מסלולי טיול בעקבות התרבות הקפריסאית

מסלול בעקבות נתיבי התרבות הוונציאנית

צאו למסע היסטורי בעקבות הקשרים החזקים, ההשפעה התרבותית והיחסים המיוחדים של ונציה וקפריסין… קשר שנמשך עד היום.

דרך מסלולים שונים באי אתם בטח תשמחו לגלות אדריכלות, כנסיות, אנדרטאות, מוזיאונים ואתרים היסטוריים המספרים את סיפורם של הוונציאנים בקפריסין לאורך ימי הביניים ועד לתקופת הרנסנס. החל מהתקופה הביזנטית, אז מנואל הראשון, קיסר האימפריה הביזנטית נתן לוונציאנים את הזכות לסחור ולהתיישב באי בשנת 1147.

כיבוש האי על ידי ריצ'רד לב הארי והפיכתו למדינה שנשלטה על ידי השושלת הפרנקית של הלוזיניאנים גרם לכך שנכסי הוונציאנים הוחרמו על ידי הכתר בשנים 1191-1192 וכך החלה מתיחות בין ונציה לממלכת קפריסין עד 1302.

עם שיקום היחסים הדיפלומטיים ב-1302, החלה תקופה בה התפשטה ההשפעה האיטלקית בממלכה הפרנקית, כאשר משפחת Cornaro הפכה לאחת התומכות העיקריות של השושלת הלוזיניאנית.

עם מותו הפתאומי של מלך קפריסין ג'יימס השני כלתה על כס המלכות קתרין קורנרו ב-1474 ואז החלה השליטה הישירה של ונציה באי עם הפיכתו למחוז של האימפריה הימית הוונציאנית. התקופה שבין 1474-1570 היא ללא ספק התקופה שבה הקשרים בין ונציה לקפריסין היו ההדוקים ביותר.

airalo ad

החל מ-1489 חדירת התרבות האיטלקית לאי הועמקה במגוון מישורים כמו ספרות, תרבות וארכיטקטורה – הכנסיות למשל עוטרו על ידי ציירים ששאבו את השראתם מהאמנות האיטלקית.

בקיץ 1570 כבשו העות'מאנים את האי ובכך שמו קץ לשליטה הוונציאנית במקום תוך ניתוק האי מאיטליה. אבל, חשוב לדעת שיחסי המסחר בין קפריסין לוונציה נמשכו עד המאה ה-18.

במסלול נתיב התרבות הוונציאנית של קפריסין יש אינספור הזדמנויות לבקר באתרים מעניינים ברחבי האי. הנה קישור למדריך המלא (אנגלית) בו מפורטת ההיסטוריה הוונציאנית כמו גם המסלול והאתרים הרלוונטיים בכל אזור. ניתן גם לקרוא או להוריד את המדריך כאן:

מסלול בעקבות נתיבי הנחושת של קפריסין

בואו להכיר את הקשר ההיסטורי המשמעותי של האי עם הנחושת במסלול נסיעה עצמי שייקח אתכם למסע אל מכרות הנחושת השונים ואתרי מפתח חשובים באי. לאורך הדרך, תגלו כיצד קפריסין הייתה היצרנית והיצואנית הגדולה ביותר של נחושת לעולם העתיק במשך מאות שנים, ואת תפקיד המתכת הזו בעיצוב ההיסטוריה של האי.

נחושת טהורה או הסגסוגות שלה – היו משאב בסיסי הדרוש לפיתוח התרבות בעולם העתיק והנחושת של קפריסין תרמה להתקדמות הטכנולוגית של כל העולם הים תיכוני ומעבר לו.

הנסיעה במסלול הזה מתחילה מלימסול או לרנקה לכיוון הכפר סיה (Sha), כמה קילומטרים מחוץ לכפר תוכלו להתפעל מהגוסאנים הצהובים והחומים האופייניים לאזורים שיש בהם מינרליזציה של נחושת. משמאל יש שני מכרות נחושת פתוחים – שם ניתן לחקור את תצורות הסלע בטיול באתר.

