הכפר למפה (Lempa) – כפר קטן שהוא חוויה לכל החושים

למפה (לעיתים כותבים גם Lemba) הוא כפר בקפריסין הממוקם כ-4 ק"מ צפונית לעיר פאפוס, אבל הוא הרבה יותר מעוד נקודה על המפה מכמה סיבות. רוצים לגלות את כל הסיבות שבגינן גם אתם חייבים להגיע לפה? המשיכו לקרוא. החוויה מובטחת כי כל אחד ימצא כאן משהו לאהוב.

הכפר למפה
הכפר למפה

הגאוגרפיה של למפה

הכפר למפה שוכן ממוקם על גבי מתלול המשקיף על הים התיכון בין שני נהרות (Kotzia ו-Taisi) שמימיהם זורמים כל השנה ומסתיימים בחוף Kotzia – אחד המקומות הטובים ביותר בקפריסין לגלישה. כיום פארק למפה שמשתרע על 40 דונם ושנמצא בכפר נחשב ליחיד מסוגו באי, זאת הודות לנחלים הזורמים לאורך כל השנה שתורמים למגוון הביולוגי הנדיר של האזור. למשל, מערת נטיפים ייחודית במינה.

הפארק משופע באלת טרבינת ששימשה בעבר את תושבי המקום לייצור שמן טרבינת, שמן שנודע הן בטעמו העשיר והן ביכולות הריפוי שלו. אם תרצו לראות איך ייצרו את השמן – אתם מוזמנים למוזיאון ירוסקיפו שם נמצאת הטחנה ששימשה לייצורו. בין הצמחים הגדלים בעמק למפה נמצאים גם שני צמחים מוגנים: הצמח האנדמי הנדיר Bosea Cypria (המכונה Zoulaki) ועץ חרוב בן 800 שנה.

האווירה הרומנטית של למפה, מושכת לא רק חובבי טבע אלא גם זוגות רבים שבוחרים בה כמקום לטקס החתונה שלהם. ואפשר להבין למה. חוף Kotzia ופארק למפה מהווים תפאורה מושלמת לטקסי חתונה ולצילומים.

ההיסטוריה של למפה

החוקרים מאמינים כי למפה (שנקראה אז Lakkoi) יושבה לראשונה בתקופה הכלקוליתית (בערך 3800–2500 לפני הספירה), זאת כי נמצאו כאן מספר צלמיות מגולפות באבן של נשים מתקופה זו. הטענה היא שאלו ייצוגים סכמטיים של גוף האישה בהקשר לפריון ולידה מחדש, כך שסביר להניח שהם קשורים לפרקטיקות דתיות הקשורות ללידה.

airalo ad

אחד הממצאים זכה לכינוי "הגברת של למפה" (Lady of Lempa) והוא נחשב לאביה הרעיוני של אפרודיטה – הפטרונית של האי קפריסין והאלה המזוהה עם פוריות ונשיות. במקום נמצאו גם קברים עם מנחות נדירות לתקופתן, מה שמהווה את אחת העדויות הראשונות לאמונה בחיים שלאחר המוות.

פסל של האלה אפרודיטה
פסל של האלה אפרודיטה

במקום נחשפו גם מספר רב של עצמות וזרעים של בעלי חיים, דבר המעיד על כלכלה מפותחת. הממצאים מוכיחים שתושבי המקום עסקו בליקוט וטיפוח של צמחים שונים, בציד ובדייג וכן באומנויות כמו ייצור של כלים מאבנים, עצמות וקרניים של בעלי חיים, ייצור חפצי קרמיקה, גילוף בעץ ובעורות וכן אריגה של סלים.

בשנת 1982 הוקמה בכפר מעבדה ארכיאולוגית לשחזור כפר כלקוליתי ובמקום מבוצעות פעילויות שונות. למשל, נבנו 7 בתים תוך שחזור השימוש בחומרי בניין (עץ, אבן, טיח וחימר), שריפת חרס ושיטות בישול פרהיסטוריות. כיום מעבדה זו הפכה לא רק למקום מחקר שבוחנת היבטים רבים של ארכיאולוגיה ניסויית, אלא גם לאטרקציה תיירותית.

תושבי למפה

כיום תושבי למפה הם יוונים קפריסאיים, אבל לא תמיד זה היה ככה. כבר ב-1958 התפנו תושבי הכפר בשל המתחים הבין-עדתיים באי. הם אמנם חזרו לבתיהם רגע לפני הכרזת העצמאות הקפריסאית, אבל התהפוכות בכפר רק התחילו. למעשה עד 1963 זה היה כפר טורקי, אך בעקבות עימותים נוספים ב-1964 האוכלוסייה הטורקית נטשה את למפה והתיישבה בעיר פאפוס.

בעקבות הפלישה הטורקית לקפריסין ב-1974, האוכלוסייה הטורקית עברה לצפון קפריסין בעיקר לערים מורפו, צפון ניקוסיה, פמגוסטה וקירניה. בתקופה זו הכפר ננטש לחלוטין למעט מספר קטן של פליטים יוונים שהתיישבו בו. רק לאחר מכן הוא יושב מחדש על ידי קפריסאים יוונים עקורים שהגיעו מצפון קפריסין.

הודות לנחלים בעמק, למפה הייתה המרכז הראשון בקפריסין לייצור וייצוא של כלי חרס מזוגגים במהלך ימי הביניים (הידועים בשם "ALIFTA"). אינספור ממצאים המעטרים את המוזיאונים ברחבי האי נבנו בבתי המלאכה המקומיים שעברו אח"כ ללאפיתוס. מסורת הקדרות נמשכת גם היום בכפר.

למפה היום

בשנת 1981 הפכה למפה לביתה של המכללה לאמנות של קפריסין. בהנהגתו של האמן הקפריסאי Stass Paraskos, המכללה שיפצה את בניין בית הספר לשעבר כדי שישמש כסטודיו לאמנים והקימה גן פסלים (המקומיים קוראים לו Great Wall of Lempa). האמן הראשון שהשתמש בבניין היה הצייר הבריטי Euan Uglow ובעקבותיו הגיעו למקום אמנים נוספים.

עם השנים הכפר הפך להיות מושבת אמנים בעלת שם בינלאומי עד שבשנת 2008 הודיעה ממשלת קפריסין על כוונתה להפוך את למפה ל"כפר תרבותי" – מה שיביא לשדרוג של האתר הארכיאולוגי ושל המכללה לאמנות וייצור אטרקציות חדשות למבקרים בלמפה, למשל לימוד אומנות הקדרות המקומית.

עד היום אמנם הנושא לא קודם, אבל תושבי הכפר כבר מוכנים עם מתקני אירוח לתיירים. אנחנו מזמינים אתכם למסע במנהרת הזמן שכולו הנאה מהכנסת האורחים המסורתית, מנופים קדמוניים וממורשת תרבותית של אלפי שנים. אז למה שלא תזמינו טיסה ותגיעו? מחכים לכם פה.