מרכז המבקרים טרודוס גיאופרק ממוקם במכרה אסבסט עתיק (מכרה Amiantos) בהרי הטרודוס. בפארק יש כיום גן בוטני יוצא דופן המכיל מידע רב על צמחיית האזור, בנק זרעים של מינים אנדמיים וגם שפע של עדויות לפעילות הכרייה בעבר ולקהילה שפעם פרחה פה.
בנוסף, הפארק עוסק בגיאולוגיה של אזור הטרודוס – חלק מהקרום האוקיאני השלם ביותר שיש בעולם. הרי הטרודוס עדיין מהווים כר פורה למחקר של גיאולוגים מכל רחבי העולם דרכו הם לומדים על התהליכים הגיאולוגיים המתרחשים במעמקי האוקיאנוסים ועל האפשרות להיווצרותו של קרום אוקיאני חדש.
מרכז המבקרים ממוקם בבית הספר היסודי המשוחזר של קהילת הכורים של מכרה האסבסט הנטוש. הבניין הוא מבנה רשום ומרשים ודוגמה לאדריכלות משובחת עם מאפיינים היסטוריים ומאפיינים עיצוביים יחודיים כמו הקמינים שלו, אחד בכל חדר וגם חצר פנימית יפהפייה. בנוסף, המרכז הוא נקודת יציאה והדרכה לטיולים קסומים וחוויתיים לפי נושאים באיזור רכס הרי הטרודוס תוך דגש על תרבות, יין, גיאולוגיה, ארכיאולוגיה, טבע, צפרות ועוד מיד נרחיב על כך.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
רקע כללי על איזור הרי הטרודוס והשטחים שנמצאים בתוך הפארק
הרוגע והשלווה שמספק רכס ההרים הגדול ביותר בקפריסין מעיד על קיומו של גן עדן במרחק שעה טיסה מישראל עם אינספור אפשרויות והפתעות. בטח ובטח למי שאוהב לצאת לטבע.
ההרים המשתרעים על פני מרבית קפריסין המערבית, נוצרו לפני כ-90 מיליון שנה במעמקי האוקיאנוס. יצירתם הייתה הליבה שסביבה נוצר מאוחר יותר האי. הפסגה הגבוהה ביותר היא הר האולימפוס, 1952 מטר מעל פני הים גובהו עם יופי מרשים מאין כמותו ושמהווה נקודת ציון ברורה מאוד למטיילים באיזור.
הרכס מחולק לארבעה אזורים, כאשר עמוד השדרה שלו הוא האזור ההררי של פאפוס, פיציליה, סוליה ומרתאסה, המכילים את מרבית המורשת הביזנטית של האי המוגנת על ידי אונסק"ו. אזורים אלה בולטים בפעילותם התרבותית העשירה שבהם לאורך כל השנה.
מתחילים במורדות הרכס
בכיוון דרום, נמצאים כפרי היין של איזור לימסול, שהצליחו לשמור על מסורות בת מאות שנים סביב גידול גפנים וייצור יינות מעודנים ומוצרי אחרים מענבים. היקבים הפזורים בכל האזור מייצרים כמה מהיינות הידועים ביותר במדינה, חלקם בלעדיים לקפריסין, כמו יין הקינוחים הידוע בעולם, ה-Commandaria.
מעבר למשקה המשכר, כפרי היין מציעים אינספור אפשרויות לחקר הטבע. אומודוס, עם המנזר ההיסטורי שבו הוא ללא ספק המרכז של איזור כפרי היין של לימסול. מסביבו נמצאים הכפר ואסה עם רחובותיו המרוצפים, לופו, עם המבנים המסורתיים, קילאני וקצת יותר מזרחה, לניה שזכתה לחיבתם של עשרות אמנים שלא היססו להפוך אותה למקום מגוריהם ולמקום היצירה הקבוע שלהם, וכפרי יין הקומנדריה סביב הנהרות קורריס וקסילוריקוס.
מכל מקום בו יוצאים לדרך באזור הטרודוס, קסם הנוף, אינספור הדברים שיש לעשות ואפשרות הלינה והאירוח אצל התושבים מבטיחים חוויה ייחודית: פיטסיליה, במורדות הדרומיים של הטרודוס; הכפרים העיקריים הפזורים בפסגות ובעמקים; פאלצ'ורי עם המונומנטים ההיסטוריים והדתיים; אגרוס שנהנה מהתפתחות מבורכת בתחום התיירות, קיפרונדה ופלנדרי שבהחלט שווים ביקור, כפרים ששמם נקשר בקשר בל יינתק עם ייצור מוצרי בשר מסורתיים ועוד.
באופן ספציפי יותר, בלב פיסטיליה שוכן הכפר הירוק אגיוס תיאודורוס אגרו שנבנה למרגלות פאפוצ'ה. הוא מרוחק רק 54 ק"מ מניקוסיה ו-32 ק"מ מלימסול. הוא נקרא גם "אפטלופי" שזה שבע הגבעות ביוונית מכיוון שהוא בנוי, ובכן, על 7 גבעות. עצי שקדים, אפרסק, דובדבן, תפוח עץ, אורן וצפצפה, גפנים, רחובות מרוצפים אבן צרים, בתים בנויים אבן עם גגות רעפים… ובקיצור, כל מה שציפיתם מכפר קפריסאי טיפוסי בהרים.
Lagoudera הוא עוד כפר בפיציליה. כפר יחסית עזוב שנותר מפורסם בגלל המנזר הקדום של מריה הבתולה (פנאגיה מאראקאס) שנמצא בו. הכנסייה שבמנזר, עם הארכיטקטורה המיוחדת שלה וציורי הקיר הנפלאים שלה, נמצאת ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו ומושכת אלפי מבקרים מדי שנה.
