בעלי החיים של קפריסין

קפריסין ידועה בזכות עושר חיות הבר שבה וכשאנו אומרים בעלי חיים, אנו מתכוונים ליונקים, לדו-חיים, לציפורים, דגים, חרקים וזוחלים.

חרדון בעץ חרוב בקפריסין
חרדון בעץ חרוב בקפריסין

יש בקפריסין 36 מינים של יונקים, 380 מינים של עופות, 22 מינים של זוחלים, 3 מינים של דו חיים, 200 מינים של דגים ולמעלה מ-5000 מינים של חרקים.

המשמעות היא שיש סיכוי לא רע שתראו כבשים, חמורים, צבים ושממיות אפילו מהחלון של המלון הכי מפואר באי. וכמובן שקפריסין מעצם היותה אי מאכלסת נציגים שונים של העולם התת-מימי: מדוזות, תמנונים, קיפודי ים ומאות מינים של דגים. אלה מכם שקשובים יותר לטבע ואלה שמעוניינים ללמוד יותר ייתקלו בבעלי חיים נדירים יותר, חלקם אנדמיים לאי.

אז איזה חיות מיוחדות תוכלו לפגוש בקפריסין? אילו מינים של עולם החי נמצאים באי? אנחנו מזמינים אתכם להמשיך לקרוא ולקבל את כל התשובות.

היונקים של קפריסין

בקפריסין ניתן למצוא עשרות מינים של יונקים וביניהם לא רק כבשים, שועלים, ארנבים וחולדות, אלא גם יצורים יוצאי דופן כמו עטלף פירות מצוי, עטלפון אירופי, עיזי בר והמופלון שעליו נפרט מיד.

airalo ad

יונקים אנדמיים שניתן למצוא באי הם השועל הקפריסאי, היונק הקרניבורי היחיד בקפריסין וארנבת אירופית, אותה ניתן לצוד באי. בקפריסין ניתן למצוא גם יונקים ימיים כמו דולפינים, ראשתנים גדולי-ראש ולוויתנים גדולי- סנפיר.

כבש המופלון – החיה הלאומית של קפריסין

המופלון הוא ככל הנראה היונק הידוע ביותר של האי. זהו היונק הגדול ביותר שניתן למצוא באי ואחד היפים, בעיקר הודות לקרן הספירלית שמשייכת אותו למשפחת מכפילי הפרסה.

ההערכה היא שהוא הגיע לקפריסין בסביבות 8000 לפני הספירה (התקופה הניאוליתית). בשנות השלושים של המאה העשרים, מספרם הצטמצם ל-15 פריטים בגלל צייד אינטנסיבי שהתקיים בעיקר בהרי הטרודוס ע"י בני האצולה.

כבש-המופלון

כיום נעשים מאמצים כדי להציל את המופלון, למשל יערות פאפוס שבו הוא חי הוגדרו כאזור לשימור, נוצרו שמורות טבע כדי להגדיל את אוכלוסייתו ועוד.

כיום מספר המופלונים בקפריסין מוערך ב-3000 וניתן למצוא אותם בשני מקומות עיקריים בטבע: תחנת היער Stavros Tis Psokas ועמק הארזים. בנוסף, תוכלו לראות אותו בגן החיות של פאפוס.

מכיוון שמזונו של המופלון מורכב בעיקר מקליפות עצי פרי וחיטה, הממשלה המקומית מפצה את החקלאים המקומיים לצורך שיפור התמודדותם עם החרבת יבוליהם ע"י המופלון. עם זאת, המופלון אהוב ומוערך בקפריסין המודרנית והפכה לסמלו של האי. הוכחה לכך היא העובדה שדמותו של המופלון הוטבעה על שטרות כסף, חותמות ומטבעות קפריסאיים רשמיים.

עטלפים

בקפריסין ישנם 16 מינים של עטלפים שונים, ביניהם הפרספי, עטלף הפירות המצוי, נשפון ועוד . העטלפים הם יונקים וניזונים מחרקים ופירות בשלים. שני מיני עטלפים הם אנדמיים לאי. לפניכם כמה מהעטלפים הנפוצים בקפריסין:

  • עטלף הפירות המצוי הוא מין העטלף הגדול ביותר באירופה ואורכו יכול להגיע ל-17 ס"מ. הפרווה שלו היא לרוב בצבע חום בהיר כאשר באזור הבטן הגוון שלה בהיר יותר. עטלפים אלו צדים בלילה, טסים במהירות שמגיעה ל-40 קמ"ש וניזונים מפירות לא בשלים או מקולקלים.
  • הפרספיים הם העטלפים הקטנים ביותר באירופה. מוט הכנפיים שלהם הוא מקסימום 250 מ"מ ומשקלם 9 גרם בלבד.

קיפודים

תת-מין אנדמי הוא גם קיפוד החולות המצוי, חיה ביישנית שחיה באזורים בגובה נמוך בקפריסין ובולטת בשל אוזניה הארוכות יחסית לקיפוד. האוזניים יכולות להגיע לאורך של 5 ס"מ, למרות שאורכו של הקיפוד כולו הוא מקסימום 27 ס"מ.

