אין מדריך טיולים שלא ממליץ על ביקור בכפר אגרוס שבקפריסין. אגרוס (ביוונית: Αγρоς) הוא כפר הררי בהרי הטרודוס שנהנה מזרם תיירים גדול לאורך כל השנה אבל מבלי לאבד שמץ מהסטייל הקפריסאי העתיק שלו.
הכפר פרוש כמו אמפיתיאטרון על גבעות טרודוס באזור Pitsilia שבדרום-מזרח קפריסין, בגובה של 1100-1150 מטר מעל פני הים וחיים בו היום קצת יותר מ-1000 קפריסאים. הכפר הוא גם אתר נופש פופולרי, כמו גם מקום טיול נהדר למי שאוהב טיולים רגליים או לרכב בשטח על אופניים.
במבט ראשון, הכפר דומה יותר לעיירת נופש בלי המרכז הסגור המסורתי האופייני ליישובים כפריים רבים אחרים בקפריסין. הנופים סביבו תופסים את העין באופן מיידי והם עשויים לגרום לכם לצאת מהרכב השכור שלכם רק כדי לעמוד לרגע או שניים, לנשום עמוק ולהתבונן מסביב. כמעט בכל מקום בו תעצרו באיזור הכפר אתם תראו וילות ובתים קפריסאיים מסורתיים לבנים כשלג מפוזרים על המדרונות ועל ראש הגבעות המקיפות את העמק, עשירים בכרמים, פרדסים ושיחי שושנים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
הכפר אגרוס קיבל את שמו ממנזר עתיק, שכונה "Megalos Agros" (בתרגום חופשי "הכפר הגדול") שהיה בעבר היכן שנמצאת היום כנסיית פנאגיה.
מאמינים שבעת העתיקה בתקופה בה נרדפו הנוצרים, הגיעו לקפריסין 40 נזירים מקיזיקוס שהביאו איתם את סמלה של מריה הבתולה. באגרוס הם התיישבו תחילה במערה ולאחר מכן בנו בסמוך את המנזר שלהם. במהלך המאות ה-16 וה-17 השתוללה מגיפה איומה באי שכילתה בשיאה שני שלישים מאוכלוסיית קפריסין. הניצולים עזבו את בתיהם ואת כפריהם והתאספו מאחורי חומות המנזר. הם החלו לבנות בתים בסמוך לחומות בתקווה שקדושת המקום הזה תגן עליהם וכך נוצר למעשה "הכפר הגדול".
בגלל המיקום הטוב בו נבנה המנזר ונוכחות המעיינות שבו הפך אגרוס לאחד הכפרים היפים ביותר בקפריסין כולה. האיזור שמסביבו גם ממש פורח ויש בו מטעים עצומים. המקומיים מייצרים כאן לא מעט יין מהכרמים שעל ההרים וגם בקבוקים עם מי מעיינות צלולים, בנוסף על גידולי השקדים והאגוזים.
מלונות כפריים מעולים באגרוס
הכניסה לאגרוס נפתחת בסיבוב חד באופן קיצוני ימינה (אז היזהרו בסיבובים). הכביש הראשי של הכפר מוביל אל מרכזו ואל נקודות העניין העיקריות. ישנם כמה מסעדות וטברנות קטנות לאורך הדרך וגם כמה מלונות במרחק הליכה מהכביש.
מלון הר רודון
מלון רודון (Rodon Hotel and Resort) הוא אחד המלונות המוכרים יותר של אגרוס. הוא שופץ לא מכבר וממנו נשקפים נופים פנורמיים של העמקים וההרים שברכס הרי הטרודוס. החדרים שלו מפנקים מאוד, והוא מזכיר מאוד ריזורטים שלרוב מוצאים אותם בקפריסין באיזורי החופים. יש כאן בריכות שחיה, חדר כושר, חדר אוכל ענק וחלונות פנורמיים ענקיים בכל החדרים. עוד פרטים, תמונות והמלצות חמות תוכלו לקרוא כאן.