התחושה שמקבלים המבקרים בסוליה היא שהיא ירוקה עוד יותר, במיוחד העמק המשתרע על שטח גדול ממערב לניקוסיה ועולה בעדינות לכיוון פסגת הרי הטרודוס. הכפר קקופטריה משלב אלמנטים מסורתיים עם התפתחות תיירותית מודרנית. את עמק הסוליה חוצה נחל קרקוטיס בעוד שנחלים קטנים זורמים במורד צלע ההר, שומרים על האזור ירוק ומאפשרים לתושבים להפיק את המירב מהמים לחקלאות ושתיה. טחנות המים של קקופטריה הן עוד אטרקציה תיירותית פופולרית באזור.
כנסיית הבתולה מריה (Panagia tis Asinou) נמצאת בקצה האזור בו ניצב הכפר ניקיטארי, כנסיית Panagia Podithou שהיא האנדרטה הביזנטית המרכזית בגלאטה והכנסייה הייחודית של ניקולאי הקדוש של הגג על בקצה המערבי של קקופטריה, חושפים את אמונתם הכפרית של הכפריים ומסמנים בו זמנית את העושר הביזנטי של קפריסין. כל 3 הכנסיות, עם ציורי הקיר היפים שלהן, נמצאות ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.
ממשיכים לעלות…
כשממשיכים לעלות לכיוון הטרודוס, כשפסגות ההרים ברקע, עמק מרתאס משתרע על פני מספר כפרים המעניקים את הרושם שהזמן הותיר אותם כמעט ללא מגע וכל מקום הצליח לשמור על יופיו הטבעי ועל האדריכלות המסורתית הייחודית. Kalopanagiotis הוא ללא ספק התכשיט של כפרי מרתאס, על מימיו המרפאים המפורסמים והמנזר המרהיב של סנט ג'ון למפדיסטיס, שלמרות שאין בו נזירים מזה כמה עשורים, הוא ממשיך להיות אבן שואבת למבקרים מקומיים וזרים. ישנם כפרים נפלאים נוספים כמו פדולה, פרדרומוס ולפחות עשרה אחרים, כל אחד עם אופיו שלו וקסמו המיוחד.
הגאווה במקום באתרי ההר טרודוס שייכת ללא ספק לכפר פלטרס שם "הזמיר לא נותן לך לישון" כפי שכתב המשורר היווני יורגוס ספריס. שם, במחצית הראשונה של המאה העשרים אישים רבים מעולם הפוליטיקה, האומנויות והספרות בחרו לבלות בו את חופשות הקיץ שלהם. המלונות שבכפר, אפשרויות הבילוי ואינספור הפעילויות, בשילוב עם היופי הטבעי והטבע האדיר שמסביב הופכים את פלטרס לאחד מיעדי התיירות הפופולאריים ביותר, מושלם כנקודת מוצא לביקור בשאר איזור רכס הרי הטרודוס.
הגן הגיאולוגי של הטרודוס גיאופארק
בפתח מרכז המבקרים מוזמנים המטיילים להיכנס בגן גיאולוגי מדהים המורכב מכל סוגי הסלעים המצויים באזור, בסדר סטרטיגרפי המייצג את הרצף טרודוס-אופיוליט. כיתה גם מופעלת בגן של המרכז, שם מועברים שיעורים והופעות אינטראקטיביות למבקרים ולקהל הרחב וגם לתלמידים מבתי הספר בקפריסין שמגיעים לכאן כדי ללמוד. בתצוגות יש סלעים ומינרלים מרשימים, לוח גיאולוגי של האזור המתאר אתרים בעלי חשיבות גיאולוגית, לוחות מידע וחדר ישיבות בו ניתן לצפות בסרטים תיעודיים בעלי חשיבות הקשורים לגיאולוגיה של רכס הרי הטרודוס ועוד.
תערוכת מכרות האסבסט
מרכז המבקרים גיאופארק מארח גם תערוכות של מכרות האסבסט והכרומיט הנטושים, הדמייה של תנור פירומטלורגי עתיק לייצור נחושת ועוד. בסיום, בדרך החוצה יש חנות מזכרות בה ניתן לקנות אמנות בעבודת יד ומוצרים אחרים המיוצרים מחומרי גלם מאזור הטרודוס, כמו גם מדריך תיירות אקולוגי וסרט תיעודי על הטרודוס.
מידע חשוב על מרכז המבקרים
- מרכז המבקרים טרודוס גיאופארק פתוח מדי יום חוץ מיום שני בין השעות 09:00-16:00
- השער בכניסה למכרה אמינטוס ננעל בשעה 16:00
- המרכז סגור בחגים ובימים הלאומיים של קפריסין
- טלפון: 357-25752401
- דמי כניסה: 3 אירו למבוגר, 2 לילד. יש הנחות לקבוצות. כדאי לוודא מחירים בכניסה.
- כתובת: 62 Archbishop Makarios III, 2728 Galata
- אתר אינטרנט
- מדריך מפורט על הרי הטרודוס
- מדריך מפורט על סקי בקפריסין
- מלונות ואכסניות מומלצות בהרי הטרודוס
יערות צפופים וצמחייה שלא נחקרה
החלק העיקרי של איזור הפארק מכוסה ביערות וצמחייה טבעית צפופה. אין זה מקרה שהאזור מכיל את היערות הבולטים ביותר של האי, כולל יערות Adelphi ו-Papoutsa, פארק היער הלאומי טרודוס והחלק הגדול ביותר של יער פאפוס. האיזור הוא אדמה ממשלתית ברובו אך ישנם אזורים מיוערים בבעלות פרטית ואדמות חקלאיות מעובדות וגם כפרים ואיזורי מגורים וכך נוצרים אתרים ייחודיים באיזור עם יופי נהדר וערך אקולוגי גבוה.