קיפודים אלו ניזונים מנמלים, חיפושיות, חרקים ולעיתים גם מפירות, אבל המעדן החביב עליהם הוא נחשים וביצים של ציפורים קטנות. מצד שני הם נטרפים ע"י עופות דורסים, זאבים, שועלים וגיריות.

בחורף קיפודים אלו נכנסים לתרדמת וחיים מהשומנים שצברו במהלך הקיץ. ניתן למצוא אותם בקפריסין בשטחים פתוחים, אבל גם באזורים מיושבים ובגנים.

קיפוד באזור קייפ גרקו בקפריסין
קיפוד באזור קייפ גרקו בקפריסין

כלב ים נזירי מצוי

כלב ים זה הוא מין שנמצא בסכנת הכחדה בקפריסין. לפי המחקר האחרון פחות מ-10 פרטים מאכלסים את חופי האי, בעיקר במערות התת-ימיות באזור קייפ גרקו.

אורכו של כלב הים יכול להגיע ל-250 ס"מ וגוון עורו משתנה : מאפור כהה לחום-שחור עם גוונים בהירים באזור הבטן. כלבי הים מנהלים את חייהם בעיקר בישיבה וניזונים מדגי מקרל, אנשובי ו-Plaice.

יונקים שנכחדו מקפריסין

ההיפופוטם הגמדי של קפריסין

מין זה איכלס את האי בתקופות קדומות עד לתקופת ההולוקן. חפירות ארכיאולוגיות באזור לימסול הוכיחו שחיה זו התגוררה באי במקביל לבני האדם. אחת התאוריות קושרת את העלמותה עם ההתיישבות האנושית באי.

את גודלה הננסי של החיה (אורך של 120 ס"מ ומשקל של 200 ק"ג) מסבירים ע"י תופעה שנקראת "גמדות איים" שלפיה הירידה בגודל הייתה קשורה לשני אלמנטים: העדר מזון וחוסר הסכנה היחסי. בזמנו ההיפופוטם הגמדי היה היונק הגדול ביותר בקפריסין, כך שמאמינים שלאור גודלו טורפים חששו ממנו.

פלאולוקסודון קפריסאי

זהו פיל ננסי שגודלו הגיע ל-200 ק"ג ושאכלס את האי בעידן הפליסטוקן. שרידיו של הפיל התגלו בראשית המאה ה-20 באחת המערות של הרי קירניה – מה שהוכיח את קרבתו הגנטית לפיל האסייתי.

הזוחלים של קפריסין

כ-22 מינים של זוחלים ושלושה מינים של דו חיים מקשטים את בתי הגידול הקפריסאיים (3 מיני צבים, 11 לטאות ו-8 נחשים, מהם 3 ארסיים).

הדו חיים כוללים 3 מינים של צפרדעים: אילנית מצויה, צפרדע רידיבונדוס וקרפדה ירוקה. ישנם 11 סוגים של לטאות שנצפו בקפריסין.

מבין אלה, ארבעה הם תת-מין אנדמיים לאי, ביניהם נמצאת שׂנונית השפלה (בעיקר באזורי חוף חוליים עם שמש חזקה) והלטאה Phoenicolacerta troodica שידועה בשמה "לטאת טרודוס".

זוג לטאות מסוג Phoenicolacerta troodica.
זוג לטאות מסוג Phoenicolacerta troodica.

נחשים בקפריסין

מבין 8 מיני הנחשים המצויים בקפריסין מין אחד הוא אנדמי. הנחש הקפריסאי האנדמי Coluber cypriensis נמצא בעיקר ביער פאפוס כמו גם בחלקים אחרים של מחוז פאפוס. יש לו גוף ארוך ודק והצבע בחלקו העליון אפור או שחור כהה ובטנו עשויה להיות אפורה, צהובה או לבנה.

הנחש הארסי ביותר בקפריסין הוא הצפע המזרחי שאורכו מגיע ל-1.8 מטר. לנחש זה גוון אפרפר או חום בגוון עדין שמאפשר לו להסוות את עצמו בהצלחה. ניתן למצוא אותו למרגלות אבנים, ערוצים עם מקורות מים או חורבות של בתים נטושים.

הנחש עצמו אינו תוקף אנשים אך עלול להכיש משתי סיבות: אם דורכים עליו בטעות או אם הוא נבהל מסיבה אחרת. אם הוכשתם, עליכם לפנות לטיפול רפואי ולקבל נסיוב מיוחד במהירות האפשרית.

בקפריסין יש שני מינים נוספים של נחשים ארסיים, אך הם פחות מסוכנים מהצפע: תלום קשקשים מצוי (צבע חום עם פסים בהירים או צבע ירוק זית ובטן צהובה) ו-עין חתול חברבר (צבע בז' אפרפר עם פסים כהים).

באזורים ההרריים של קפריסין ניתן למצוא נחשים נוספים: Cyprus whip snake שמאופיין בטבעות לבנות מסביב לעיניים, זעמן זיתני ו-Caspian whip snake שאורכו יכול להגיע ל-3 מטרים. בנוסף יש באי נחשי עשב שאינם ארסיים.

צבי ים

בקפריסין נפוץ צב הביצה המצוי שחי בנהרות ובגופי מים מתוקים ברחבי האי.  כמו כן, נמצאים בקפריסין שני מינים של צבי מים: צב ים ירוק וצב ים חום שמטילים את ביציהם בחופי הים החוליים של האי:

  • צב הים הירוק מגיע לאורך של מטר ולמשקל של 250 ק"ג, מה שהופך אותו לצב הים הגדול באזור הים התיכון. שמו של הצב נובע מצבע השריון שלו, אבל גם מהתזונה שלו שמורכבת אך ורק מאצות ים ומעשבים.
  • צב ים חום מגיע לאורך של 95 ס"מ, ראשו מסיבי ועל שריונו 5 זוגות של קשקשים. צבים אלו ניזונים מרכיכות, דגים, מדוזות וסרטנים.

עונת הרבייה של שני המינים היא בקיץ (תחילת יוני עד אמצע אוגוסט) ובמהלכה הנקבות מטילות את ביציהן בחול. בקיעת הביצים מתרחשת שבעה שבועות לאחר מכן. קפריסין היא המקום היחידי לאורך הים התיכון שמפעיל פרויקט להגנה ולתמיכה על צבי-הים המקומיים.

בקיעה של צבי ים בקפריסין
בקיעה של צבי ים בקפריסין

חרקים

באופן טבעי, בקפריסין ישנם חרקים רבים. לא סביר שהם יפריעו למי שעושה בטן-גב על חוף הים או במלון, אבל מי שמחפש טיולי שטח ותיירות אתגרית צפוי להיתקל בהם.

החרקים הנפוצים הם חיפושיות, זבובים, עכבישים ויתושים, אבל אוהבי הפרפרים יכולים למצוא באי כמה מינים נדירים. למשל, Gonepteryx cleopatra שמאופיין בצבעים כתום וצהוב ונימפית הסרפד

עופות

קפריסין מאופיינת גם כאחד האזורים החשובים ביותר מבחינת המגוון הביולוגי של ציפורים ברחבי העולם (האי נמצא במרכז מסלול של נדידת ציפורים), אבל היא אתר די ייחודי באירופה הודות לקיומן של ציפורים אנדמיות.

בקפריסין יש 370 מיני ציפורים, מהם הרוב (317) מהגרות, ואילו השאר (53) תושבות קבע. שש מהציפורים שחיות לצמיתות בקפריסין נחשבות לאנדמיות (2 מינים ו-4 תת-מינים). בין הציפורים שניתן לראות בקפריסין נמצאות גם סלעית קפריסאית, שעיר קפריסאי וירגזי שחור.

בין הציפורים שניתן לראות בקפריסין (בעיקר באזורי הרי הטרודוס) נמצאות גם סלעית קפריסאיתשעיר קפריסאי וירגזי שחור, אבל גם עופות דורסים (למשל עיטי שמש,נשרים, בז חופים, רחם) שחלקם נמצאים בסכנת הכחדה.

אמנם להקות שלמות של פלמינגו ניתן לראות במהלך החורף באגמי המלח בקרבת לרנקה, אבל האי מעצם היותו אי הוא גן עדן לעופות מים וניתן למצוא בו חסידות, שקנאים, שחפים, קורמורנים, ברווזים ועוד

שאלות ותשובות

איזה חיות מיוחדות יש בקפריסין?

החיה המיוחדת ביותר בקפריסין היא המופלון שנחשבת אנדמית לאי. זהו היונק הידוע והגדול ביותר בקפריסין ולמרות שהוא נמצא בסכנת הכחדה (ואולי בגלל זה) הוא משמש כסמל של קפריסין.

האם יש נחשים בקפריסין?

כן. למרות העובדה שקפריסין היא אי יש בה 8 מינים של נחשים, מהם 3 מינים ארסיים ומין אחד אנדמי. לסיוע במקרה של הכשה הקליקו כאן.

האם לצפרים יש מה לחפש בקפריסין?

בהחלט. קפריסין נחשבת גן עדן לצפרים מכמה סיבות: היא נמצאת במרכז מסלול של נדידת ציפורים, היא ביתם של כמה מיני ציפורים אנדמיים ומעצם היותה אי היא מאכלסת עופות מים רבים.

האם יש בעלי חיים בקפריסין שנכחדו?

כן. בעבר חיו בקפריסין היפופוטם גמדי ופיל ננסי בשם פלאולוקסודון קפריסאי, אך הם נכחדו מהעולם כנראה עם התרחבות ההתיישבות האנושית באי. בפוסט אנחנו מפרטים עוד על הסיבות לעובדה שבאי חיו חיות ננסיות רבות.