האתר הארכיאולוגי אמתוס, מפרץ אמתוס ומה שיש לעשות בו | Amathus

רוצים לחוות קצת אסקפיזם לכמה שעות באמצעות כוחה של היסטוריה? בואו איתנו לאמאתוס (ליד לימסול) שם נצא למסע ארכיאולוגי בזמן. רק קחו איתכם כובע משקפי שמש, קרם הגנה ומספיק מים.

העתיקות של אמתוס
הכד העתיק – מהעתיקות של אמתוס

ברוכים הבאים לאמאתוס האתר הארכיאולוגי של לימסול. הרחק מהאזור הצפוף של מרכז העיר שוכנת לה פיסת אדמה קטנה וגבוהה שחובקת רסיסיי זיכרון תרבותי אותנטי. אל האתר מגיעים כל שנה עשרות תיירים כדי לחוות את העידנים הקדומים, לראות שרידים ארכיאולוגים תרבותיים מהתקופה של המיתולוגיה היוונית עד האימפריה הרומית.

היסטוריה ותרבות

אמאתוס היא עיר אחת שמאגדת בתוכה שתי ערים, עיר תחתונה ועיר עליונה. מקימה של העיר היה קיניארס מלך פאפוס והוא קרא לעיר על שם אימו אמאתוסה. בהיסטוריית רבת השנים העיר העליונה שימשה כמבצר, אקרופוליס. בתוכו היה מקדש לאלת האהבה אפרודיטה ולמאהבה אדוניס. אלפי אנשים באו אל המקדש כדי לסגוד לשניים על ידי פולחנים מסורתיים. על מנת להנעים להם את זמנם הם שרו שירים, תרגלו אקרובטיקה, התחרו על ידי מאבקי כוח בינם לבין מיני חיות בר (דובי יער ו/או חזירי בר).

עתיקות באמתוס
עתיקות באמתוס

יחד עם זאת אפשר לראות לפי העתיקות שהאימפריה הרומית שלטה באזור. במאה ה-6-7 לפני הספירה הם החריבו את המקדש ובנו במקומו בזיליקה קטנה.

אז איזה שרידים ארכיאולוגים יש באמאתוס חוץ מהמקדש המפורסם?

  • הכד העתיק –  במאה ה-7 לפני הספירה עיטרו שני כדים את הכניסה למקדש של אפרודיטה. ברבות השנים כשהמקדש נחרב אחד הכדים נלקח באמצע המאה ה-19 למוזיאון הלובר שבפריז והכד השני קיים באתר.
  • השוק הרומי העתיק השוק היה ממוקם מזרחית לאקרופוליס ובדרומו נבנו בתי מרחץ בשטח עגול סגור. חלק מהמבנים השתמרו עד התקופה ההלניסטית. השוק הרומי היה מעין כיכר גדולה שבתוך הכיכר הייתה מזרקה יפיפייה אשר נוצרה לשם משיכה של אנשים אל השוק. השוק ננטש במהלך המאה ה-7 לפני הספירה עקב פשיטת הערבים לתוכו.  
  • הארמון המלוכה הקדום בעיר העליונה בתוך אקרופוליס היה ארמון אשר נבנה במאה ה-8 לפני הספירה לפי הערכות הוא נהרס במאה ה-3. בחלקו הדרומי של האקרופוליס נשמרו הריסותיו של הארמון. בתוך כך חוקרים ארכיאולוגים סבורים שישנם עוד חלקים קבורים מתחת להריסות ששייכים לארמון המלוכה.  
  • הנמלים – אודות ההיסטוריה והארכיאולוגיה של הנמלים הקדמונים קיימת סוגיה מעניינת. בעיר התחתית היו שני נמלים. נמל אחד חיצוני ונמל אחד פנימי. הנמל החיצוני היה דרומית לשוק הרומי העתיק. הוא נהרס בגלל תנאי מזג האוויר ואת השרידים אפשר לראות במצולות הים. לגבי מתי הוא הוקם ומי בנה? השאלות האלה נשארות בגדר תעלומה מכיוון שיש תאוריות היסטוריות שסותרות אחת את השנייה. מיקומו של הנמל הפנימי היה בין השוק לכביש שמחבר לכניסה של האתר. השריד האחרון שנשאר באותו נמל זו חומה שנבנתה מהמאה ה-7 לפני הספירה. היא הוקמה כדי להגן על ספינות מפני רוחות הים החזקות.
  • הנקרופוליסים – הם בתי קברות שנבנו. אחד במזרח לעיר והשני במערבה. חלקם נהרסו ואת זיכרון של ההריסות מוצגים במוזיאון המרכזי בעיר לימסול.