התחנה הבאה היא מכרה הנחושת הדרומי Mathiatis, שלפניו עצי אורן ריחניים, המפנים את מקומם אט אט לצבעים העזים של הגוסנים במסלול נחמד אל אגם מכרה הנחושת. נסיעה נוספת בכיוון Agia Varvara תקח אתכם במעלה הכביש, שם יש נוף חלקי של מכרה הנחושת הפתוח Mathiatis (הצפוני).

משם תמשיכו צפונה לכיוון הכפר Agia Varvara ופנייה ליד מפעל שמן הזית תוביל אתכם הלאה אל עמק קטן בו נמצאים מכרה הנחושת Almyras ובתי המלאכה שלו.

המשיכו לנסוע דרך הכפרים Kotsiatis, Marki ו-Tseri אל הכפר Katydata שם תבקרו במוזיאון מורשת הכרייה המרהיב. כדאי לקבוע ביקור במוזיאון לפחות יום אחד מראש בטלפון למר אנדריאס: 357-99348013.

מכרה הנחושת Skouriotissa והכפר הנטוש נמצאים במרחק של חמש דקות נסיעה בלבד מ-Katydata. מדרום-מערב למכרה הנחושת נמצא המחנה של כוח שמירת השלום של האו"ם בקפריסין בו תוכלו לבקר בקפלת Panagia Skouriotissa, "גבירתנו של מכרה הנחושת Skouriotissa", שמתוארכת לסביבות המאה ה-16 ובה כמה אייקונים מעניינים. צפון מערבה משם תפגשו בבתים נטושים שנבנו על ידי חברת הכרייה CMC, ושימשו את הכורים עד 1974. מנזר יפה שהוקם בשנים האחרונות שוכן במרחק של כמה מאות מטרים מחלק מהבתים הנטושים.

מסלול הנחושת של קפריסין לא יכול שלא לקחת בחשבון גם את העבר העשיר והחי של הממלכות העתיקות ששלטו באי ואת החלק החשוב שמילאה הנחושת בהתפתחותן. הנה קישור למדריך המלא (אנגלית) בו מפורטת ההיסטוריה של הנחושת באי כמו גם המסלול והאתרים הרלוונטיים בכל אזור. ניתן גם לקרוא או להוריד את המדריך כאן:

דרך התרבות המערבית של קפריסין

גלו את האזור המערבי של האי ואת הדרכים הפחות מתויירות, שם אוצרות טבע חבויים ותגליות תרבותיות בלתי צפויות מתחברות ויוצרות אזור עוצר נשימה ועשיר היסטורית.

נסיעה לכיוון העיירה הקטנה Polis Chrysochous תעביר אתכם מיד לנווה מדבר שליו של חוף קסום ונוף יפהפה. במרחק זריקת אבן משם נמצא כפר הדייגים המסורתי לאצ'י, המפורסם בזכות הדגים הטריים שלו הישר מרשת הדייגים אל מטבחי הטברנות על קו המים, שם מבקרים ומקומיים כאחד יכולים ליהנות בצוותא מארוחת 'מזה' מסורתית.

שולחן על החוף בטברנה קפריסאית
שולחן על החוף בטברנה קפריסאית

שייט מלאצי ייקח אתכם אל מפרצונים סלעיים בהם תוכלו לצלול לתוך מי הטורקיז הצוננים בעוד שבמרחצאות אפרודיטה הסמוכים, האגדה מספרת כי אלת האהבה היוונית העתיקה והיופי נהגה לעשות את אותו הדבר לפני מאות שנים רבות. המערה שלה מוקפת בנוף יפהפה, שופע ושביל הליכה מנוקד בפרחים ועשבי תיבול ריחניים. לא פלא שכאן היא פגשה את אהובה, אדוניס.

ככל שתתקדמו יותר פנימה, תגלו מבוך מפותל של כפרים הפזורים על פני רמת לאונה, כולל Kathikas, Kritou Terra ו-Arodes. לאחר מכן, היופי הפראי של פארק היער הלאומי אקמאס. שם, ערוץ הנחל אבקאס המדהים מותיר את המבקרים ביראת כבוד כשהוא חורט את דרכו באזור הכפרי המחוספס. הבריכות הטבעיות של האזור ממשיכות עדיין עם חופים בתוליים, שהחולות הנקיים שלהם מבודדים ורחוקים מהרעש וההמונים.