אגב, האם שמתם לב פעם שבלי קשר למרחק בקילומטרים, נסיעה באיזור הררי מרגישה ארוכה יותר מאשר במסלול רגיל? לכן, כשאתם מנסים לאגרוס קחו קצת ספיירים של זמן כי שתספיקו גם ליהנות מהדרך היפהפיה…
דבר נוסף, אם אתם מגיעים מהערים כגון לרנקה, פאפוס, לימסול וכדומה, קחו בחשבון שהכפר נמצא בגובה של יותר מ-1100 מטרים כך שגם בקיץ קר כאן. הטמפרטורה יכולה להיות נמוכה יותר ב-10 מעלות מאשר באיזורי החוף.
על ההיסטוריה של אגרוס, המסורות הקפריסאיות והאנשים, הו, האנשים…
ההיסטוריה של אגרוס משולבת בהיסטוריה של קפריסין
אגרוס ותושביו היו מעורבים לאורך ההיסטוריה של קפריסין ויוון. אנשי הכפר נלחמו גם בכל הקרבות הלאומיים של קפריסין ובמאבק לעצמאות והפגינו אומץ, סיבולת וגבורה יוצאי דופן. די דומה לרוח הפטריוטיות של בני הקיבוצים בישראל בקום המינה.
לדוגמא, במהלך מלחמת העצמאות היוונית בשנת 1821, כמו גם במהלך המלחמה היוונית-טורקית שלאחר מכן (1897), הגברים האגרוסיים התנדבו להקים מיליציה לוחמת. חלק מתושבי אגרוס לקחו חלק גם בפעולות צבאיות שונות בבלקן כמו באיזור אלבניה, ואז בשתי מלחמות העולם. בנוסף, האוכלוסייה המקומית הרימה גם תרומות כספיות למאמץ המלחמתי.
באירועי אוקטובר 1931 עת התקוממו תושביה של קפריסין נגד המשטר הבריטי ששלט באי, נהרגו 15 אזרחים בידי הצבא הבריטי. אחד מהם היה Onoufrios Clerides, נער בן 17 מאגיוס תיאודורוס שבאגרוס ממשפחתו של Nearchos Clerides, מורה בבית הספר המקומי עליו עוד נדבר בהמשך.
תושביו של הכפר אגרוס השתתפו גם במלחמת העולם השנייה. בין הלוחמים מהכפר היה גם Glafkos Clerides (סמל בחיל האוויר הבריטי) שהפך לאחר מכן לנשיא של קפריסין.
בנוסף, תושבי הכפר הפטריוטים השתתפו במאבק השחרור של קפריסין נגד הבריטים. אגב, לא רק גברים נטלו חלק בפעילויות הללו, גם הנשים תושבות אגרוס היו מעורבות בזריקת אבנים על חיילים בריטיים כל אימת שהם נכנסו לכפר.
עם פלישתו של הצבא הטורקי לקפריסין בשנת 1974, חמישה צעירים מאגרוס נהרגו במאבק נגד הפולשים הטורקים.
אגרוס של היום
הכפר אגרוס נחשב לאחד המקומות המיוחדים ביותר בקפריסין ואליו מגיעים כל מי שאוהב נופש כפרי ותיירות אקולוגית. באגרוס תוכלו ליהנות מטיולים ברחובות הכפר הצרים, לחקור את שבילי הטבע שמסביבו ולטעום ממעדני המטבח הקפריסאי כמו גם מהיינות המוגשים בטברנות המסורתיות של הכפר. ניתן כמובן גם אפשרות לרכוש תוצרת כפרית מקומית כמו מי ורדים וממתקים שעשויים מורדים בחנויות השייכות לתושבים המקומיים.
למעשה, הכפר עדיין מצליח לשמר את אורח חייו המסורתי תוך כדי התקדמות ברמת ובסגנון החיים. מה שמאפשר הזדמנות לחוות את ההנאות הפשוטות של חיי הטבע הכפריים יחד עם נגיעות בהיסטוריה, הדת והתרבות הקפריסאית. שימו לב שמדי פעם נערכים בכפר אירועים שונים, חגיגות ופסטיבלים שיאפשרו לכם לספוג את האווירה המקומית.
הכנסיות העתיקות של אגרוס
כנסיית Panagia Eleousa
שמה של הכנסייה, יחד עם שמה של אגרוס עצמה, נקשר עם תאופנס הקדוש (Theophanes), נזיר ביזנטי קדוש שהתחיל את דרכו בים מרמרה באחת הכנסיות על החוף שם. היה לו תפקיד פעיל בחיי המנזרים ולעיתים קרובות הוא עשה ניסים כמו ריפוי חולים וגירוש שדים.
על פי האגדה, סנט תיאופנס השתתף בועידת ניקיאה (787) שגינתה את האיקונוקלזמה (השחתת סמלי דת). עם זאת, שחתת סמלי הדת התחדשה שוב בשנת 818 והמנזר נשרף. אחרים סוברים שלאחר מותו של הקיסר ליאו החמישי, שוחזר המנזר ועצמותיו של סנט תיאופנס הנזיר הועברו לשם.
הנזירים של אותו מנזר הם, שהביאו את האיקון של "Panagia Eleousa" לקפריסין ובנו את מנזר אגרוס.
המנזר התקיים עד 1830 ולאחר מכן הנזירים עזבו אותו והוא כמעט חדל מתפקוד. בשנת 1894 נהרס המנזר ובניית הכנסייה של היום החלה מיד לאחר מכן. בתוך הכנסייה כיום ניתן לראות את האיקונוסטזיס הגבוה שהועבר מהמנזר. הסמלים נוצרו בשנים 1930-1934 על ידי צייר האייקונים המפורסם Solonas Frangulidis עליו נספר לכם עוד מעט.
בניית הכנסייה הושלמה בשנת 1955. ה-21 בנובמבר נחשב ליום הפטרונות של המקום. בשטח הכנסייה, בסמוך לכניסה, בצורת קפלה קטנה, נמצא מוזיאון פרנגולידס.
מוזיאון פרנגולידס – Frangoulides Museum
המוזיאון, שנבנה בסמוך לכנסיית פנאגיה אליאוסה, נוסד בשנת 2004, לכבודו של האמן Solomos Frangoulides, יליד הכפר הקפריסאי Pano Zodia. הוא היה אחד הנציגים המשמעותיים ביותר של הדור הראשון של האמנים הקפריסאים ונחשב גם לצייר הראשון באי ששילב אמנות חילונית וכנסייתית. פרנגולידס היה גם צייר אייקונים מוכשר.
בשנות העשרים פרנגולידס למד בבית הספר לאמנויות יפות באתונה. מאוחר יותר, בשנים 1932-1934, הוא גר באגרוס, שם זכה לאהבה גדולה ולכבוד מצד המקומיים. הוא הרגיש כאן מאושר במיוחד.
כל התמונות בכנסיית Panagia Eleousa, למשל, צוירו על ידיו. הם מאופיינים בשילוב של סגנון ביזנטי ואיטלקי.
כנסיית יוחנן המטביל – Timios Prodromos
במזרח הכפר, בין הבתים המסורתיים, תוכלו למצוא מבנה נהדר נוסף – כנסיית יוחנן המטביל . זו בזיליקת אבן קטנה עם גג רעפים מסורתי. הכנסייה נחנכה בשנת 1892. החצר הפנימית כוסתה ורוצפה באבן מקומית, ששימשה גם לבניית הכנסייה עצמה.
האייקון של Panagia Platytera הוא יצירה ישנה שעוצבה בשנת 1887. האיקונוסטזיס מתוארך לשנת 1914. בשנת 1960 נעשה בה שיפוץ מקיף, הגג ההרוס למחצה תוקן ומרצפות חדשות הונחו על הרצפה. הקודמים פשוט נשחקו ע"י מספר רב של מתפללים שדרכו עליהם במהלך השנים.
יום הקדוש נחגג ב- 29 באוגוסט, ומלווה בתהלוכה במהלכה פסלו של יוחנן המטביל נישא ע"י הקהל.
אטרקציות ופעילויות כפריות יחודיות לאגרוס
מלבד גידול וטיפוח מטעים וכרמים שדי מאפיינים את כלל הכפרים הקפריסאים, אנשי אגרוס ידועים במיוחד בכל מה שקשור לגידול של זני ורדים לשם ייצור מוצרי קוסמטיקה בעלי תכונות ייחודיות, אך זה לא הכל.
פרחי הורדים והשושנים של אגרוס
באגרוס מצוי מאוד ורד שנקרא "ורד דמשק" או "שושנת דמשק". מעבר ליופי, יש לו גם ריח חזק ומכיון שכך הוא מתאים מאוד לייצור מוצרי קוסמטיקה – אבל לא רק. מיד נדבר על זה קצת יותר.
שושנת דמשק (בלטינית: Rosa damascena) הוא שיח רב שנתי מהסוג ורד שיכול לגדול לגובה 1.5 מטר. ההערכה היא כי הורד הזה הובא לאירופה מסוריה בשנת 1875. לפני כן השתמשו בו רבות בארצות המזרח התיכון. פרח זה שימש זגם לייצור של תמציות שמנים ארומטיים.
הוא פורח רק פעם בשנה, בערך ביוני-יולי, ובקפריסין בסוף אפריל-מאי. כדי לקבל מספר טיפות שמן ורדים חייבים לעבד לפחות 30 פרחים. לא לחינם שמן ורדי דמשק הוא אחד היקרים ביותר בעולם כיום!
לשמן ורדים ברמת טוהר של 100% יש אפקט ריפוי מקסימלי. הוא שימש עוד בימי קדם לטיפול במחלות מרובות ולמטרות קוסמטיות. שמן הורדים מתאים לכל סוג עור, אך עובד בצורה יוצאת דופן על עור עדין ועור יבש ומתאים במיוחד לטיפול במקרים בהם יש אלרגיות והוא משפר את גמישות עור הפנים.
שושנת אגרוס
שושנת אגרוס היא זן של שושנת דמשק. היא פותחה על ידי מורה בבית הספר המקומי, Nearchos Clerides. בשנת 1917 הוא הקים את "אגודת התלמידים להפצת שיח השושנים" ומאוחר יותר הוא הקים תכנית להרחבת גידולי שיחי הוורדים ולהפקת מי ורדים במטרה לשפר את רמת החיים של הקהילה המקומית.
בחודש מאי, כאשר שיחי הרודים שבכפר מתחילים לפרוח, אורחי הכפר, יחד עם תושביו, מתנדבים באופן מסורתי ולוקחים חלק באיסוף הוורדים.
את הוורדים שנאספו מניחים בסירים עם כמות גדולה של מים (2.5 ליטר מים + קילו ורדים). מדליקים אש מתחת לסיר ומרתיחים את התערובת בהדרגה. הקיטור החם שנוצר מלא בארומה בצבע ורוד שעוברת עובר דרך צינור נחושת אל תוך מיכל קטן. בתוך המיכל, האדים מתעבים והופכים ל-2 ליטרים של מי ורדים עם ריח חזק.
תושבי אגרוס טוענים כי גם הממתקים שהם מייצרים מעלי הכותרת של הורדים בריאים מאוד וזה נכון. למי ורדים יש השפעה מרגיעה על מערכת העצבים, הם עוזרים לפעולת מעיים תקינה וגם לתפקוד הלב.
האנדרטה לזכרו של המחנך Nearchos Clerides שחי בין 2918-1969
ברחוב הראשי במרכז אגרוס נמצאת אנדרטה לזכרו של נרקוס קלרידס (1918-1969), יליד אגרוס. הוא היה מורה בבית ספר שהתפרסם ברחבי קפריסין בזכות פעילויותיו ומחקריו בתחומים שונים. קלרידס תרם רבות לשגשוגו של הכפר.
נראה שפסל הברונזה נהנה מאוד מהנוף של עמק אגרוס, שם יוזמותיו של קלרידס קרמו עור וגידים ופירותיהם ניכרים עד היום.
בואו נפרט מעט יותר על הקפריסאי הנפלא הזה. הוא ערך מחקרים רבים בתחום החינוך, ההיסטוריה והספרות, בנוסף לאיסוף ולימוד התרבות והפולקלור הקפריסאים. לאמיתו של דבר, שאיפותיו להיות מורה בבית ספר החלו כבר בגיל צעיר אך לא זכו לתמיכה מצד משפחתו בגלל קשיים כלכליים. קרוביו האמינו שהוא צריך לפרנס את בני משפחתו, לצאת לעבודה ולא ללימודים אבל למרות כל הקושי, לאחר שהוא סיים את לימודיו בבית הספר באגרוס, הוא המשיך ללימודים גבוהים בלרנקה.
מאוחר יותר הוא ו-Kyriakos Apitos נחשבו לחלוצי החינוך באגרוס: בעזרתם נבנה בית הספר הראשון בכפר.
בשנת 1948 הפך קלרידס למנהל בית הספר, למרות שלא היה לו ניסיון אמיתי בהוראה, לא באגרוס ולא בכפרים האחרים שבאיזור. מה שנקרא, הימרו עליו. וההימור הצליח. אהבתו לילדים והרצון להעניק להם ידע כללי הובילו את המורה הצעיר באותן שנים לכתוב ספרי לימוד לתלמידים (49 בסך הכל), לפרסום המגזין Η Χαρά των Παιδιών וגם לכתיבת סיפורי אגדות.
קלרידס גילה עניין רב בתרבות העממית ובספרים עתיקים עוד מילדותו. לא במקרה הוא הקדיש זמן רב בגיל ההתבגרות שלו ללימוד וקריאה של מחקרים על הערך המעשי של כתבי היד בכנסיות בכפרים של קפריסין, כמו גם הקשר שלהם למסורת ולמוזיקה ביזנטית. הוא כתב כמה עבודות על המנזרים המקומיים, שם הוא תיאר את ההיסטוריה של מוצאם, את אורח חייהם של התושבים ואת הכלכלה שלהם.
הוא אסף ופרסם שירי עם שונים, מנהגים, מסורות, סיפורים ואגדות. מה שהפך אותם עם השנים לאוצר ידע עצום לתרבות הקפריסאית כולה.
הממתקים המיוחדים של הכפר אגרוס
גליקו – Gliko
הגעתם לאגרוס? מעולה אל תעצרו בעצמכם מלטעום ממתקים מקומיים. הממתקים הנפוצים ביותר באגרוס, כמו גם בכל מקום בקפריסין, הם גליקו (בתרגום חופשי: כפיות מתוקות), פירות שונים, אגוזים, תפוז ברגמוט ואפילו ירקות (כמו גזר, דלעת, חצילים, עגבניות) מבושלים בסירופ מתוק. הנשים של אגרוס רוקחות את המתוקים הללו ומאחסנות אותם בצינצנות בזהירות לחורף.
באגרוס יש יותר מ 40 סוגים של הקינוח הזה: אגוז (שהוא "המרכיב" הפופולרי ביותר, המכונה כאן "Karidaki"), דובדבן, אבטיח, ענבים, חבוש, וכמובן, ורדים. תהליך ההכנה של המתוקים הללו בסירים גדולים לוקח כמה ימים.
קינוחים נוספים הם מלבי ולוקומודס (Loukoumades). בעוד שהמלבי הוא קינוח קייצי ומוגש מקורר, הלוקומדס, כדורי בצק סופגנייתיים קטנים בשמן עמוק מוגשים כל השנה ובכל אירוע. לפני ההגשה רובם מושרים בסירופ אבל הלוקומודס-אלה-אגרוס מרוססים במי סוכר.
- הקונדיטוריה בה תוכלו לקנות את הממתקים המסורתיים הטריים ביותר באגרוס היא חנות הממתקים של Nikis (כתובת: רחוב Triandafillou 5, טלפון: 357-25521400; שעות פתיחה: 08:30 – 18:00).
- חוץ מזה, מתוקים טורקיים ורודים וריחניים ממתינים לכם ב-Agros Rose Producer. (כתובת: רחוב Triandafillou 1, טלפון: 357-25521224, דוא"ל: seta@agrose.com.cy).
מעדני בשרים
אם אתם פחות בעניין של מתוקים ואתם מעדיפים בשרים מעושנים או מיושנים, תמצאו באגרוס מעדנים בשריים טעימים. אם זה לא הביקור הראשון שלכם באי, אז כנראה כבר טעמתם כאלה בעבר: כירומרי (Chiromeri) – חזיר, לונצה (Luntza) – פילה מעושן ונתחי בייקון עם טעם כפרי קפריסאי מובהק.
כדי לייצר אותם משתמשים בנתחי בשר חזיר, מלח ויין. מכניסים את הכירומרי והלונצה לתוך כלי מלא מלח, ואז משרים אותם ביין, ולאחר מכן את הלונצ'ה תולים לעישון ואילו הכירומרי מונח בקפניסטירי (Capnistiri) – מכשיר לחיצה מסורתי המשמש לניקוז כל הנוזלים מהבשר. תהליך הישון של הכירומרי הוא ארוך למדי ונמשך שלושה חודשים, במהלכם הטמפרטורה משתנה ללא הרף. בעבר, החקלאים היו מכינים כירומרי בעצמם רק בחורף כי היה נהוג לאכול את החזיר המוכן בחג הפסחא.
כשמכינים את הלונצה והבייקון המקומיים (עבודה שיכולה לארוך עד שבועיים) מוסיפים כוסברה שמעניקה לו ארומה נעימה. את הבשר המוכן מכניסים תחילה ליין, ממליחים ומפזרים כוסברה, ואז מניחים בקפניסטירי.
וכמובן, איך לא, אי אפשר שלא דבר על הנקניקים של אגרוס. הנקניקים מיוצרים מבשר חזיר טרי (מאוד!) טחון, יין, מלח, כוסברה ותבלינים נוספים. גם כאן, הבשר עובר אל הקפניסטירי והוא מוכן לשימוש אחרי שבוע.
בניגוד למעדני בשר אחרים, יש גם נקניקים שמוכנים גם מבשר בקר, בתוספת תבלינים שונים לצד שום ומלח. התהליך כולו אורך שלושה ימים בלבד, ולאחריו הפסטירמה המיועדת נתלית על וו באויר הפתוח במשך מספר ימים.
- בחנות ΑλλαντικαΠροιονταΚαγκαλια נמכרים מעדני בשר מייצור ביתי מקומי. הכתובת: רחוב Leoforos Agrou והטלפון: 357-25521426.
מפעל הורדים של אגרוס
קצת בהמשך הרחוב בו נמצא מרכז הספורט ובריכת שחייה נמצא גם אחד המפעלים בו מיוצרות הגבינות הקפריסאיות המפורסמות חלומי ואנרי העשויות מחלב כבשים ועזים. אתם יכולים לנסות לרכוש אותם כאן בחנות המפעל.
עוד בהמשך הרחוב ממוקם מפעל הוורדים Chris N. Tsolakis. כאן, משפחת צולאקיס מייצרת מוצרי קוסמטיקה מורדים כבר שנים רבות. הם גם מייצרים סוגים שונים של שוקולד, נרות שעווה דקורטיביים, יינות ואפריטיפים בניחוח ורדים נהדר.
שושנת דמשק (המזוהה עם אפרודיטה, אלת האהבה) הידועה צומחת על הטרסות בכפר אגרוס כי לצד האדמות הפוריות, יש בכפר אוויר נקי ואקלים ייחודי, קריר למדי ונוח מאוד לגידול ורדים.
משפחת צולאקיס מטפחת זה כבר הדור השלישי את זן הורדים הזה ומייצרת מגוון רחב של מוצרים ממנו למרגוע ולטיפול.
היום, מטעי הורדים של המשפה חולשים על 25 דונם בכפר. למעשה רק דונם אחד בכפר עצמו, ואילו השאר באדמות שמסביב לכפר.
- כתובת מדוייקת: 12. Triandafillou Street, Agros
- טלפון: 357-25521893
- venus-rose.com
- דוא"ל: info@venus-rose.com
מעיין אגרוס
גבוה לאורך מורדות ההרים, אם תלכו קצת ברגל מעל הכפר, תגיעו למעיין. המים המינרלים שיוצאים כאן מבטן האדמה מבוקבקים ונמכרים ברחבי קפריסין תחת המותג Agros Water.
איפה אוכלים באגרוס?
במשך היום לא תתקשו למצוא בית קפה או מסעדה פתוחים בכפר. הנה כמה אפשרויות טעימות:
- מסעדת "Το Μπακαλικοτοu Χαψη" נמצאת מיד אחרי הכניסה לכפר על כביש E110. טלפון: 357-99409108.
- בית הקפה "Boss" נמצא על הכביש הראשי של הכפר. טלפון: 357-25521047.
- הטברנה המקומית "Tavernogyros" נמצאת ברחוב 101 Glavkou Cleridi בטלפון: 357-96079027.
- טברנה "Pezema" ברחוב 50 Stelios Hadzhipetris בטלפון 357-99551381.
- מסעדת "Koilada" ברחוב Leoforu Agru טלפון: 357-25521303.
- ובאותו רחוב גם "Pantheon" בטלפון 357-25521889.
כמו שניתן לראות, הרבה מאוד מקומות נמצאים ברחוב הראשי של הכפר. ביקורות עליהןם מהתקופה האחרונה אפשר לראות כאן בטריפאדוויזר.
איפה ישנים באגרוס?
ובכפר יש מגוון של מקומות לינה. תוכלו לקחת חדר במלון קלאסי או לשכור חדר אצל משפחה מקומית עם ארוחת בוקר בתשלום באחד הבתים שבכפר. הנה מקומות הלינה שיש בכפר.
עוד אטרקציות כפריות באגרוס
- למי שאוהב חיות בר וצפרות
- התאחדות האופניים בקפריסין: 357-22663344
- טרקטורונים וטיולי שטח, גם לחסרי ניסיון.
איך מגיעים לאגרוס?
ברכב
מניקוסיה נוסעים כשעה ורבע דרך הכביש המהיר A9-B9 ויוצאים ביציאה של E903 אל רחוב Griva Digeni.
מלימסול נוסעים כחמישים דקות מרחוב Agias Filakseos לכיוון Ayia Fila. לאחר מכן יש לעקוב אחרי השילוט. ממשיכים לרחוב April ושדרות Eleftherias וחוצים את Palodia ושאר הכפרים עד שמגיעים לאגרוס.
באוטובוס
אוטובוס קו 50 (מלימסול) וקו 157 (מניקוסיה) מגיעים לאגרוס.