המסורת ארוכת השנים של ייצור היין הקפריסאי אינה זקוקה להוכחה נוספת מאשר העובדה שהיין העתיק ביותר בעולם שעדיין בייצור הוא יין הקומנדריה, שהוכרז על ידי ריצ'רד לב הארי כ"יין המלכים ומלך היינות".
בעוד אותם זני ענבים עתיקים עדיין מעובדים באדמות הפוריות של קפריסין ואותם כפרים מייצרים יין בדרכים הישנות והמסורתיות, במקביל תעשיית היין של האי התחדשה מאוד, התקדמה והתרחבה.
בין אם אתם אניני טעם, או פשוט חובבים את המשקה שהמקומיים סגדו לו בעבר כ"צוף האלים", תשמחו לגלות שלל יקבים מקסימים ואזורי גידול יין לאורך 7 מסלולי יין נהדרים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
מסלול בעקבות היין העתיק בעולם – קומנדריה
צאו לדרך היין שתיקח אתכם אחורה בזמן וגלו את סודות היין העתיק והמפורסם ביותר של קפריסין – יין הקינוח המתוק קומנדריה – שזוכה לשבחים ולמוניטין עולמי כבר מאות שנים.
המסלול דרך 14 כפרי קומנדריה חוזר לשנת 1192 לספירה כאשר אבירי סנט ג'ון שיכללו את ייצור היין הראשון בעולם. היין המתוק לקח את זהותו מהמקום שבו הופק, "La Grande Commanderie", קולוסי של היום. כל כך מפורסמת הייתה קומנדריה שהיא אפילו זכתה בתחרות טעימות היין המתועדת הראשונה, "קרב היינות", שהתקיימה במאה ה-13 על ידי המלך הצרפתי פיליפ אוגוסטוס.
הענבים האדומים (Mavro) והלבנים (Xynisteri) המקומיים נקטפים בסוף העונה ומיובשים בשמש כדי להעצים את הטעמים המתוקים הטבעיים שלהם, וזה התהליך שמעניק למשקה את טעמו הייחודי. הענבים המיובשים נכבשים לאחר מכן, כאשר המיץ של הצימוקים נאסף ומותסס במיכלים או בצנצנות חרס ענקיות – בדומה לאלה ששימשו בזמנים עברו.
ישנם ארבעה יקבים במסלול הזה, וביקור באזור אינו שלם מבלי לעצור ליד היקב המשוחזר "Laneia" שמשמש כתזכורת לעבר המפואר של ייצור היין באי. אתר פופולרי נוסף הוא גם טירת קולוסי מימי הביניים – או "La Grande Commanderie" כפי שהיה ידוע בעבר.
כל הכפרים במסלול הזה נמצאים בגובה של 500 עד 900 מטרים. הכרמים נטועים לצד גידולי בר ויערות דלילים, בעוד החי והצומח העשירים מרשימים למדי כך גם המונומנטים ההיסטוריים והארכאולוגיים של הסביבה. האזור הוא גם ביתו של סכר קוריס, הסכר הגדול ביותר בקפריסין.
המסלול ההיסטורי הזה עובר ב:
מסלול דרך היין של עמק דיאריזו' – Diarizos
צאו למסע מרתק לאורך נהר הדיאריזוס, דרך נופים ירוקים ויפים הזרועים כרמים ציוריים, שם תגלו את אזור ייצור היין הפחות מוכר של עמק דיאריזוס, שנמצא מזרחית לפאפוס.
הנופים לאורך המסלול עוצרי נשימה והוא עובר על פני 14 כפרים הרריים, עם אפשרות לבקר אמנם רק בשני יקבים – אך משמעותיים – שממקמים את האזור על מפת ייצור היין של האי.
תוך כדי שאתם עולים כלפי מעלה, תיתקלו ב-18 סוגים שונים של גפנים, כאשר השולט הוא זה של זן הענבים המקומי האדום (Mavro). הנוף, הצומח והחי המעניינים של האיזור באים עוד יותר לידי ביטוי על ידי קבלת הפנים החמה של המקומיים והיין כמובן.
