העיר העתיקה של ניקוסיה ומה שיש לעשות בה

העיר העתיקה של ניקוסיה היא החלק העירוני שנמצא בין החומות הוונציאניות שידועות בשם "חומות ניקוסיה". חשוב לזכור שחומות אלו אמנם נבנו במאה ה-16, אבל הן לא הראשונות כך שהן למעשה בנייה מחדש של חומות מתקופת בימי הביניים.

כיום רוב החומות נותרו שלמות – מה שהופך אותן לביצורי הרנסנס השמורים ביותר במזרח הים התיכון. כתוצאה מכך העיר העתיקה של ניקוסיה נחשבת ובצדק לאטרקציה תיירותית מרכזית בקפריסין.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף איתנו למסע בזמן ולהכיר את החומות של ניקוסיה מקרוב. ואגב, אם אתם רואים דמיון לחומות העתיקות של פמגוסטה – אתם ממש לא טועים.

חומת העיר ניקוסיה
חומת העיר ניקוסיה

היסטוריה על קצה החומות

הביצור הראשון בניקוסיה היה טירה שנבנתה בשנת 1211, בתקופת ממלכת קפריסין. מגדל גדול בשם מגדל מרגריטה נבנה על ידי המלך פיטר הראשון בשנת 1368. פיטר השני בנה את הביצורים הראשונים המקיפים את העיר כולה, אך הרס את מגדל מרגריטה שבנה קודמו.

כאשר קפריסין הפכה לחלק מהרפובליקה של ונציה בשנת 1489, המושלים המקומיים ראו צורך בהתבצרותה של העיר אך עד המצור הגדול על מלטה ב-1565 לא נעשה דבר. אז גברו החששות מהתפשטות עות'מאנית ומדינות נוצריות רבות בים התיכון החלו לחזק את ביצוריהן.

airalo ad

עם זאת, רק בשנת 1567 החלו הוונציאנים לבצר את העיר. הביצורים מימי הביניים שלא התאימו יותר נהרסו ואיתם בתים, כנסיות וארמונות בתוך העיר וכן מבנים השוכנים מחוץ לחומות, הן לצורך שימוש בהם כחומרי בניין והן לצורך קבלת שדה ראייה ברור יותר להגנת העיר.

במקביל, נהר הפדיאוס הוסט אל מחוץ לעיר. המטרה בכך הייתה כפולה: גם להגן על התושבים מפני הצפות וגם למלא את החפיר המקיף את החומות החדשות.

מבנה העיר העתיקה של ניקוסיה

לחומות הוונציאניות של ניקוסיה יש צורה מעגלית והיקפן הוא כ-5 ק"מ. הקירות מכילים אחד עשר מצודות מחומשות בדומה למעוזי פלמנובה. המצודות נקראות על שם אחת עשרה משפחות, עמודי התווך של האצולה האיטלקית של ניקוסיה, שתרמו כספים לבניית החומות. ואלו הן:

  • מצודת Caraffa
  • מצודת Podocattaro
  • מצודת Constanza
  • מצודת D'Avila
  • מצודת Tripoli
  • מצודת Roccas
  • מצודת Mula
  • מצודת Quirini
  • מצודת Barbaro
  • מצודת Loredan
  • מצודת Flatro

חומות העיר נחשבות לדוגמה מצוינת לארכיטקטורה צבאית של המאה ה-16. העיצוב שלהם משלב טכניקות שמאפיינות את העידן החדש בבניית ביצורים. למשל:

  • הצבת 3 שערים (שער פאפוס, שער פמגוסטה ושער קירניה) לצד המצודות, כך שניתן יהיה להגן עליהם ביתר קלות בתקופות מצור.
  • השארת חציה העליון של החומה לא בנוי, זאת כדי להגביר את יכולתה לספוג את הפגיעה מירי תותחים.

עם זאת, לחומות העיר ניקוסיה יש כמה חסרונות ובראשם העובדה שהן יחסית נמוכות בהשוואה למקומות אחרים (למשל החומות בוולטה או הרקליון). גם העובדה שלקח כ-3 שנים להשלים את המצודות הייתה להן לרועץ, זאת כי הפלישה העותומאנית התרחשה תוך כדי בנייתן.

חומות העיר בפעולה

למרות העבודה המסיבית בבנייתן, חומות העיר לא הושלמו כשהעותומאנים נכנסו לעיר ב-1570. ניקוסיה אמנם עמדה במצור כחודש, אבל אז פרצו העותומאנים את החומה במצודת Podocattaro וגורלם של התושבים נחרץ.

למרות שהעות'מאנים תיקנו את הביצורים לאחר המצור, עד תחילת המאה ה-17 כולם נפרצו או התפוררו הודות לפגעי הזמן והאקלים – מה שהשאיר את העיר כמעט ללא הגנה. לכן, עד אמצע המאה ה-19 רוב אוכלוסיית ניקוסיה התגוררה בין חומות העיר.

רק כאשר הבריטים כבשו את קפריסין בשנת 1878, הם החלו לפתוח שערים בחומה. הפתח הראשון נעשה ליד שער פאפוס בשנת 1879 ופתחים נוספים נפתחו במהלך המאה ה-20 בשערים האחרים.

חומות העיר העתיקה של ניקוסיה כיום

כיום חמש מצודות (מצודות Caraffa Podocattaro ,Constanza ,D'Avila ו-Tripoli) נמצאות בחלקה היווני של ניקוסיה.

חמש מצודות נוספות (מצודות Quirini ,Roccas, Mula, Barbaro ו-Loredan) נמצאות כיום בחלקה הטורקי של העיר. מצודת Flatro נמצאת באזור החיץ.

הודות לכך כיום חומות העיר העתיקה של ניקוסיה משמשות כסמל של שני חלקי העיר.