בואו נסתכל מקרוב על סוגי היערות העיקריים באזור (רשימת הצמחים בגיאופארק נמצאת כאן):
1. יערות אורנים
יערות טבעיים עם מגוון ביולוגי עשיר, המורכבים בעיקר מאורנים קפריסאיים המהווים בית גידול טבעי. בחלקים הגבוהים ביותר של הרי הטרודוס, מעל 1100 מטר מעל פני הים, אנו מוצאים את האורן השחור היוצר יערות ירוקי-עד טבעיים.
2. יערות ריפאריים
אלו הם יערות טבעיים שסמוכים לנהרות ונחלים, באזורים בעלי שיפוע קל ובגובה של עד 1,600 מטר. מכיוון שאיזור הטרודוס כולל את הנחלים הגדולים ביותר בקפריסין, היערות ההלו בו הם הבולטים ביותר. גדלים בהם מינים כמו עץ הדולב המזרחי, אלמון המזרחי, ערבה לבנה ועוד.
3. יערות אלון הזהב
האזור מכיל את יערות אלון הזהב הגדולים ביותר המהווים בית גידול בקו הגובה שנע בין 500-700-1650 מטר.
4. יערות סבך
אלה ריכוזים של צמחים, ככל הנראה תוצאה של התערבות אנושית ובהם נמצא המגוון הביולוגי הגבוה ביותר ומינים אופייניים כמו לוטם, סירה קוצנית, שיחי זוטה ועוד.
5. חורש ערער
ב-Papoutsa, Madari, הרי הטרודוס ויער פאפוס נוצרו חורשות ייחודיות בגבהים בינוניים וגבוהים (1,000-1,952 מטר) המכילים מינים שונים של ערער ויוצרים בתי גידול שונים.
6. יערות ארז קפריסאי
באזור טריפילוס ביער פאפוס, נמצא עמק הארזים, היער היחיד בעולם של הארז האנדמי Cedrusbrevifolia.
7. יערות עשבייה
בית גידול טבעי, הדומה לזה של חצי האי אקמאס ויער לימסול, נוצר בשטחים פתוחים בגובה 1,600-1,900 מטר, על מרבדי העשב של הרי הטרודוס. כעיקרון האיזור הוא גן עדן לבוטנאים. צומחים בו מגוון עצום של צמחים נדירים בסכנת הכחדה ואנדמיים שנמצאים רק בבית הגידול המסוים הזה והותאמו במלואם לתנאים האקולוגיים המסוימים של הגיאולוגיה של הטרודוס.
8. יערות עשביית כבול
בית גידול טבעי זה הוא נדיר ביותר ונמצא בסכנת היעלמות ברמה האירופית.הוא ממוקם בשני אזורים סמוכים לפארק היער הטבעי של הטרודוס, שם יש שקעים באדמה והיא נשארת לחה במשך רוב ימות השנה. האיזורים הללו מכילים צמחים אנדמיים בסכנת הכחדה. יחד עם זאת, אדמות הכבול הן בעלות ערך מדעי רב שכן בהן טמונה ההיסטוריה של התפתחות הצמחייה. היסטוריה שבמידה רבה לא נחקרה.
9. בתי גידול וסוגי צמחייה אחרים
היערות הללו הם רק ההתחלה. באזור הרחב יותר ניתן למצוא סוגים שונים של צמחייה עם מגוון ביולוגי עשיר, כולל יערות עצי דפנה, עשב יבש ים תיכוני עם דשא, עשב מזרח מזרח ים תיכוני, מדרונות סלעיים עם צמחיה ססמופיטית, יערות ברושים ביער אדלפי ומטעי זיתים וחרובים בגבהים נמוכים יותר.
כל היערות והאזורים המיוערים הללו, בשל חשיבותם המיוחדת, זוכים לטיפול והגנה מיוחדים במטרה לשמור על תפקידם האקולוגי ולחזק את המגוון הביולוגי שהם מארחים. חלקים גדולים שולבו ברשת Natura 2000 של האיחוד האירופי ואילו אחרים הוכרזו כפארקי יער לאומיים (כגון פארק היער הלאומי טרודוס) או שמורות טבע, כמו עמק הארזים בין פאפוס להרי הטרודוס, יער Mavri Gremmi והיער השחור ב-Madari.
בעלי החיים באיזור הגיאופארק
אף על פי שיונקים גדולים הם נדירים – למעט המופלון, לבעלי החיים שחיים כאן יש ערך אקולוגי רב. יותר ממאה מכלל 265 סוגי הציפורים שנמצאו באי תועדו בפארק.
16 מתוך 30 מיני היונקים ו-13 מתוך 22 סוגי הזוחלים שנמצאים באי תועדו בפארק. חשוב לא פחות הוא מספר מיני החרקים האנדמיים באזור – 107 והעובדה ששמונה מתוך 9 סוגי הפרפרים האנדמיים נמצאים בטרודוס גיאופארק.
1. יונקים
היונק החשוב ביותר הוא כבש המופלון. הוא חי באיזור יער פאפוס ומגיע גם לגבולות פארק היער הלאומי טרודוס. אחריו נמצא עכבר קפריסין האנדמי שהתגלה לאחרונה ושנמצא באזורים מסויימים בפארק. ארנבות ושועלים הם בין היונקים שנמצאו בבתי הגידול של הטרודוס ואילו מיני עטלפים מוגנים שונים חיים בבתים ישנים או נטושים, כמו גם בשקעי עצים ישנים. עטלפים נחשבים לחיה מוגנת מכיוון שאוכלוסייתם העולמית מצטמצמת ללא הרף.