המסלול המוריק הזה עובר ב:
- פאפוס
- Acheleia
- Kouklia
- Nikokleia
- Choletria
- Stavrokonnou
- Kelokedara
- Salamiou
- Mesana
- Arminou
- Filousa
- Agios Nikolaos
- Praitori
- Kedares
- Agios Georgios
- Mamonia
- Fasoula
מסלול כפרי היין של קרסוחוריה בלימסול
כפרי היין של איזור לימסול ידועים בהיסטוריה של גידול גפנים שלהם, כמו גם היינות המקומיים המצוינים שלהם והנוף המדהים של האזור.
המסלול הזה עובר לאורך המדרונות הדרומיים של רכס הרי הטרודוס ואפשר לומר שבשום מקום אחר בקפריסין לא ניתן למצוא נוכחות כה גדולה של יקבים! קבוצת הכפרים הזו נקראת "Krasochoria", מילה שמורכבת משתי המילים היווניות "יין" ו"כפרים" ואין כמו האיזור הזה כדי לספר את סיפור היין של קפריסין.
המסלול הזה יוצא מן הכלל. יש בו אקלים יבש בשילוב גיאולוגיה ייחודית שמביאים לגידול ענבים ולייצור יינות מהשורה הראשונה – בעיקר מזני הענבים המקומיים Xynisteri (לבן) ו-Mavro (אדום). בנוסף, גדלים כאן גם זנים מיובאים, כולל קברנה סוביניון, Mataro, Grenache וסירה יחד עם עוד 23 זנים נוספים.
לאורך המסלול יש 20 כפרים מקסימים ו-16 יקבים. הכפרים שווים ביקור, לא רק בגלל היקבים שלהם, אלא גם בגלל הארכיטקטורה המסורתית, השבילים הצרים המרוצפים באבנים והסביבה היפה. הכפרים של הרי הטרודוס באופן כללי הם גם ביתם של כמה מהטברנות הידועות ביותר באי.
המסלול הזה עובר ב:
מסלול היין לאונה – אקמאס
המסלול הזה עובר באזור מרגש של קווי חוף מחוספסים וכפרים קטנים ומקסימים, שופע תרבות וגפנים שופעים ואופי קפריסאי יחודי שהוא כפרי ועכשווי כאחד.
על חופו הצפון-מערבי של קפריסין שוכנים כפרים ויקבים מיוחדים שמזמינים אתכם לבקר בכרמים סחופי רוחות, שם תגלו את זן הענבים המקומי Xynisteri (לבן) הגדל באקלים שמושפע מאוד מרוח הים.
היינות המיוצרים כאן קרירים אך בעלי גוף, בעלי ארומה משובחת והם נחשבים ליינות הלבנים הטובים ביותר המיוצרים באי. בכל הנוגע ליין אדום, מוכר במיוחד פה זן הענבים הנדיר והעתיק Maratheftiko.
מלבד ביקור בארבעה יקבים, יש כאן שלל טברנות מסורתיות, נופים יפים, טבעי פראי והזדמנות לבקר בחצי האי אקאמס המדהים.
המסלול המחוספס הזה עובר ב:
מסלול לרנקה ההררית – דרך היין של ניקוסיה
המסלול המגוון הזה כולל את השטחים ההרריים של לרנקה וניקוסיה והוא מחבר את ההיסטוריה של גידול הגפנים של האי עם הפנים החדשות והמודרניות של תעשיית היין.
המסלול עובר ב-10 כפרים, כולל 3 יקבים, מוזיאונים יפים וסדנאות. למרות שהוא נחשב מחוץ לאזורי היין המסורתיים, יש כאן ייננים פעילים שנטעו כרמים עם זני ענבים לבנים Assyrtiko, Malvasia Aromatica, שרדונה, Xynisteri וסוביניון בלאן ואדומים כמו Maratheftiko, קברנה ומרלו.
