יין קומנדריה – אגדה קפריסאית עתיקה על היין העתיק בעולם

חובבי היין שבינינו יופתעו לשמוע שמקורו של היין העתיק ביותר בעולם הוא בכלל בקפריסין. מדובר ביין הקומנדריה, יין קינוח מתקתק ועשיר שיוצר לראשונה במאה ה-20 לפני הספירה.

רק ראו הוזהרתם, הסיפור מאחורי היין שמיוצר גם כיום ושנושא עמו היסטוריה עשירה יכול לגרום לתופעות לוואי. יש סיכוי שתרצו להזמין טיסה לקפריסין עוד היום.

כוסות יין ליד אשכולות וחבית קטנה
כוסות יין ליד אשכולות וחבית קטנה

ההיסטוריה שמאחורי יין הקומנדריה

אמנם יין הקומנדריה העתיק (Vin de Commanderie) מיוצר כבר למעלה מ-4000 שנה, אבל מעניין לגלות שהוא התחיל להתפרסם רק בשלהי ימי הביניים.

עם השנים הוא קיבל התייחסויות רבות בספרי ההיסטוריה, שהצליחו להזניק את מעמדו באירופה ולהפוך אותו ליין יוקרתי בעל שם דבר. כיום המוניטין של היין נותר בעינו והוא נחשב לאחד מהיינות המתוקים הקלאסיים ביותר בעולם. אבל איך כל זה התחיל? לפניכם קצת היסטוריה על קצה הכוסית.

ריצ'רד הראשון ומסע הצלב השלישי

הכל בזכות המלך ריצ'רד הראשון (ריצ'רד לב הארי) שיצא בשנת 1191 מלונדון למסע הצלב השלישי. כאשר הוא חלף על פני קפריסין בדרכו לארץ הקודש שלנו, הוא כבש את האי קפריסין בו מיוצר היין מימים ימימה.

airalo ad

המלך ריצ'רד בעצמו התאהב כל כך ביין ואפילו החליט להגיש אותו ביום חתונתו, שם פיאר אותו אל מול האורחים בכינוי "יין המלכים ומלך היינות". אגדות מספרות שבאותה התקופה התייחס אליו גם מלך צרפת פיליפ שכינה את היין "ראש וראשון ליינות".

האבירים הטמפלרים מעלים את קפריסין על המפה

מאוחר יותר התיישבו בקפריסין אבירים טמפלרים שקראו לאי בשם קומנדריה, הלקוח מהמילה הלועזית "Command" שמיוחסת למפקדה הצבאית באזור. לימים קומנדריה הפך גם להיות השם שיתנוסס על היין המהולל .

יין הקומנדריה זכה לשבחים והתפרסם במהירות, ואפילו זכה בתחרות היין המתועדת הראשונה שהתקיימה במאה ה-13.

במסגרת התחרות נטעמו למעלה מ-70 סוגים של יין מכל אירופה וביניהן הכריע כומר בכיר. הוא סיווג את היינות על פי קריטריונים קפדניים ולבסוף הכתיר את המנצח הבלתי מעורער – יין הקומנדריה.

איך מייצרים את יין הקומנדריה?

בלימסול יין הקומנדריה מיוצר על פי מתכון מוגן שמעוגן ברחבי העולם כמוצר ייחודי של קפריסין, ממש כמו שתפוחי הרדנגר נקראים כך רק אם הם מיוצרים באזור זה בנורבגיה.

המתכון שמזכה אותנו בטעם המשובח מכיל דבש, וניל, שלל תבלינים ועשבי תיבול ואפילו פירות מיובשים. כל אלו ביחד יוצרים טעם עשיר וססגוני ומעניקים ליין את היוקרה שהוא צבר ובצדק.

מה שמיוחד בתהליך הייצור של היין הוא שאחרי הבציר, דואגים לייבש את הענבים תחת השמש למשך 10 ימים כדי לייבש את הענבים באופן חלקי וכך לרכז את הסוכרים בהם.

לאחר מכן היין מיושן במשך שנתיים בחביות עץ אלון ואז מוצא את דרכו אל הבקבוק. עם השנים נוזל היין מקבל צבע ענברי, וטעמו המתוק ומרקמו העשיר מתעצמים.

לפני ההגשה של היין, נוהגים לצנן אותו בטמפרטורה של 8-10 מעלות צלזיוס וגם לזה יש סיבה. כך הטעם והארומה שלו נפתחים בצורה הטובה ביותר.

איפה אפשר לטעום את יין הקומנדריה?

אחרי כל זה איך אפשר שלא לרצות לנסות ולטעום מהיין האגדי? כמובן שלא נשאיר אתכם עם הלשון בחוץ, אנחנו כאן עם כל הפרטים על מסלול יין הקומנדריה בקפריסין.

מסלול יין הקומנדריה

את יין הקומנדריה תוכלו לטעום במסלול העובר דרך 14 כפרים שיחזיר אתכם אחורה בזמן. במסלול תוכלו לעבור דרך ארבע יקבים ולבקר ביקב המחודש בכפר לאניה, יקב שנשמר לאורך מאות שנים ומשמש כתזכורת לעברה המפואר של תעשיית היין בקפריסין.

ואם אתם כבר כאן בטח תשמחו לדעת שבכפר לאניה יש עוד המון מה לראות. הכפר ממוקם בשיפולי הרי הטרודוס לצד הכביש המוביל לשם מלימסול, אבל הוא הרבה יותר מעוד נקודה בדרך.

בכניסה לכפר יש מזרקת מים ישנה שבעבר שימשה את התושבים לשתייה ולהשקיה, ממנה תוכלו להמשיך לטייל לאורך הכפר הצבעוני והפורח וליהנות מאותנטיות קפריסאית במיטבה.

ואל תשכחו לבקר בטירת קולוסי מימי הבינים, המדגימה בעוצמתה את סגנון האדריכלות הצבאית של הצלבנים במאה ה-15, אלה שגילו לכל העולם את יין הקומנדריה ושבזכותם אנחנו פה. באזור תוכלו למצוא גם את סכר קוריס, הסכר הגדול ביותר בקפריסין.

פסטיבל היין של קומנדריה

אם מתחשק לכם לחגוג את נפלאות היין עד הסוף בביקור שלכם – אתם לא לבד. מדי שנה הכפרים באזור נוהגים גם הם לחגוג ולערוך פסטיבל לכבוד יין הקומנדריה.

כפרי אזור קומנדריה נושאים היום בכובד האחריות להמשך שימור וייצור היין המסורתי, מאחר והוא נחשב ל'שגריר' הטוב ביותר של יינות קפריסאים ברחבי העולם.

הפסטיבל נערך כל שנה בחודשי אוגוסט-ספטמבר ומתפרש על גבי מספר ימים. בכפרים השונים מתקיימים אירועים מגוונים כחלק מהמאמצים לשמור על המסורת, כך אתם מוזמנים לקחת חלק בשמחה כמיטב מורשת הכנסת האורחים הקפריסאית.

מטרתו העיקרית של הפסטיבל היא להציג את הייחודיות של יין הקומנדריה, אבל לא רק.  כחלק מהחגיגות מתקיימים מופעי ריקודים מסורתיים ומוזיקה חיה, ירידי מכירה של סלים וכלי חרס ושל עוד שלל מוצרים בייצור עבודת יד מקומית. החוויה מובטחת.