2. ציפורים
בין המינים החשובים ביותר נמצאים העייט הניצי, נשר מקראי ועופות דורסים רבים אחרים. כמו כן תמצאו פה סלעית קפריסאית, סבכי קפריסאי, צלוב-מקור מצוי) , גדרון מצוי, זמיר ועורב מצוי שנמצא בסכנת הכחדה בקפריסין. את רשימת כל המינים תוכלו לראות כאן.
3. זוחלים ודו-חיים
בין אלה תמצאו את נחש קפריסין, נחש מים אירופי שנצפה בסכר Xyliatos וסביבתו, ותת-המין האנדמי של הלטאה Lacerta laevis troodica. בנוסף, חיות כאן צפרדע הביצה והקרפדה הירוקה המתרבות בנהרות של הטרודוס. בשנים בהם יש שפע של מים זורמים בנהרות ניתן למצוא את הסרטן Potamion potamios cyprius, תת-מין קפריסאי אנדמי.
4. חרקים
בתחום החרקים הגאווה של המקום היא הפרפרים כגון Argynnis pandora הנפוץ באזור טרודוס, הפרפר הנדיר Aporia crataegi ופרפרי Libythea celtis. מבין המינים המוגנים כאן נמצאת גם חיפושית קפריסין האנדמית (Promomacrus cypriacus) והעש הידוע בכינויו פרפר רודוס. למרות שהקטגוריה כולה לא נחקרה במידה מספקת, בין החרקים שנצפו באזור ישנם עשרות מינים אנדמיים לאי.
סוגים אחרים של בעלי חיים
באזור יש סוגים קטנים יותר של בעלי חיים שטרם נחקרו כראוי כמו למשל חלזונות עליהם החל מחקר לאחרונה דרכו כבר גילו לפחות שלושה מינים אנדמיים לקפריסין.
נחושת, מתכות ומינרלים
איזור הטרודוס מאופיין במאגרים עשירים של אזבסט, כרומיט, נחושת ועורקים של זהב וכסף. מינרלים ומתכות אלה נוצרו ביחידות סטרטיגרפיות שונות של השכבות הגיאולוגיות והועלו לפני השטח כשהאיזור כולו עלה.
גילוי זה של מרבצי המינרלים השונים ובעיקר של הנחושת הביא לכרייה אינטנסיבית של המתכת הזו בעת הקדומה. קפריסין הייתה אחד המקומות הראשונים בעולם שממנו החל העיבוד והשימוש השיטתי בנחושת. למעשה כל התפתחותה ההיסטורית, החברתית, התרבותית והפוליטית היתה קשורה ישירות לניצול והפקת נחושת. הוכחה נוספת לכך טמונה בשם האי "קפריסין" שמגיע מהשם הלטיני לנחושת – Cuprum.
המכרות העתיקים שבפארק
הקפריסאים הקדומים לא היו רק כורים מומחים אלא גם מטלורגים מעולים. הם זיהו כמעט את כל מרבצי הנחושת הקיימים, תוך שהם כורים את עפרות הנחושת הטובות ביותר ומייצרים מטילי נחושת בבהירות גבוהה. הוכחה בולטת לכך היא העובדה שהפסולת שנותרה במקום מעיבוד המתכות הכילה מעט נחושת. ערימות פסולת (סיגים) אלו נמצאות לעיתים קרובות קרוב למכרות הנחושת וכיום מוגנות ומוגדרות כאנדרטאות עתיקות.
במאה ה-19 הקפריסאים כרו נחושת באזור סקוריוטיסה בסביבות 1921 עד 1974. לצורך הפקת העפרות, נעשה שימוש בשיטות שונות הן באוויר הפתוח והן בתוך המכרות עצמם. במקביל להוצאת עפרות נחושת, הוצאו גם מתכות אחרות, בעיקר ברזל.
לרוב, שיטת הכרייה בה נעשה שימוש הייתה הזרמה של נוזל וקצף על עפרות הנחושת שבתוכם נמצאות מתכות אחרות. הנוזל בשלב הזה הכיל בממוצע 19% נחושת. מכיוון שעפרות נחושת מסוימות (מלכיט, אזוריט, כריזוקולה ובמידה מסוימת גם כלקוציט וקופריט) מסיסות במים, לאחר תהליך נוסף נוצרו משקעי נחושת בריכוז של 55-65%. אגב, במכרות מסוימים ובחפירות בקנה מידה קטן יותר, הופקו גם זהב וכסף.
מכרה סקוריוטיסה – Skouriotissa
במכרה סקוריוטיסה נתגלו מרבצים שונים (Phoukasa, Phinika ו-Tria Vounarka) והם ממשיכים להיות מנוצלים עד היום.
הכרייה החלקית של מרבץ Phinika החלה בעת העתיקה, עובדה המגובה בנוכחות ערימות סיגים עתיקות (כ-2,000,000 טון) וממצאים עתיקים שהתגלו שם בתקופה האחרונה.
הניצול השיטתי של המרבץ החל בשנת 1921 והוא עדיין נמשך. משנת 1921 עד 1974 הכרייה הייתה תת קרקעית והופקו בה קרוב ל-8 טון עפרות, עם ריכוז ממוצע של 2.3% נחושת ו 42% גופרית.
בתקופה 1982-1993 נכרו 608,000 טון עפרות באיכות נמוכה עם ריכוז ממוצע של 0.8% נחושת שעובדו בשיטה שונה לשם יצור משקעי נחושת עם ריכוז נחושת של 70%.
מאז 1996 נכרית שם בטכנולוגיה חדישה נחושת טהורה 99.999%. ההערכה היא שעד שנת 2021 כבר נכרו יותר מ-15 טון עפרות נחושת בריכוז ממוצע של 0.7% נחושת.
