אגמי המלח של לרנקה

אגם המלח של לרנקה הוא אגם המלח השני בגודלו בקפריסין ואורכו 2.2 קמ"ר. בשנת 1997 הוא הוכרז כאזור טבע מוגן על פי החוק הקפריסאי והשמירה עליו ועל הטבע, הצומח והחי שסביבו גדולה. זהו אחד מבתי הגידול החשובים ביותר לעופות מים באירופה שכן אחת מתחנות העצירה והמנוחה של העופות הנודדים בין אירופה ואפריקה באביב ובסתיו היא באגם הזה.

אגם המלח של לרנקה נמצא דרומית מערבית ללרנקה צמוד לשדה התעופה של העיר וממזרח לכפרים Meneou ו-Dromolaxia. אגם המלח הגדול ואולי המוכר יותר מכולם נקרא כאן אליקי "Alyki" אך הוא למעשה רק אחד מ-4 אגמים שמרכיבים את קומפלקס אגמי המלח של לרנקה. יחד עם אגם אורפני (Orphani), אגם סורוס (Soros) ואגם ספירו השטח הכולל עומד על עשרה דונם.

בחורף, האגם מתמלא במים והוא ביתם של המוני ציפורים נודדות כולל אלפי פלמינגו השוהים בו בין נובמבר למרץ. יש גם ברווזי בר ועופות מים או חוף אחרים שמוצאים כאן מחסה ומנוחה בעונת הנדידה. האלמנט הבסיסי ביותר בשרשרת המזון במערכת האקולוגית של האגמים הוא שרימפס מלח קטן בשם Artemia salina שממנו מתחילה שרשרת המזון באגם. כאשר פלמינגו ועופות מים אחרים אינם מצליחים למצוא אותו כבר, הם נוטשים את אגמי המלח וממשיכים לאגם אקרוטירי בלימסול או דרומה אל אפריקה.

שביל הטבע שמוביל מהאגם אל האקוודוקט של לרנקה

מסלול ההליכה צמוד לאגם המלח

באזור האגם מתפתל לו שביל טבע באורך 4 ק"מ והוא מוביל עד אמת המים הישנה של קמארס. מידע על הצמחייה, העצים, השיחים והפרחים נמצא בשילוט לאורך השביל, ויש גם ספסלי מנוחה, שהופכים את השביל לפופולרי הן בקרב הולכי רגל והן בקרב רצים. כאן תוכלו למצוא מידע נוסף על השביל וכן על מסלולי טיול רגליים נחמדים באיזור לרנקה.

מסגד האלה סולטן טקה

מסגד האלה סולטאן טקה ליד אגם המלח של לרנקה – Hala Sultan Tekke
מסגד האלה סולטאן טקה ליד אגם המלח של לרנקה – Hala Sultan Tekke

ממצאים ארכיאולוגיים מראים כי האיזור והמסגד הסמוך לאגם המלח מיושבים מאז תקופת הברונזה המאוחרת (המאה השנייה לפני הספירה). בתקופה הפרהיסטורית אגם המלח היה נמל ששימש את העיירה הסמוכה ושרידים ממנו נחשפו ליד המקום בו עומד היום המסגד. העיירה הזן הייתה אחד המרכזים העירוניים והמסחריים הגדולים של קפריסין בתקופת הברונזה המאוחרת (1650-1050 לפני הספירה) וכשהעיירה ננטשה, הנמל הטבעי נהרס. אלפי שנים לאחר מכן, לאחר שהערבים כבשו את לרנקה, אום הרם (דודתו של מוחמד) נהרגה כשנפלה מהפרד שלה ונקברה כאן. המוסלמים החליטו להקים מסגד זכרה והוא נחשב לאחד האתרים החשובים היותר המזרח התיכון למוסלמים.

airalo ad

למה האגם של לרנקה מלוח?

על פי האגדה, סנט לזרוס ביקש מאישה זקנה אוכל ושתייה אך היא סירבה וטענה כי גפניה התייבשו. על כך איחל לה לזרוס "שהגפנים שלך יתייבשו ובמקומם יהיה בכרם אגם מלח".

הסבר מדעי למליחותו של האגם הוא כי מי הים המלוחים חודרים אל האיזור דרך שכבת סלע נקבובי. האידוי הגבוה והכניסה האיטית של מים חדשים לאגם הופכת את המים למלוחים מאוד.

לאורך ימי הביניים, המלח שנכרה מהאגם הפך לאחד ממוצרי היצוא העיקריים של קפריסין. הכרייה והמכירה שלו נשלטו בקפדנות והוטלו על הכורים מכסים רבים. הפעם האחרונה בה נכרה מלח מהאגם היתה בשנת 1986.