האהבה ליין משולבת עם היבטים תרבותיים נוספים לאורך המסלול הזה, למשל, במסלול נמצא הכפר לפקרה – המפורסם בזכות מצעי הרקמה מתחרה בעבודת יד וכן עבודות כסף עדינות וגם הכפר פיקרדו, שבו שוכן אחד מבתי הבד המסורתיים העתיקים ביותר בקפריסין.
המסלול הזה עובר ב:
Vouni Panagias – דרך היין של אמבליטיס
צאו לטיול פנורמי על דרך היין Vouni Panagias – Ambelitis והתענגו על היינות המיוצרים במקום.
בחלקו המערבי של האי, מזרחית לאזור ההררי של פאפוס המסלול הזה עובר בגובה של כ-800 מטרים מעל פני הים והוא מציע חוויית יין שאין שניה לה. לאורך הדרך יש יערות אורנים ריחניים, צמחייה ייחודית ושלל יונקים, דו-חיים, זוחלים וציפורים.
10 היקבים שבמסלול מגוונים ומייצרים יינות לבנים בעלי עדינות מיוחדת עם ניחוח ועם גוף קליל הודות לזן הענבים המקומי Xynisteri (לבן) שגדל כאן. רמזים לתפוח ירוק, אפרסק ומשמש מאפיינים את היינות הלבנים של האזור, בעוד שענבי Maratheftiko האדומים הנדירים משאירים על הלשון טעמים של פירות אדומים, סיגליות ושושנים.
אתם תגלו גם 27 זנים של גפן כמו קריניאן נואר וקברנה סוביניון. בנוסף, בכפרים במסלול זה מיוצרים גם כמה מהיינות הטובים ביותר מהזן Mavro האדום והודות לגובה הרב יחסית והאקלים המתון המיטיבים עם הגפנים, היינות כאן הם ורודים כהים.
למסלול הציורי הזה יש שתי נקודות סיום חלופיות. המסלול עובר דרך:
- פאפוס
- Mesogi
- Tsada
- Stroumbi
- Polemi
- Psathi
- Kannaviou
- Asprogia
- Pano Panagia Chrysorrogiatissa
- Agia Moni
- Statos-Agios Fotios
- Koilineia
- Galataria
- Pentalia
- Amargeti
- Eledio
- Agia Varvara
- Acheleia
- או
- Choulou
- Lemona
- Kourdaka
- Letymvou
- Kallepeia
מסלול דרך היין פיציליה
באזור שבו אורנים וגפנים צומחים בחופשיות על צלע ההר, דווקא שבילי הכפרים המסודרים משדרים קסם כפרי ומייצרים מגוון יינות משובחים שנותר רק להתענג עליהם.
לאורך המסלול הזה יש מקבץ של 11 כפרים ו-2 מהיקבים הידועים ביותר (באיזור Pelendri) נכללים ב-"Nom d'Origine" – איזור המתפרס סביב פסגות ההרים של Madari, Papoutsa והחלק הצפון-מערבי של Machairas. כאן, הגובה מבטיח שהענבים יבשילו באיטיות וללא מאמץ תוך שהאדמה הצחיחה והמשופעת מאלצת את הגפנים להצטופף יחד ולייצר יינות עשירים יותר.
זני ענבים מקומיים קלאסיים ממשיכים להיות בעלי נוכחות דומיננטית בין הכרמים של פיטסיליה, עם טורים של הזן האדום הנדיר והעתיק Maratheftiko. הענבים הגדלים בנקודות הגבוהות ביותר הללו נלקחים לשני ייננים מקומיים לשם ייצור יינות מעולים.
המסלול הזה עובר ב:
- לימסול
- טרימיקליני
- Pelendri
- Potamitissa
- Dymes
- Kyperounta
- Chandria
- Polystypos
- אלונה
- אגרוס
- Agios Ioannis
- Agios Theodoros