מכרה קסיליאטוס Xyliatos
מכרה קסיליאטוס פעל בין השנים 1954-1971 ובין השנים 1987-1990 והופקו בו 2,125,000 טון עפרות ברזל, עם ריכוז ממוצע של 26% גופרית. העיבוד התרחש במפעל העשרת העפרות ב-Mitsero.
מכרה אלסטוס Alestos
מכרה זה פעל בין השנים 1971-1972 והופקו בו כ-661,000 טון עפרות בריכוז ממוצע של 0.9% נחושת. העיבוד התרחש במפעל העשרת העפרות ב-Mitsero במטרה לייצר מטילי נחושת.
מכרה קוקינופזולה Kokkinopezoula
מכרה קוקינופזולה פעל בין השנים 1953-1966 ונכרו ממנו 5,486,000 טון עפרות בריכוז ממוצע של 24% גופרית. העיבוד התרחש במפעל העשרת העפרות Mitsero, והפיק מטילי גופרית.
מכרה קוקינויה Kokkinoyia
מכרה Kokkinoyia פעל בין השנים 1973-1979 ובו נכרו כ-481,000 טון עפרות בריכוז ממוצע של 2% נחושת ו-35% גופרית. הוא הועלה לפני השטח באמצעות מנופים והובל למפעל ב-Mitsero במטרה לייצר נחושת וגופרית.
באתר הכרייה היום אפשר עדיין לראות את ציוד הכרייה ואת חלק מהמסילה עליה עברו הקרוניות עם העפרות. בהמשך צפוי לקום מוזיאון למורשת הכרייה במיצרו.
מכרה אגרוקיפיה 1 Agrokipia
פעל בין השנים 1952-1971 כמכרה פתוח ממנו הופקו כ 333,000 טון או עפרות בריכוז ממוצע של 1% נחושת ו 38% גופרית.
מכרה אגרוקיפיה 2 Agrokipia
פעל בין השנים 1958-1964 בשיטות כרייה תת קרקעיות וממנו הופקו כ 74,000 טון עפרות בריכוז ממוצע של 4% נחושת ו 40% גופרית.
מכרה אמיאנטוס Amiantos
הסוג העיקרי של אסבסט בקפריסין הוא כריזוטיל או אסבסט לבן. הניצול השיטתי שלו החל משנת 1904 והוא נמשך עד 1988, כאשר הלחץ השוק הבינלאומי על השימוש במוצרי אסבסט הביא להפסקת כרייתו.
האתר שנוצל הכי הרבה נמצא בטרודוס, צפונית לכפר קטו אמיאנטוס בלימסול. ההפקה השנתית של העפרות היתה לעיתים קרובות יותר מ-5 מיליון טון והיחס בין העפרות שנחפרו לתוצר הסופי היה כ-150:1. מפעל ההעשרה היה קרוב מאוד למכרה והשיטה הייתה ריסוק ומיון העפרות כולל סיווג פנאומטי לשם ייצור תרכיז סיבי אסבסט.
ההערכות מדברות על כך שהופקו כ -150 מיליון טון עפרות, מהם הופקו 942,000 טון תרכיז סיבי אסבסט.
עם זאת, עם הפסקת הפעילות במכרה, קפריסין עמדה בפני בעיה סביבתית קשה. מכיוון שנותרו במקום ערימות פסולת עצומות שהיוו סכנה לסביבה. למרבה המזל בשנת 1995 הוחלט על התנעת פרוייקט לשיקום האיזור בדרך של חידוש היער והקמת איזורי פיקניק, שבילים וספסלים למטיילים.
מכרה הכרומיט
ניצול הכרום בקפריסין מתוארך לשנת 1922 כאשר נערכו חפירות שטח קטנות מדי פעם באזור הרי הטרודוס ויער לימסול. הניצול השיטתי של הכרומיטים החל בשנת 1931 בהרי הטרודוס, במיוחד קרוב לראש הר האולימפוס. הפעילות נפסקה בשנת 1982 עקב הופעתו בשוק של כרומיט זול מדרום אפריקה.
מעריכים כי הוצאו כ-1,200,000 טון עפרות, שהפכו לאחר עיבוד ל-560,000 טון רכז כרומיט. מחקרים מצביעים על כך שבחלק מהמקומות עדיין יש מרבצי כרומיט עשירים.
מחצבות
כיום באיזור טרודוס גיאופארק בשני אזורים מותרת חציבה. מחצבות מיצרו (Mitsero) ופרמקאס (Pharmakas) מייצרות קצת יותר מ-2 מיליון טון אגרגטים, המכסים כ-22% מצרכי האי.
מחצבת מיצרו
בקצה הצפוני של הכפר מיצרו באיזור ניקוסיה, יש שש מחצבות. הסלע שנחצב באזור הזה הוא אבן גיר. הייצור מהמחצבות מסתכם בכ-1,200,000 טון אגרגטים, בעיקר חול שמשמש בענף הבנייה.
מחצבת פרמאקאס
בכפר פרמקאס באיזור ניקוסיה יש מחצבה אחת שבה חוצבים חומרים המשמשים לייצור אגרגטים לתעשיית הבנייה ובעיקר לסלילת כבישים.
מים בטרודוס
לטופוגרפיה המרשימה שנוצרה עם התרוממות רכס הרי הטרודוס הייתה השפעה ישירה לא רק על הסביבה הטבעית אלא על כל ההיבטים של הצומח, החי והתרבות בקפריסין. באופן טבעי, נוכחות ההרים במרחב משפיעה על מזג האויר ועל הגשמים. באופן ספציפי, בחלק העליון של הטרודוס כמות המשקעים השנתית הממוצעת עולה על 1100 מ"מ (לשם השוואה בחרמון אנחנו מדברים על כמות של בערך 1300 מ"מ בשנה), ואילו במישורי האי כמות המשקעים היא רק 300 מ"מ.
