קוריון (Kourion) – העיר העתיקה ומקדש אפולו הילאטס

האתר הארכיאולוגי קוריון נמצא על צלע גבעה ממש מחוץ לעיר לימסול בצד הדרומי-מערבי של קפריסין. קוריון הוא אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים והמרשימים ביותר בקפריסין והעיר הייתה אחת מהערים החזקות ביותר בקפריסין העתיקה. האתר הארכיאולוגי היום נחשב לאתר מורשת לאומית והוכר על ידי אונס"קו.

העיר העתיקה קוריון
העיר העתיקה קוריון

התיאטרון, האוצר, הסטואה (שביל מקורה), הפאלאסטרה (בית ספר יווני עתיק להיאבקות), המקדשים, המרחצאות, השוק ומקדש אפולו הילאטס – כולם מראים עד כמה היו מפותחים התושבים של העיר העתיקה הזו בהשוואה לאיזור.

שביל מקורה

קוריון נקרא על שמו של Kouriefs ובהתאם למיתוס של ההיסטוריון היווני הרודוטוס הוא נוסד על ידי צמד אחים שהגיעו להתיישב פה מארגוס שחצי האי פלופונסוס שביוון. מטבע הדברים, הם הביאו עמם לקוריון את השפה והתרבות שלהם.

העיר הוקמה במהלך המאה השמינית לפני הספירה. הכל התחיל מאנדרטה שהוקדשה לאל אפולו היילאטס (hylates = עץ) כלומר אל היערות. כתובות שנמצאו מראות כי תושבי קוריון סגדו לו כמגן העיר והפולחן נמשך עד למאה הרביעית לספירה.

מקדש 4 העמודים
מקדש 4 העמודים

על הגבעה נמצאים שרידי מקדש ארבעת העמודים המתוארכים לסוף התקופה הקלאסית, במיוחד התקופה ההלניסטית (325-50 לפני הספירה), הרומית (50-330 אחרי הספירה) והתקופה הנוצרית המוקדמת. זה היה מקדש בו התרחצו הספורטאים כשהתעמלו. יש בסמוך גם זירה, זוהי חצר גדולה מוקפת עמודים.

airalo ad

באזור נעשו הרחבות ושינויים רבים בתקופות שונות. המקדש בנוי משני חלקים שנבנו בשתי תקופות שונות: החלק הראשון מתוארך לסוף התקופה הקלאסית או ההלניסטית המוקדמת והשלב השני במאה הראשונה לספירה. לאחר מכן נבנה המקדש מחדש. בימי קדם המקדש היה פתוח, עם חצר ומזבח וכל מי שנגע בו נזרק מצוק אלא אם כן הוא היה בעל תפקיד.

אתר המקדש העתיק ניזוק בתקופה הרומית. שרידים של מצבה עגולה נמצאו עם רצפה מרוצפת, שאולי שימשה לתהלוכות וריקודים סביב גן העצים הקדוש בעקבות הרגלי הפולחן הרומאיים. המקדש הורחב במאה ה-6 לפני הספירה באנדרטה עגולה ומזבח שהתווסף על המקדש הקיים.

חלק מהמבנה שוחזר לאחר שרעידת אדמה הרסנית בשנת 365 לספירה גרמה לו להתמוטט. התושבים ניסו לבנות אותו מחדש אולם האזור כבר איבד את כוחו הכלכלי. ההתיישבות על האי נעצרה. במהלך המאה הרביעית לספירה הפולחן לאל אפולו הילאטס הסתיים, שכיחות הנצרות עלתה והתפשטה והתושבים הצטרפו לנצרות.

2 קשתות


התושבים ניסו להמשיך בחייהם לאחר האסונות אך הערבים בפשיטות הערביות הראשונות שבזזו והציתו את העיר אילצו אותם לנטוש את בתיהם ולעבור מזרחה. השרידים שנמצאו על ידי משרד העתיקות בלימסול שימשו את הקפריסאים לשחזר את המקדש היפה והמדהים.

מבנים ואתרים חשובים בעתיקות של קוריון

השוק הרומי

השוק הרומי מתוארך לפחות למאה הראשונה לספירה. שינויים שנערכו בו לאורך מאות שנים הביאו אותו לצורתו הנוכחית. הוא כולל מעבר לחנויות גם מרחצאות וחוץ מהם, בנקודה מרכזית בשוק היה בניין ענק שהיה בשימוש מסוף המאה הרביעית לִפנֵי הספירה עד סוף התקופה ההלניסטית.

בית מרחץ ענק בקוריון
בית מרחץ ענק בקוריון

ביתו של אכילס

הבית הרומי הזה מהמאה הרביעית לספירה נקרא על שמו של אכילס, דמות חשובה מאוד בספרות היוונית העתיקה. המבנה שימש לקבלת פנים של מבקרים חשובים ובשיאו היו בו פסיפסים יפים כמעט בכל חדר. אחד מהם הוא הפסיפס המתאר את הסצנה שבה אכילס חושף את זהותו בפני אודיסאוס, המתחפש לסוחר בחצר המלך.

פסיפס באחד הבתים בקוריון
פסיפס באחד הבתים בקוריון

בית הגלדיאטורים

בית הגלדיאטורים הוא בית רומאי שקיבל את שמו מפסיפסים של גלדיאטורים שעיטרו את החצר המרכזית. הבית מתוארך למאה השלישית לספירה ונמצא מטרים ספורים ממזרח ל"בית אכילס".

