מקדש אפרודיטה ליד פאפוס – The Sanctuary of Aphrodite Paphia

נסיעה קצרה מנמל פאפוס תמצאו את האתר הארכיאולוגי Palaipafos שבפר קוקליה (Kouklia) ובתוכו נמצא מקדש אפרודיטה, אלת קפריסין, מלכת קפריסין. במרכז האתר, קיר אבן מאסיבי עדיין עומד על תילו אלפי שנים לאחר שנבנה כאן. סביבו האדמה יבשה וכמה עצים נותנים צל. אבל מה שאנחנו רואים היום זה לא מה שהיינו רואים אילו היינו כאן לפני אלפי שנים.

עיטור של האלה אפרודיטה
עיטור של האלה אפרודיטה

כשמדמיינים את אפרודיטה, אלת האהבה, חושבים עליה כעל כאישה יפהפייה המגיחה מהים, שהונצחה בפסלי שיש או בציורי רנסנס. אך נראה שהמקדש הזה הוקם בתחילה לישות שונה לגמרי מזו שאנחנו מדמיינים.

כדי לקבל מושג כיצד יוצגה במקור אלת קפריסין, הביטו בתוך המוזיאון שבמקדש אפרודיטה בגוש אבן בזלת שחורה וגדולה. הסלע השחור הזה הוא בוודאות פסל פולחן מכיוון שהוא מתואר שוב ושוב במקורות הספרותיים של העת העתיקה והוא אפילו הוטבע על המטבעות הרומיים של קפריסין.

סלע הבזלת שייצג את האלה אפרודיטה
סלע הבזלת שייצג את האלה אפרודיטה

גדול משורריה של יוון העתיקה, הומרוס, כינה את האלה אפרודיטה בשם Cyprian (כלומר הקפריסאית) ויותר מאוחר בשם Paphian (האלה מפאפוס). תיאורי המקום שמופיעים באודיסיאה (וגם באיליאדה) שכתב תואמים בדיוק לאתר זה.

ההערכה היא שהמלך הראשון שסגד לאפרודיטה היה Kinyras והוא זה שבנה במקום את המקדש, בעיקר הודות לקרבתו לסלע אפרודיטה. הוא השתמש במקדש כסמל לאהבה. מה שהתחיל קיום יחסי מין עם זונות המקדש, המשיך בנישואים עם בנותיו (על כל המשתמע מכך) והסתיים בנוהג של קיום יחסי מין עם זרים.

airalo ad

במקום ביקר טיטוס בשנת 69 לספירה בדרכו למצרים לצורך התייעצות עם האורקל המקומי, אבל במאה ה-4 פסק הפולחן במקום לאחר שהקיסר תאודוסיוס הוציא את הפגאניות מחוץ לחוק – מה שהביא לנטישת האתר.

לאחר מכן, בעידן הביזנטי שימש המקום כמחצבה ובימי הביניים כאתר לטחינת סוכר. כיום המקום מוכר ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית ומוצגים בו ממצאים מעניינים רבים, למשל: מטבע רומי משנת 200 לספירה שמציג את המקדש, פסיפסים עם סצנות מהמיתולוגיה היוונית ועוד.

מוזיאון אפרודיטה

במקום מוזיאון והוא נמצא באחוזה מתקופת בית לוסיניאן. המוזיאון מציג ממצאים מהתקופה הכלכוליתית ועד ימי הביניים במטרה להראות איך התפתח פולחן אלת הפוריות לפולחן אפרודיטה.

מידע חשוב

  • אתר
  • שעות פתיחת האתר: בחודשים אפריל-ספטמבר כל יום בשעות 08:30-19:30. בחודשים ספטמבר-אפריל כל יום מ-08:30-17:00.
  • עלות כניסה: 4.5 אירו לאתר כולל המוזיאון. קבוצות מאורגנות של 10 אנשים ומעלה נהנות מהנחה של 20%.
  • טלפון: 357-26432155