על פי הנתונים הסטטיסטיים של הגשמים במאה השנים האחרונות, סך המשקעים (גשם ושלג) באי מסתכם ב-4,600 מיליון קוב בשנה. מתוכם, 3,500 מיליון מטרים מעוקבים (כ-80%) חוזרים לאטמוספירה באמצעות אידוי ואילו 600 מיליון נשארים על פני השטח, רובם מוחזקים בסכרים וזורמים לים. היתר חודרים לקרקע ומעשירים את האקוויפרים התת קרקעיים.
התנועה הטקטונית שליוותה את התרוממות הרכס גרמה לשבירה של הסלעים והפכה אותם לחדירים, וכתוצאה מכך זרמו כמויות גדולות של מים לעומקים גדולים לאורך קווי השבירה, מה שיצר אקוויפרים ומעיינות בגבהים שונים. מעיינות אלו מילאו תפקיד מכריע בהתפתחותם של הכפרים בהרי הטרודוס בעת העתיקה.
שימו לב שבחורפים רגילים, ברוב הנהרות הגדולים של האי יש זרימה יחסית של מים ואילו במהלך החודשים היבשים המים מגיעים בעיקר מהמעיינות אל הנהרות.
נקודות לפיקניק ואתרי קמפינג
- Gefyri tis Panagias
- Platania
- Arkolahania (Mesa Potamos)
- Kampos tou Livadiou
- Livadi tou Pashia
- Armyrolivado
- Xerokolymbos (Trooditissa)
- Kampi tou Kalogyrou
- Prodromos Reservoir
- Marathos
- Xystarouda
- Kalonomati (Kampos)
- Xerarkaka
- Asinou
- סכר Xyliatos
- Kapoura
- Agridia (אתר רשמי)
- Dymes (אתר רשמי)
- Kyperounda (אתר רשמי)
מסלולי טיול מעניינים
באיזור יש כמה מסלולי טיול אך לפני שנפרט עליהם כדאי שנזכיר כמה כללים חשובים לטיול בטבע בקפריסין.
- הישארו על שבילים מסומנים כדי להפחית את הסיכון לדרוך על צמחים ושתילים צעירים.
- הימנעו מעישון ואכילה בעת ההליכה על השבילים בטבע.
- אל תשמיעו רעש מיותר. כבדו את השקט של הטבע ואת השקט של המטיילים האחרים ותנו לעצמכם להנות מהקולות של הסביבה הטבעית.
- הניחו את האשפה שלכם בפחים שנמצאים לאורך השבילים או יותר טוב, קחו אותה איתכם.
- השתמשו באזורי הקמפינג היעודיים. שם יש מתקנים שמתאימים למטיילים ונחסכת הפגיעה בטבע.
- אל תגזמו או תקטפו ענפי עצים או שיחים. אין לחתוך או לעקור צמחים. אל תפנו מהשטח קליפות עצים או שבבי עצים.
- אין לרכב על אופנועים או אופניים בשבילי טבע שלא הורשו לכך.
- הדלקת מדורות בכל אזור ביער, אפילו בכבישים ובכיכרות, אסורה בהחלט. מותר להדליק אש רק באזורים ספציפיים למנגלים.
- התקשרו למחלקת היערות בטלפון 1407 (טלפון חינם, 24 שעות ביממה) אם אתם רואים אש או עשן או פנו למוקדי החירום כאן.
- זכרו שכולנו אורחים ביער. כבדו את חיות הבר ותיהנו מהטבע לצידם.
מסלולי טיול אופניים
רשת שבילי האופניים הראשונה בקפריסין, המשתרעת על פני 57 ק"מ בסך הכל והיא עוברת בין דרכי אספלט ושבילי עפר ויוצרת מסלול מעגלי שלם בתוך היער הלאומי טרודוס.
ישנם כאן 3 מסלולים נכון להיום (2021).
- מסלול האופניים הראשון (באורך של 16.2 ק"מ) מתחיל ממסעדת Psilo Dendro בפלטרס וממשיך ל-Karvounas.
- השני (באורך 22.7 ק"מ) מתחיל ב-Karvounas וממשיך עד Prodromos.
- השלישי (באורך 18.2 ק"מ) מתחיל מ-Prodromos ומסתיים בפלטרס.
שביל טיכיה טיס מדריס – Teichia tis Madaris
אורך | 3 ק"מ מעגלי |
משך | 1.5-2 שעות |
רמת קושי | 2 |
הנקודה הגבוהה והנמוכה יותר בטיול | 1550 – 1400 מטר |
נקודת ההתחלה | סוף הדרך הלא סלולה Madari ליד תחנת תצפית האש של משרד היערות. |
התקופה המתאימה ביותר בשנה לטיול בשביל | סוף מרץ וכל אפריל |
שימו לב! | אנא אל תעמדו זמן רב מדי ליד צוקים או סלעים גדולים |
מי שתיה בדרך | לא |
מידע נוסף ומפה | הורדה של קובץ מידע באנגלית |
תיאור המסלול
אם תבחרו להתחיל את המסלול בנקודת ההתחלה המומלצת ליד תחנת תצפית האש, השביל הוא צר בהתחלה וקשה אך לאחר 200 מטר הוא נהיה סביר ונוח יותר. יש עליות וירידות לא רציניות לאורך המסלול ובמקומות מסוימים ישנם מדרגות ומספר קירות אבן שנבנו בשנת 1993 עם הכנת השביל. תוכלו למצוא גם מקומות עצירה עם ספסלים ונקודות תצפית כבר 300 מטר מההתחלה.