כשהשקיעה מפנה את מקומה לאור הכוכבים, אם תסעו החוצה לכיוון Pomos בערב תיחשפו לנופים פנורמיים ולמראה של אורות הכפר המנצנצים למרחוק. מבחר ברים ומסעדות חוף מגישים כאן שתייה ונשנושים עם נוף שאין שני לו בדרך מושלמת לסיום של המסלול הרומנטי הזה.

דרך התרבות המזרחית של קפריסין

צאו למסע באזורים הכפריים הציוריים של החלק המזרחי של האי, שם נשמר הקסם המסורתי של העבר העתיק של קפריסין.

המסלול מתחיל באזור פמגוסטה שם תבקרו בקבוצתה הכפרים החקלאיים המוכרים בשם "Kokkinochoria". הלחם של שתי המילים היווניות 'אדום' ו'כפרים'. כאן מגדלים את שפע תפוחי האדמה, התותים והאבטיחים של האי, באדמה אדומה עשירה במינרלים המעניקה להם טעם ייחודי להפליא.

בהמשך לכיוון לרנקה, המנזר היווני-אורתודוקסי סטברובוני יושב גבוה על פסגת הר מבודד עוצר נשימה כאילו מתוך ציור קלאסי. התענגו על הנוף לפני שתלכו לכפר לפקרה – המפורסם בתחרה בעבודת יד ותכשיטי הכסף המיוחדים שלו.

שיטוט בנתיבים הצרים והמתפתלים של לפקרה יקח אתכם אל בתים מסורתיים עם גג טרקוטה, שבהם יושבות הנשים של הכפר בחוץ, רוכנות על עבודות היד שלהן, לרוב אלו יהיו מצעי תחרה מורכבים שנקראים "Lefkaritika". אמנות זו נהוגה אך ורק בלפקרה עוד מהתקופה הוונציאנית (1489-1570 לספירה), כאשר הכפר היה אתר נופש לאצילים, והאצילות הוונציאניות לימדו את המקומיים כיצד להכין את רקמת החוטים המהודרת הזו. המצעים הפכו לשם דבר בעולם כולו, ואפילו הצייר הגדול לאונרדו דה וינצ'י קנה מפה גדולה למזבח הקתדרלה של מילאנו כשביקר בכפר.

סמטאות הכפר לפקרה

בסדנאות שברחבי לפקרה, מכינים גם תכשיטים וכלי כסף בעבודת יד. המלאכה העדינה הזו נקראת Trifouri והיא בעצם נראית כמו קורי עכביש מכסף. מכינים כך עגילים, תליונים וסיכות יפות בעבודת יד שנוצרים על ידי פיתול חוטי כסף עדין לעיצובים שונים. אחרי הקניות, אתם מוזמנים להיכנס למוזיאון הפולקלור שבכפר למסע אחורה בזמן.

את היום כדאי לסיים בכפר הסמוך Kato Drys בו תפגשו בארכיטקטורה קפריסאית עתיקה, נופים יפים ומוזיאונים מעניינים.

דרך התרבות העתיקה של קפריסין

בואו לגלות את ההיסטוריה העשירה של אי שראה מבקרים רבים לאורך הדורות ושנושא את החותם הייחודי של כל אחד ואחד מהם. במסלול הזה תוכלו לחקור מבחר עצום של אתרים ארכיאולוגיים, עם הרבה שבילים המובילים אל העבר המפואר.

התחילו את המסע בחוף המזרחי עם העיר העתיקה כיתיון. האתר מספק את העדות הברורה הראשונה לכך שהיוונים המיקניים הגיעו לאיזור בה נמצאת לרנקה במאה ה-13 לפני הספירה, והפיניקים ב-9, וכולל מקדשים המתוארכים לתקופות אלו.