5 הבזיליקות הרומיות

  • הבזיליקה הראשונה העתיקה ביותר שייכת לאיוס טיכוס. היא למעשה אנדרטה  שנבנתה ממזרח לעיר. התהליך של הבניה החל מהמאה ה-4 עד המאה ה-14  היום היא נחשבת כמקדש פרנקי הרוס.
  • הבזיליקה השניה נבנתה בסוף המאה ה-6 היא הייתה ממוקמת במקום המקדש של אפרודיטה. חלקים ממקדשה נלקחו לבניית הבזיליקה. בנוסף היו לה שלושה פסי עיטורים, אטריום פתוח לשמיים עם שתי מקמרות (ארקדות).
  • הבזיליקה השלישית והרביעית דומות יחסית בצורתן אבל שונות בגודלם ובמיקום שלהן. אחת קטנה במערב והשנייה גדולה במזרח. לשתיהן היו שלוש ספינות שחובקות אותן.
  • הבזיליקה החמישית נבנתה יחד עם קפלה של ברברה הקדושה.

יחד עם כל זה, יש כמה עתיקות שנמצאות במוזיאונים. כמו אבנים וכלים להאבקות עם חיות בר למינם אשר שמשו לפנאי עבור אפרודיטה ואדוניס. חלקים מהמקדש. כמו כן חלקים מהשוק בעיר התחתית. ישנם שרידים שעברו למוזיאונים לבריטניה ובניקוסיה.

airalo ad

שעות הפעילות ופרטים חשובים

  • נגישות: לבעלי כיסאות גלגלים הכניסה מתאפשרת רק לעיר התחתית.
  • שעות פתיחה: בחודשים ספטמבר עד אפריל כל יום מ-08:30-17:00. בחודשים אפריל- ספטמבר כל יום מ-08:30-19:30
  • עלות כניסה: 2.5 אירו. לקבוצות מעל 10 אנשים יש הנחה של 20%.
  • טלפון: 25635226-357
  • האתר הרשמי
  • הערה חשובה: האתר נמצא באוויר הפתוח כך שאין מספיק אזורים מוצלים. יש לנהוג באחריות ולהצטייד בבקבוקי מים ואמצעים להגנה מפני השמש לשמירה על בטיחותכם ובריאותכם האישית.

Amathus Bay – מפרץ אמתוס

למרות שהוא קרוב ללימסול, השילוב שיש במפרץ אמתוס בין חיי חוף והיסטוריה עתיקה נותן לאיזור אופי משלו. יש כאן הרבה מה לעשות מאשר רק להתרווח ולספוג ים ושמש.

לרקוד עד אור הבוקר

למרות שלימסול קרובה, באיזור מפרץ אמתוס יש כמה מועדוני לילה וברים. בבר המקומי, Chester's למשל, יש דיג'יי בסוף השבוע כדי לחמם את האוירה לקראת בילוי הלילה בעיר הגדולה.

אוכל מקומי ובינלאומי

מומלץ לטעום את מנות המטבח הקפריסאי המסורתיות שתמצאו במהלך שהותכם כאן. האוכל הקפריסאי מגוון יחסית והוא נע בין גבינות חלומי למזה וכל מיני פינוקים וקינוחים. נסו את אחת הטברנות שסביב מפרץ אמתוס ולא תתאכזבו.

אוכל בריטי ואירי מסורתי יש כאן בשפע אם אתם יודעים איפה לחפש אותו. כנ"ל לגבי סושי, אוכל איטלקי, יפני וסיני. חוף הים מלא בקיוסקים ודוכנים עם נשנושים, אלכוהול וסנדביצ'ים – בטן ריקה לא תישאר לכם.

שמש, ים ושלווה

בואו נודה בזה, אתם נוסעים לקפריסין כי אתם רוצים להירגע בכמה מהחופים הטובים ביותר שיש לעולם להציע. מה שמעולה במפרץ אמאתוס היא רצועת החול הרך שלו, מוקפת בגלים עדינים שמצחצחים את החוף ואם אתם פה ביום שמשי, ורוב השנה זה המצב – אתם באוירה שאין בהרבה חופים אחרים בקפריסין.