לאורך המסלול נשקף נוף פנורמי נהדר של הרי הטרודוס, האזורים הנמוכים יותר של Solia, מישור מסוריה והכפרים Kannavia, Agia Eirini, Lagoudera ו-Polystipos, סכר Xyliatos והמחוזות פיציליה ולימסול. השביל ממוקם בתוך יער אדלפי (Adelphi). שביל הטבע Teicha tis Madaris מצטרף לשני שבילים אחרים (Madari-Doxa Soi o Theos ו-Madari-Selladi Karamanli) בנקודת ההתחלה. הצמחייה באיזור מזכירה יותר את יער טרודוס אך עם זאת, ישנם צמחים ייחודיים למדרי.
צמחייה
הצמחייה הנפוצה ביותר לאורך המסלול היא אלון הזהב, אורן קפריסאי וערער ברושי. כמו כן, תמצאו גם את שיחי ורד הכלב, את החבושית, Celtis tournefortii, בן-חוזרר, ברברית הלבנון, Nepeta troodi , אדמונית חורש הנדירה הפורחת בסוף מרץ / תחילת אפריל במורדות הצפוניים ועוד.
גיאולוגיה
לאורך כל המסלול יש סלעים פלוטוניים ואחד המקרים המרשימים ביותר של מתחם דייק שכבתי. הסלעים כאן מורכבים בעיקר מדיבאז וממיקרוגברו בגלל רמת הטרנספורמציה הנמוכה שעברו עקב השפעת נוזלים הידרותרמיים בטמפרטורות של 350 מעלות. ההיבט המדהים ביותר בגיאולוגיה של האזור טמון בסלעים כמעט אנכיים (Teichia) המוקרנים בצורה מלכותית כמו קירות עצומים שנחתכים אל פני הסלע לאורך כל המסלול. סלעים אנכיים אלה אינם מעשה ידי אדם אלא מייצגים את החלק העמיד ביותר בתהליך הסחף שנמשך מזה מיליוני שנים.
אוכל, לינה והתארגנות
מכולות קטנות ומקומות לינה כפריים יש בכפרים הסמוכים צ'אנדריה (Chandria) ולגאודרה (Lagoudera). יש בכפרים הללו גם מספר טברנות קטנות בהן תוכלו לנוח וליהנות ממטעמי המטבח הקפריסאי המסורתי. אם תחליטו להישאר קצת יותר זמן באקלים הקריר של האזורים ההרריים של קפריסין, המקום המתאים ביותר הוא הכפר אגרוס.
שביל אטאלנטה – Atalante
אורך | 14 ק"מ מעגלי |
משך | 5 שעות |
רמת קושי | 2 |
הנקודה הגבוהה והנמוכה יותר בטיול | 1820-1720 מטר |
נקודת התחלה | כיכר טרודוס |
התקופה המתאימה ביותר בשנה לטיול בשביל | אפריל – אוקטובר |
שימו לב! | סכנת החלקה |
מי שתיה בדרך | יש |
מידע נוסף ומפה | הורדה של קובץ מידע באנגלית |
תיאור המסלול
השביל נקרא על שם אטאלנטה הציידת המיתולוגית בת חסותה של האלה ארטמיס. המסלול מסתובב סביב הר האולימפוס (Chionistra) ועובר בתוך סבך אורנים שחורים ושיחי ערער טרודוס שאחד מהם בן 800 שנה (!). בשביל תמצאו שלטי מידע על הצמחים, השיחים והעצים של רכס ההרים והסלעים האופייניים לאיזור. השביל לא כולל שיפועים קשים במיוחד אך כדאי לדעת שבנקודות מסוימות לאורך השביל יש אבנים חדות הנוף לכיוון הכפרים במחוזות לימסול, פאפוס וניקוסיה הוא מאוד יפה.
במרחק של 3 ק"מ מנקודת ההתחלה יש מעיין עם מי שתייה וספסלי עץ לנוח עליהם. לאחר 9 ק"מ המסלול מגיע לכביש טרודוס-פרודרומוס. כדי להמשיך, חצו את הכביש ולכו כ-200 לכיוון כנסיית Saint Nicholas of the Roof. שם תתקלו בשלט עץ שמצביע על כיוון השביל שממשיך כמעט במקביל לכביש הראשי עד שתחזרו לנקודת ההתחלה בכיכר טרודוס. השביל נמצא בתוך פארק היער הלאומי טרודוס שהוכרז כאיזור NATURA 2000.
גיאולוגיה
הסלעים העיקריים באזור הרחב יותר הם הרצבורגייט ובתוכם פיסות דוניט. הרצבורגייט שייך לסלעי קרום כדור הארץ. מחזה מרשים מאוד, לא רק מנקודת מבט אסתטית אלא גם מבחינה מדעית. ההליכה על הנקודה הגבוהה ביותר כאן היא כמו הליכה על סלעים השייכים למעטה העליון של כדור הארץ, שהחל להיווצר בעומק של כ-60 ק"מ מתחת לים טתיס, קרקעית האוקיינוס לפני כ-92 מיליון שנה. זה משהו שתמצאו במעט מאוד מקומות ברחבי העולם.
אוכל, לינה והתארגנות
בכיכר טרודוס יש חנויות, מסעדות, שירותים ציבוריים וכן כמה מלונות. ליד הכיכר נמצא מרכז מידע לציבור והוא פתוח מדי יום.