התיאטרון העתיק

עם 3500 מושבים המשמשים עד היום לאירועי תרבות בתיאטרון של קוריון הוצגו כל סוגי המחזות על הרקע של הנוף עוצר הנשימה של הים. התיאטרון נבנה במאה השניה לפני הספירה בקצה הדרומי של הגבעה. במאה השנייה לספירה הוא שופץ וקיבל את צורתו הנוכחית.

התיאטרון של קוריון
התיאטרון של קוריון

בסביבות סוף המאה השניה, תחילת המאה השלישית לספירה בוצעו בו כמה שינויים, כגון הצמדת מעקה מתכת כדי להגן על הצופים מחיות הטרף ששיחקו בחלק מהמופעים. גם היום למרות פגעי הזמן, עם השינויים בהרגלים הדתיים והתרבותיים, עדיין יש למקום עוצמה וגדולה כבירות.

האיצטדיון

האיצטדיון ששימש לתחרויות ספורט רבות נבנה ממזרח למקדש אפולו היילאטס במאה השנייה לספירה ובו היו 6000 מושבים. הוא נשאר בשימוש עד סוף המאה החמישית. יש לו צורת פרסה ושלוש כניסות. חלק ממקומות הישיבה שוחזרו על מנת לאפשר למבקרים לראות שהיו 7 שורות מושבים מעל המסלול.

בית אאסטוליוס

בית אאסטוליוס מורכב ממכלול אמבטיות וחדרים המכילים רצפות פסיפס משובחות מהמאה ה-5 לספירה. בעבר בית אסטוליוס היתה וילה רומאית פרטית לפני שהפכה למרכז בילוי בתקופה הנוצרית הקדומה.

הבזיליקה הנוצרית

הבזיליקה הנוצרית הקדומה מתוארכת גם למאה החמישית והיא היתה ככל הנראה גם קתדרלה. מקדש לנימפות המים נימפות היא אנדרטה רומאית נוספת בקוריון.

המיקום של העיר לא נבחר סתם כך

תושבי קפריסין העתיקה ידעו לבחור היכן להתגורר. הנוף לים התיכון מהמקדש המפואר הוא מרהיב. הים והשמיים יוצרים דימוי אינסופי ומעורר יראת כבוד שקשה להסיר ממנו את העיניים. מכיוון שהנוף הצליח לעורר תחושות של רוחניות וחיבור עם האלים זה היה המיקום האידיאלי לבניית מקדש. מכיוון שאפולו היה אל האור היה מקובל לבנות מקדשים עבורו במקומות שבהם האור וזוהר השמש העניקו נוף מלא הוד והדר.

קוריון הוא אתר עתיקות יפהפה. העיר עתיקה הזו נמצאת ממש מחוץ ללימסול והיא סוג של אנדרטה למורשת העתיקה של הקפריסאים, כעין מסע אל ההיסטוריה של קפריסין. אתם תוכלו לטייל בין הבתים העתיקים ולהירגע בין השילוב הנפלא הזה של אבן שיש, ירוק ים והיסטוריה. אתם יכולים להתפעם מהשרידים העתיקים, הרומיים והביזנטיים שלפעמים נבנו האחד על השני או נותרו זה לצד זה כגון התיאטרון ההלני העתיק, הפסיפסים והמקדשים של העיר.

טיפים חשובים, שעות פתיחה ומידע נוסף

  • מלונות מומלצים בלימסול
  • השכרת רכב בלימסול
  • בחוף השמשי שמתחת לעיר העתיקה תוכלו לשחות, לגלוש רוח או בעפיפון על רקע של שקיעות רומנטיות. אל תשכחו מצלמה איכותית מוגנת ממים ומחול.
  • יש מדי פעם הופעות או אירועים אמנותיים באמפיתיאטרון.
  • יש בסמוך לעיר שביל טבע.
  • כל האזורים בקוריון נגישים באמצעות גשרים ומתאימים גם לנכים.
  • באיזור הקבלה במרכז המבקרים יש שירותים, חנויות מזכרות ואינטרנט אלחוטי חינם.
  • בקרבת מקום תוכלו למצוא טברנות ומסעדות מזון מהיר
  • טלפון: 357-25934250
  • שעות פתיחה בקיץ (16 באפריל עד 15 בספטמבר): 8:30-19:00
  • שעות פתיחה בחורף (15 בספטמבר עד 16 באפריל): 8:30-17:00
  • האתר סגור בחגים
  • מחיר כרטיס כניסה 4-6 אירו.
  • טיסות לקפריסין


המוזיאון הארכיאולוגי המקומי של קוריון בכפר אפיסקופי

חוץ מאתר העתיקות, בכפר אפיסקופי נמצא מוזיאון המציג פריטים ארכיאולוגיים הקשורים לקוריון. המוזיאון הארכיאולוגי של קוריון נמצא בבניין מסורתי שהיה בעבר מעונו הפרטי של George McFadden, עוזר מנהל אוניברסיטת פנסילבניה, שהוביל מחקר ארכיאולוגי נרחב בעיר העתיקה קוריון וסביבותיה בשנים 1934-1953.

המוזיאון נפתח בשנת 1969 ויש בו שני אולמות תצוגה המציגים ממצאים מהאתרים הארכיאולוגיים הסמוכים, כולל כלים מלוטשים אדומים מתקופת הברונזה הקדומה, כלי חרס ותכשיטי זהב של העידן המיקני, ומספר רב של פריטים ממקדש אפולו היילאטס.

שרידי השלדים של תושבי העיר שאיבדו את חייהם ברעידות האדמה מהמאה ה-4 מהווים את אחד המוצגים המרשימים ביותר של המוזיאון.

מיקום: הכפר Episkopi, רק 14 קילומטרים ממערב ללימסול על הכביש לכיוון פאפוס.