יער פאפוס | Paphos Forest

קפריסין, שנמצאת במרחק טיסה קצרצר מישראל, מיצבה את עצמה בקרב התיירים הישראלים כיעד שעיקרו "בטן גב" וחופשה קלילה. החופים היפים שבאי הקטן, כמו גם בתי המלון ואתרי הנופש המושקעים שבו, הפכו את קפריסין ליעד תיירותי נהדר לקחת בו פסק זמן. אבל, קפריסין היא הרבה יותר מזה, ומסתבר שחובבי הטרקים והטיולים הרגליים מוצאים בה המון מה לעשות. מי שאוהב את הטבע, רוצה להתחבר אליו וליהנות מנופים מרהיבים יגלה שקפריסין עונה בדיוק על כך. ומה טוב יותר מאשר לעצור ביער פאפוס כדי לחוש מקרוב את כל זה ולהפוך את הטיול להרבה יותר מרביצה על החוף?

יער פאפוס - החלק שנמשך לכיוון הרי הטרודוס
יער פאפוס – החלק שנמשך לכיוון הרי הטרודוס

נעים להכיר

יער פאפוס, הנחשב כיום לאחת האטרקציות הפופולאריות של קפריסין בקרב לא מעט מטיילים, תופס חלק גדול מאד משטחו של האי הקטן – 6 אחוז מסך כל שטחו. בשטח כולל של 620 קמ"ר מציע היער המרהיב והענק הזה המוני עצי אלון ועצי אורן ולא מעט דרכים מתפלות ומסלולי הליכה מקסימים, שיעזרו לכם לחקור וללמוד אותו.

היער משתרע על חלק גדול ומשמעותי מאד מרכס הרי טרודוס (Troodos) והוא נמצא במורדות הצפון-מערביים שלו. למעט כמה כפרים קטנים שבו, הוא כולו טבע בראשיתי, שנדמה פעמים רבות שכף רגלו של אדם מעולם לא דרכה בו.

יער פאפוס, שמספק תפאורה מושלמת ונקודת מוצא נהדרת למי שרוצה לחקור את יערות קפריסין, נחשב כאזור מוגן וביתם של מגוון עצום של בעלי חיים ומינים רבים מאד צמחים, חלקם נדירים במיוחד. ניהול ותחזוקת היער השוטפת נמצאים בפיקוח מחלקת היערות השייכת למשרד החקלאות הקפריסאי, האחראי גם על איכות הסביבה והפיתוח הכפרי במדינה.

ביער פאפוס יש 11 איזורי עמקים

  • עמק דיאריזוס (Diarizos)
  • עמק רודיה (Roudia)
  • עמק אגיה (Agia)
  • עמק סטאברוס טיס פסוקאס (Stavros tis Psokas)
  • עמק אגיו מרקוריו (Agiou Merkouriou)
  • עמק יאליה (Yialia)
  • עמק ליוואדיו (Leivadiou)
  • עמק פליאס (Fleyias)
  • עמק לימניטי (Limniti)
  • עמק קמבוס (Kambos)
  • עמק זירוס (Xeros)

בעלי החיים והצמחיה של יער פאפוס

יער פאפוס מהווה בית גידול למינים רבים מאד של צמחים ובעלי חיים. למעשה, מתקיימים בו 14 סוגים שונים של בתי גידול, ביניהם המערכת האקולוגית היערית הנרחבת והרציפה ביותר בקפריסין עם יער האורנים הגדול ביותר באי, החל מאזורי השפלה, בגובה של 200 מטרים, ועד לפסגת טריפילוס (Tripylos), בגובה של 1352 מטרים.

airalo ad
מפל אקראי ביער פאפוס
מפל אקראי ביער פאפוס

בנוסף, יש ביער גם עצי ארז ייחודיים, שיחים נמוכים, שיחים דלילים וקטנים וכן צמחיה צפופה מאד בעלת ערך אקולוגי ואסתטי גבוה. במאמר על הגיאו פארק של הרי הטרודוס סקרנו את הנושא בהרחבה.

מספר מיני הצומח שנמצא ביער פאפוס עולה על 600. חמישים מהם הם מינים אנדמיים (ייחודיים למקום עצמו), מתוכם צמחי בר מקומיים האופייניים ליער פאפוס בלבד, לרבות עץ הארז הקפריסאי. באשר לבעלי החיים, מדובר ב-24 מינים שונים, כאשר ארבעה מהם אנדמיים ושבעה מהם יונקים שונים.