שביל ארטמיס – Artemis
אורך | 7 ק"מ מעגלי |
משך | 3 שעות |
רמת קושי | 1 |
הנקודה הגבוהה והנמוכה יותר בטיול | 1820-1860 מטר |
נקודת התחלה | 300 מטרים מצומת הכביש המוביל להר אולימפוס ולכביש טרודוס-פרודרומוס |
התקופה המתאימה ביותר בשנה לטיול בשביל | מרץ – נובמבר |
שימו לב! | סכנת החלקה |
מי שתיה בדרך | אין |
מידע נוסף ומפה | הורדה של קובץ מידע באנגלית |
תיאור המסלול
השביל נקרא על שם האלה ארטמיס, בתם של זאוס ולטו ואחותו התאומה של האל אפולו. המסלול מסתובב סביב הר אולימפוס בגובה ממוצע של 1850 מטר. בעזרת שלטי המידע לאורך השביל תהיה לכם הזדמנות לחקור את היער, כולל: שני אורנים שחורים עתיקים בני יותר מ-500 שנה, צמחייה עשירה ונדירה (נענע, מנטה, מרווה טרודוסית וערער וגם סלעים בתצורות יפות ומעניינות. יתר על כן, תוכלו ליהנות מנוף יפה לכיוון הכפרים במחוזות לימסול, פאפוס וניקוסיה. השביל כולו נמצא בתוך פארק היער הלאומי טרודוס שהוא אזור NATURA 2000.
לאורך השביל אין עליות או ירידות בולטות במיוחד אלא לקראת סופו אחרי מועדון הסקי שם יש ירידה/עליה לאורך 200-300 מטר.
בפן ההיסטורי נקודות מעניינות הן הם טיסיה Teisia tis Palias Choras (חומות צ'ורה העתיקה), הריסות הביצורים המאולתרים שנבנו בשנה האחרונה של התקופה הוונציאנית בקפריסין (1571) על ידי קבוצת גנרלים ונציאניים כהגנה מפני העות'מאנים. אגב, לאחר שצפו בכיבוש ניקוסיה מכאן וחששם מכוחם של העות'מאנים, הם החליטו להיכנע.
צמחייה
הצמחייה של רכס הרי הטרודוס עשירה וייחודית במיוחד. ראוי לציין שלפחות אחד מכל שני צמחים שתראו לאורך שביל ארטמיס הוא אנדמי לקפריסין או לטרודוס או שהוא לא נמצא בשום מקום אחר בקפריסין. הסלעים העיקריים באזור הרחב יותר הם הרצבורגיים, בהם נמצאות נקודות קטנות של דוניט.
אוכל, לינה והתארגנות
בכפרים שמסביב תמצאו המון טברנות קטנות בהן תוכלו לנוח, לטעום מאכלים קפריסאים מסורתיים ולקנות מזכרות מעניינות לקחת איתכם הביתה. בכיכר טרודוס יש חנויות, מסעדות, שירותים ציבוריים ומלונות. ליד הכיכר נמצא מרכז המידע הסביבתי ומועדון הסקי של איגוד הסקי בקפריסין שמושך מבקרים רבים בינואר ובפברואר.
שבילי ומסלולי טיול נוספים באיזור הגיאופארק של הטרודוס
שם המסלול | אורך (ק"מ) |
הנתיב האירופי Ε4 (החלק המרכזי) | 118 |
אלונה (Petrou Vanezi) | 1.5 |
אגרוס – Kato Mylos | 6 |
מ-Lagoudera או אגרוס אל Madari | 83 |
Lagoudera – אגרוס | 6 |
Panagia tou Araka – Stavros tou Agiasmati | 7 |
Teichia tis Madaris (הרחבה לעיל) | 3 |
Doxa si o Theos – תחנת תצפית האש ב-Madari | 3.8 |
Doxa si o Theos – Moutti tis Choras | 1.8 |
Moutti tis Choras – Selladi tou Karamanli | 3.8 |
Madari – Selladi tou Karamanli | 3.5 |
Selladi tou Karamanli – Kannavia | 3 |
Agia Eirini – Limeria | 5 |
Kourdali – Limeria | 3.6 |
Moni – Fylarga | 3 |
Kato Amiantos – Loumata ton Aeton | 2.5 |
מפלי Millomeri (נקראים גם Platres) | 1.2 |
Psilo Dendron – Pouziaris | 9 |
Caledonia Falls | 3 |
Persephone | 3 |
Kampos tou Livadiou | 3 |
Mnimata Piskopon | 8 |
Livadi (מתאים לנכים או למתקשים בהליכה) | 1.5 |
Kannoures – Saint Nicholas of the Roof | 9 |
Atalanti | 14 |
Artmemis | 7 |
Prodromos Reservoir – Stavroulia (2 מסלולים, 4.5 ק"מ כל אחד) | 4.5 |
Prodromos – Zoumis | 3 |
Xystarouda – Agiasma – Vasiliki | 5 |
Panthea – Kampos | 10.5 |
Ariadne (Gerakies) | 5 |
Treis Elies – Kaminaria | 3 |
Horteri | 5 |
Moutti tou Stavrou tis Psokas | 2.5 |
Venetian Bridges | 17 |
Vouni Panagias | 9.8 |
Kalopanagiotis – Oikos | 4 |
ארסוס | 2 |
Asinou – Agios Theodoros | 5.6 |
מידע חשוב על מרכז המבקרים
- מרכז המבקרים טרודוס גיאופארק פתוח מדי יום חוץ מיום שני בין השעות 09:00-16:00
- השער בכניסה למכרה אמינטוס ננעל בשעה 16:00
- המרכז סגור בחגים ובימים הלאומיים של קפריסין
- טלפון: 357-25752401
- דמי כניסה: 3 אירו למבוגר, 2 לילד. יש הנחות לקבוצות. כדאי לוודא מחירים בכניסה.
- כתובת: 62 Archbishop Makarios III, 2728 Galata
- אתר אינטרנט
- מדריך מפורט על הרי הטרודוס
- מדריך מפורט על סקי בקפריסין
- מלונות ואכסניות מומלצות בהרי הטרודוס