של מופלונים על ידי בני אדם וברדלסים באזורים ההרריים של האי.

אגרטלים עתיקים רבים ופריטי חרס אחרים מתארים גם הם את המופלון והמסורת של הטבעת דמות הכבש על חפצי אמנות נמשכת עד עצם היום הזה.

צייד של מופלון

חוקי האימפריה העות'מאנית בקפריסין אפשרו בעבר צייד של הכבש בלי בקרה ובשנת 1878 כשהאימפריה העות'מאנית דעכה, שליטיה נאלצו למכור את קפריסין והשאירו את האי לאנגלים עם רק 15 כבשים שגם הם כמעט וחוסלו על ידי ציידים.

תחת שלטון האנגלים ננקטו צעדים שונים כדי להגן ולהגן על כבש המופלון מפני ציידים וכל היערות סביב פאפוס הוכרזו בשנת 1939 כשטח סגור.

לאחר עצמאות קפריסין בשנת 1960 ננקטו צעדים נוספים להגנת כבשי המופלון ומספרם גדל בצורה משמעותית. היום הם מונים כ-3000 פרטים ומספרים הולך וגדל. המופלון נחשב בקפריסין היום לבעל חיים מוגן ואסור לצוד אותו. בנוסף, השירותים הווטרינרים של קפריסין עוקבים כל העת אחר בריאותם של הכבשים המהווים מקור גאווה לאומי.

אורח החיים של המופלון בטבע הקפריסאי

המופלון הוא כבש בר והוא חי לרוב על צוקים. עונת ההזדווגות מתחילה באוקטובר ונמשכת עד סוף נובמבר ולאחר שיש כמה ילדים במשפחה הזכר והנקבה יוצרים עדר של בין 10-20 כבשים שנשארים יחד לאורך כל החורף. כשעונת האביב מתקרבת ומתקרבת עונת ההמלטות העדרים מתפרקים ומתחלקים לקבוצות קטנות של שניים או שלושה כבשים. בכל שגר מומלטים 1-2 טלאים.

הזכרים נוטים להתבודד. המופלון הוא בעל חיים חשדני מאוד ולא נוטה להתקרב לבני האדם. כאשר עונת ההזדווגות מתקרבת הזכרים הופכים לאלימים מאוד. לעיתים הקרבות בין הזכרים מסתיימים במוות או בפציעה קשה של אחד הצדדים. לאחר עונת ההזדווגות הזכרים חוזרים בשלווה לעדרים שלהם עם הזכרים האחרים.

לנקבות אין קרניים והן קטנות וקלות מהזכרים (25 ק"ג בערך). צבעם חום בהיר ולא בוהק במיוחד. משקל הזכרים לעומתן מגיע ל-35 ק"ג והם יכולים להגיע לגובה של מטר. הצמר שלהם בחורף הופך כבד וצפוף. צבעו הוא חום בהיר עם קצת אפור בהיר מאחור ובחלק מהצוואר יש שיער שחור. בקיץ הפרווה מתחלפת ונעשית בהירה וקלה יותר, מה שמסייע להם להתמודד עם החום.

מה הם אוכלים?

כבשי המופלון הם צמחוניים ואוכלים גרגרי יער בר ועשבים שונים שגדלים ביערות המוצלים.

איך אפשר לראות מופלון?

אם אתם רוצים לראות מופלון מקרוב דבר ראשון כדאי שתטיילו בטבע הקפריסאי כמה שיותר.

עם זאת, זה הולך להיות מאוד קשה מכיוון שמדובר בחיה סופר פחדנית. אם אתם נוהגים בשטח בשבילים שביערות אתם עשויים לראות אותם קופצים ובורחים מכם. הם גמישים מאוד וקלי רגליים והפם בורחים במהירות רבה במיוחד כאשר הם חשים בנוכחותם של בני אדם.

למרות הקושי הרב, עדיין כבש המופלון מהווה מוקד משיכה לאלפי מבקרים מקפריסין ומחוצה לה שמגיעים במיוחד אל היערות הסובבים את פאפוס כגון עמק הארזים שנמצא בין פאפוס לטרודוס.

הזמן הטוב ביותר לראות אותם הוא במהלך הקיץ בשעות הבוקר או אחר הצהריים. בצהריים חם מאוד והם פונים למנוחה בחלקים המוצלים של היער.

בחורף בגלל מזג האוויר הם נמצאים כל הזמן בתנועה וקל יותר לראות אותם. יש גם אזור מגודר עם מופלון במרחק קצר מתחנת היער של צלב פסוקאס (סטברוס טיס פסוקאס), לבו של יער פאפוס.