מבט מההרים של יער פאפוס אל הים התיכון
מבט מההרים של יער פאפוס אל הים התיכון

בנוסף, מהווה האתר בית גידול לאוכלוסיית נחשים ייחודית, המכונה Coluber Cypriensis. מעבר לכך, יש ביער פאפוס גם לא מעט ציפורים והוא נחשב כבית גידול חשוב מאד לנשרים. עד היום תועדו ביער כמאה מינים שונים של ציפורים, ביניהם 40 תושבי קבע, 6 מינים אנדמיים ועוד. רובם נחשבים כמינים מוגנים.

לצדם, יש ביער גם חרקים, רובם אנדמיים ובעלי חיים דו חיים, כמו צפרדעים האופייניים לקפריסין, סרטני מים מתוקים ועוד. יש לפחות גם 10 מינים שונים של עטלפים שתועדו ביער, הנחשבים למינים מוגנים.

נגיעות היסטוריות ותרבותיות

בעת הביקור ביער קשה שלא לשים לב לאנדרטאות התרבותיות וההיסטוריות הרבות שפזורות בשטחו העצום, כמו מנזר קיקוס (Kykkos Monastery) העתיק, המתוארך למאה ה-11 ונבנה בעזרת תרומתה האדיבה של הקיסרות הביזנטית.

פנים מנזר קיקוס
פנים מנזר קיקוס

לא סתם נבנה המנזר באותה נקודה שבה הוא נמצא עד היום: על פסגת הרי טרודוס, ביער פאפוס. נמצאו בסביבתו מקורות מים תת קרקעיים, שהיו בעלי חשיבות רבה מאד למנזר וכן מעיינות מים נוספים, הנמצאים בסמיכות לו, ביער.

ואם במים עסקינן, מקורות המים של יער פאפוס מגיעים מהנהרות הקטנים שזורמים בו, מהנחלים, מהמעיינות ומהמפלים, הקשורים בקשר ישיר עם הישרדותם של הנזירים, מבקרי המנזר וגם החקלאים המקומיים עד עצם היום הזה.

בשל הבצורת בקפריסין (הכמעט קבועה באי), משמשים בורות המים התת קרקעיים של המנזר לאיסוף מי גשמים. עם הזמן חוקקו כללים מיוחדים לצורך הסדרת חלוקת המים לחקלאים ולכפרים הסמוכים, כמו גם לבירת קפריסין – ניקוסיה. כדי לייעל את התהליך, נבנו אמות מים, תעלות תת קרקעיות חדשניות יותר ואמצעים נוספים המבטיחים הזרמה טובה ומוצלחת יותר של מים לסביבה הקרובה והרחוקה.

מפלים ביער פאפוס
מפלים ביער פאפוס

בנוסף למנזר יש ביער גם כנסיות ובתי תפילה ישנים רבים, גשרים ונציאניים היסטוריים, תחנות יער ועוד ועוד. כל אלה, יחד עם הטבע ובעלי החיים שבו, מספרים את סיפורו של היער המרהיב הזה, המהווה חלק חשוב מאד בסיפורה הכולל של קפריסין.

תנאי מזג האוויר ומתי כדאי לטייל ביער פאפוס

האקלים האופייני ליער פאפוס מזכיר מאד את זה הישראלי. מדובר באקלים ים תיכוני אופייני, עם קיץ ממושך יבש וחם וחורפים קצרים, גשומים אך מתונים. בחודשי החורף הטמפרטורה הממוצעת מגיעה ל-10 מעלות בחלקים הנמוכים של היער ו-5 מעלות בחלקים הגבוהים שלו. בחודשי הקיץ מגיעה הטמפרטורה הממוצעת בחלקים הנמוכים של היער ל-35 מעלות, ובחלקים הגבוהים שלו ל-22 מעלות.

מסלול ביער

כמות המשקעים הממוצעת נעה בין 450 מ"מ בשנה (בחלקים הנמוכים) ל-900 מ"מ בשנה בפסגות הגבוהות. באשר לעונות המעבר, הלא הן היפות, אולי, מבין העונות כולן וגם המומלצות ביותר לביקור ביער – מדובר בתקופה תיירותית חשובה, המושכת אל האזור לא מעט מבקרים.

הפריחה שמבשרת את בוא הסתיו ומתחילה בספטמבר ובאוקטובר וממשיכה עד למאי (בשיאה בפברואר ומרץ) היא הזדמנות להגיע אל היער וליהנות מכל היופי שבו, וגם הטמפרטורות נוחות הרבה יותר למי שרוצה לחוות אותו דרך הרגליים.

בפסגות הרי הטרודוס, שם קר יותר, מתחילה הפריחה בסוף מאי וממשיכה עד לאוגוסט, בדרך כלל, ולמי שרוצה להגיע לפסגות הגבוהות יותר, גם זו התקופה הטובה לביקור שם.