לאחר מכן, המשיכו אל בין לרנקה ללימסול, אל ההתנחלות הניאוליתית צ'וירוקויטיה שעומדת בגאווה על צלע הגבעה, מסומנת באופן מובהק על ידי בתי מגורים גליליים מאבן ובוץ בהם גר בעבר האדם הקדמון. האתר שמור והינו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו מאז 1998.

בהמשך החוף הדרום מזרחי נמצאת קוריון העיר היוונית-רומית העתיקה, אחת מגולות הכותרת העתיקות המובילות של האי שנחשבה לעיר מדינה חשובה מאוד בעת העתיקה. התיאטרון המפואר שלה נבנה במאה ה-2 לפנה"ס והורחב במאה ה-2 לספירה. כיום, התיאטרון שוחזר לחלוטין ומשמש להצגות מוזיקליות ותיאטרליות באוויר הפתוח בחודשי הקיץ, עם נופים עוצרי נשימה של האדמה והים שמסביב.

התיאטרון של קוריון
התיאטרון של קוריון

כשאתם עוקבים אחר קו החוף לכיוון פאפוס, ההיסטוריה מתעוררת עוד יותר לחיים הודות לאתרים הארכיאולוגיים המפורסמים בעולם המשתרעים מקוקליה ועד ללב קאטו פאפוס. אתם תפגשו וילות עתיקות, פסיפסים מדהימים ואתרים רבים הקשורים לפולחן של אלת האהבה והיופי היוונית אפרודיטה, שהאגדה מספרת שהיא למעשה נולדה מקצף ים באזור.

דרך התרבות בעקבות אפרודיטה

עקבו אחר דרכה של אפרודיטה, אלת האהבה והיופי היוונית של קפריסין וגלו את האתרים הארכיאולוגיים שהוקדשו לפולחן העתיק שלה תוך שאתם משוטטים בין פיסות היסטוריה, תרבות ומיתולוגיה.

קפריסין תמיד נחשבה ל"אי של אפרודיטה". אין אף מקום בעולם שיכול להתפאר בכך שהוא מקום הולדתה של אלת האהבה והיופי. במאה ה-8 לפני הספירה, הומרוס מזכיר את אפרודיטה כ'קיפריס' ו'אפרודיטה המוזהבת' וישנם מיתוסים רבים הקשורים לאפרודיטה שמקורם כנראה באי.

אתם מוזמנים לצאת למסע קסום אחר העקבות שהשאירה אפרודיטה ברחבי האי. התחילו בקוקליה שבאזור פאפוס, אמטוס שבלימסול, וכיטיון. בכל אחד מהם יש מוזיאונים שבהם חפצי אמנות הקשורים ללידתה, אופייה ולטקסים הדתיים הקשורים בה.

לקוקליה (Palaipafos) שגם הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו – יש את הקשר החזק ביותר לאפרודיטה, מכיוון שזהו האזור שמילא תפקיד מרכזי בלידתה של אפרודיטה. ישנם גם מספר מוזיאונים שקשורים למיתולוגיה שלה, אתרי טבע ושבילים באזור.

העיר העתיקה של אמתוס – על מפרץ לימסול נוסדה כנראה על ידי מתיישבים מיוניים מיקנים במאות ה-12 עד ה-11 לפני הספירה והייתה אחת הממלכות החשובות שבהן סגדו לאפרודיטה. ניתן לראות את חורבות המקדש של אפרודיטה באתר הארכיאולוגי הראשי של אמתוס, בעוד שהמוזיאון המחוזי של לימסול ישלים לכם את כל פיסות הפאזל החסרות, אם תהיינה כאלה.

בלרנקה ובאזור איה נאפה יש כמה אתרים הקשורים לאפרודיטה. האתר הארכיאולוגי העיקרי הוא כיתיון בו ניתן לחקור את הקשרים של העיר העתיקה הזו עם אפרודיטה, יחד עם הקשר של האזור לים, ששיאו במסלול הטבע אפרודיטה בכף גרקו ליד פרוטארס. הנה קישור למדריך המלא (אנגלית) בו מפורט הקשר העמוק של האי עם אפרודיטה כמו גם המסלול והאתרים הרלוונטיים אליה. ניתן גם לקרוא או להוריד את המדריך כאן: