פתגם קפריסאי עתיק אומר כי התוצרת הטרייה של קפריסין היא כה משובחת עד שכמעט אפשר לטעום את אור השמש שגידל אותה.
ואכן המאכלים הקפריסאיים כך כך טעימים שכן הטבע בירך את האי בכל כך הרבה דברים נפלאים, החל מפירות וירקות ועד עשבי תיבול וקטניות – כולם עם שורשים היסטוריים עמוקים הרבה יותר מהאדמה בה הם גדלים.
אלה בתורם משמשים באופן יצירתי להכנת מוצרים מסורתיים ומנות טעימות ואותנטיות. בכרמים הרבים המשתרעים על פני הגבעות גדלים ענבים מקומיים המשמשים לייצור יינות עטורי פרסים, לצד ריבת ענבים וממתקים. מטעי הזיתים מייצרים יבולים של זיתים ירוקים מוקדמים לשימור, ואחר כך שחורים לשמן זית מעולה בעל שם עולמי, ואילו הדבש האורגני העשוי מצוף פרחי הבר של האי זוכה שנה אחרי שנה בפרסים בתחרויות ובתערוכות בינלאומיות.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
וזה לא נגמר. תרמילי החרובים והסירופ שמיוצר מהם מופיעים בקינוחים ומעורבבים עם שקדים ובוטנים מקומיים כדי לייצר ממתקי אגוזים מסורתיים. בכפרי Kokkinochoria, מגדלים תפוחי אדמה טעימים באדמה האדומה והעשירה של האיזור, יחד עם אבטיחים עסיסיים ותותים מתוקים, בעוד שסלטים פריכים נחתכים מהמלפפונים והעגבניות הטריים ביותר. מוצרי החלב כמו הגבינות, היוגורט, החלומי ועוד מיוצרים מחלב עיזים וכבשים, ואילו בשר החזיר משמש למגוון מנות בשר ומעדנים החל מנתחים שנצלים על האש ועד נקניקיות ותבשילים ארומטיים עם עשבי תיבול ותבלינים ריחניים, כולל אורגנו, טימין וכוסברה. כל ארוחה, כל ביס וכל טעם הם פשוט… פיסת גן עדן.
מנות קפריסאיות נפוצות
כאן תמצאו את רשימת כל המאכלים הקפריסאיים הנפוצים. בעתיד נעדכן מתכונים נפוצים אבל בינתיים אתם מוזמנים לחפש את המתכונים של המנות הבאות כאן.
- דיונון ביין – רצועות או טבעות דיונון בבישול איטי עם יין אדום ובצל על רוטב מתוק בו טובלים את הלחם.
- תמנון באורגנו – רצועות תמנון צלויות או מטוגנות עם אורגנו.
- קבב דג חרב – קציצות מבשר דג חרב על האש.
- Kolokasi – שורש טארו עם חזיר ברוטב עגבניות.
- Koupepia – עלי גפן ממולאים.
- מוסקה – פרוסות חציל מטוגנות בשכבות וביניהן בשר טחון ועגבניות.
- Afelia – מנה מסורתית של חזיר עם זרעי כוסברה ויין אדום יבש.
- קבב חזיר – קציצות חזיר על האש.
- Sheftalies – נקניקיות בשר טחון מתובלות.
- Stifado – תבשיל בקר או ארנבת עם חומץ, בצל ותבלינים.
- Lountza – נתחי חזיר מיובש/מעושן.
- גבינת חלומי על הגריל – טעם גן עדן.
- גבינת חלומי בחמאה – מוגש מטוגן.
- מטבלי טחינה – גולמית פחות או גולמית יותר.
- סלט חלומי חם עם אפרסקים – חתיכות חלומי וחתיכות אפרסקים. מוגש בעונה.
- Daktyla – אצבעות שקדים טבולים במי ורדים.
- Loukoumades – כדורי בצק בדבש.
- לחם קפריסאי מסורתי
- Glyko Karpouzi – שימורי אבטיח.
- Glyko Karydaki – שימורי אגוזים.
- קוקטייל ברנדי סאוור
- קפה קפריסאי
- פראפה – קפה קר בסגנון יווני
- יין קומנדריה – Commandaria
- יינות קפריסאיים
- זיווניה – שיכר קפריסאי.
- Avgolemono Soup – מרק אורז ועוף עם ביצה ולימון.
- Trachanas – דייסת חיטה כתושה וחלב.
- Koupes – כעין סיגר מבורגול ממולא בבשר או פטריות.
- Keftedes – קציצות חזיר קפריסאיות.
- קלפטיקו Kleftiko – תבשיל טלה ותפוחי אדמה.
- Makaronia tou Fournou – פסטה, בשר טחון ורוטב גבינה.
- Ravioles – רביולי עם טוויסט קפריסאי.
- סופלאקי – קבב קפריסאי.
- Tavas – תבשיל בשר, תפוחי אדמה בסיר חרס.
- Marida – סרדינים קטנטנים מטוגנים.
- Louvi – שעועית שחורה עם שמן זית, מיץ לימון, דגים משומרים וירקות.
- Kapari – צלפים כבושים.
- סירופ חרובים.
- Galatoboureko – פשטידת שמנת קרמית.
- גבינת Anari – גבינה לבנה קשה דלת שומן.
- גבינת פטה.
- גבינת חלומי.
- Hiromeri – נתחי חזיר מעושן ומומלח. מוגש לרוב כחטיף ליד הזיווניה.
- Loukanika – נקניקיות חזיר מסורתיות מתובלות ביין אדום יבש, מלח, שום ותבלינים..
- Bourekia me Anari – מאפים קטנים וטעימים עם גבינת אנארי.
- Glyka tou Koutaliou – ממתקי הגליקה המסורתיים הם פירות משוממרים מסוכרים שמוגשים לאורחים.
- Palouze – קינוח מקפא ענבים.
- Pastelaki – חטיף אגוזים.
- Pastelli – חטיף סירופ חרובים.
- Kalon Prama – עוגת יוגורט וסולת.
- Kataifi – קינוח מאפה פילו.
- Kiofterka – קינוח מענבים.
- Loukoumi – רחת לוקום.
- Soutzoukos – קינוח עשוי מזגי ענבים, דומה לצ'ורצ'חלה הגיאורגית.
- Shamishi – מאפה סולת מתוק.
- Kolokoti – פשטידת דלעת טעימה.
- Koulouri – לחם עם מרקם כמעט דומה לעוגה, מכוסה בשומשום, זרעי קימל ואניס.
- Tahinopita – מאפה מתוק מממרח טחינה עם סירופ חרוב מקומי.
- Kourampiedes – מאפים קטנים עליהם בזוקה אבקת סוכר בכמות נדיבה.
- Resi – מנת בשר עז או טלה. מוגשת באירועים.
- Flaouna – פשטידת גבינה מלוחה. מוגשת בחג הפסחא.
עוד על אוכל ושתיה בקפריסין
- מאכלים קפריסאיים שחובה עליכם לנסות
- עוד על אוכל בקפריסין
- עוד על טברנות בקפריסין
- עוד על שתיה בקפריסין
שאלות נפוצות
ארוחת בוקר קפריסאית טיפוסית כוללת בשר חזיר טרי, עגבניות, מלפפונים, גבינת חלומי מטוגנת וביצים קשות. לעיתים מוסיפים לארוחה Loukanika שהן נקניקיות חזיר מסורתיות מתובלות ביין אדום יבש, מלח, שום ותבלינים או Lountza – נתחי חזיר מיובש/מעושן. עוד על המטבח הקפריסאי קיראו כאן בעמוד.
בקפריסין שותים זיוואניה. זהו אפריטיף כלומר משקה שמוגש לפני הארוחה כדי לעורר תיאבון, כך שלרוב מגישים אותו עם מנות המזה (המתאבנים שמוגשים לפניה ארוחה). זיוואניה גם תוגש יחד עם מנות בשר כמו Lountza (חזיר מעושן), ו-Tsamarella (חטיף שעשוי מרצועות בשר מיובשות ומתובלות, לרוב ירך של עז).
האוכל שמומלץ לרכוש בקפריסין כמזכרות לעצמכם או ליקיריכם שנשארו בבית הוא: שמן זית, גבינת חלומי, יין מקומי, ריבות, ממתקים וחרובים.
המשקה הנפוץ בקפריסין הוא האוזו. זהו אפריטיף בטעם אניס וטעמו דומה לראקי (המשקה הנפוץ בצפון קפריסין), לעראק ולפסטיס. חוץ ממנו משקה נפו תנוסף הוא הזיווניה.