האוכל בקפריסין הוא חלק חשוב ומשמעותי בטיול לקפריסין ואין מצב כמעט שתראו כמה מקומיים מדברים סביב שולחן בלי כמה צלחות של מזה מסביבם. עם היסטוריה עשירה ומיקום בין שלוש יבשות, קפריסין הושפעה מהמון תרבויות וכולן הוסיפו בתורן לגסטרונומיה המקומית.
המזרח התיכון השפיע על המטבח הקפריסאי. טעמים משותפים יש גם בין קפריסין לטורקיה אך המטבח הקפריסאי הוא הכי קרוב למטבח היווני הטעים. הנה כמה מאכלים קפריסאיים שחובה עליכם לטעום בביקור הבא באי.
גבינת חלומי
חלומי הוא ככל הנראה המוצר המפורסם ביותר של קפריסין והפופולריות שלו מתרחבת במדינות רבות ברחבי אירופה והמזרח התיכון. הגבינה הנהדרת הזו הפכה למועדפת על שפים ברחבי העולם והיא נמצאת במנות קפריסאיות רבות כמו צלי טלה וצ'יפס חלומי.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
גבינת חלומי מיוצרת מתערובת של חלב עזים וכבשים ואנזים הגבנה. נקודת ההתכה הגבוהה של חלומי פירושה שאפשר לטגן אותה או לצלות אותה ולהגיש. אפשרות נוספת היא להגיש אותה קרה לצד אבטיח פרוס טרי – ארוחת קיץ מושלמת.
דולמה, קופפיה (עלי גפן ממולאים) וגמיסטה (פלפלים ממולאים)
הורסיה הקפריסאית של העלי גפן עשויה מבשר טחון, אורז, בצל, עגבניות ותערובת עשבי תיבול. המילוי נעטף בזהירות בעלי גפן טריים והיא נקראת כאן דולמה (Dolma). את המנה הזו גם ניתן למצוא ברחבי יוון וטורקיה.
קופפיה (Koupepia) מיוצרת בדרך כלל בחתיכות גדולות יותר וניתן להקפיא אותם כדי ליהנות מהם במועד מאוחר יותר. המנה הזו נמצאת בתפריט של כל סבתא קפריסאית.
מלית הירקות, הנקראת בקפריסין גמיסטה (Gemista), היא מנה של ממולאים קפריסאיים מסורתיים שהם לא עלי גפן. לעתים קרובות מבשלים פלפלים, עגבניות, בצל ואפילו פרחי קישואים בצורה הזו.
סופלאקי (סופלאקי) ושפטאליה (Sheftalia)
סופלאקי היא מנה יוונית מפורסמת. הסופלאקי הקפריסאי מורכב מחתיכות קטנות של בשר צלוי על פחמים, וכמות גדולה של סלט טרי כמילוי. זו ארוחה פופולרית מאוד בקפריסין כי היא מהירה ומשביעה. הפיתה בה משתמשים הקפריסאים דקה וגדולה יותר מהגרסה היוונית, ובדרך כלל מכילה כיס אליו מכניסים את הבשר והירקות כמו הפיתות הישראליות במקום לעטוף את המילוי עם לאפה או טורטיה בדרך היוונית.
הבשר שמוגש במנת הסופלאקי הוא בדרך כלל חזיר או עוף ויכול להיות מלווה בשפטליה (Sheftalia). אלה הם נקניקיות מתובלות עם עשבי תיבול, חזיר טחון או טלה על הגריל.
לאחרונה גם בקפריסין ניתן למצוא יותר ויותר גרסאות צמחוניות למנה עם פטריות וחלומי.
סובלה – Souvla
דומה לסופלקי אך שונה בטעמו הוא הסובלה. מדובר בנתחי בשר גדולים שבושלו באיטיות על שיפוד גדול מעל מנגל פחם שנקרא כאן Foukou. הבשר לרוב הוא צוואר וכתף חזיר, טלה או עוף.
סובלה נחשב למלך מנות הבשר במטבח הקפריסאי שכן מקובל מאוד שקבוצת חברים מתכנסת לבשל סופלה תוך שתיית בירה, נשנושים ופטפטת שכן הבישול לוקח שעה שעתיים.
זו גם ארוחה פופולרית המוגשת ביום ראשון של חג הפסחא כדי לחגוג את סוף הצום והיא יכולה להיות מלווה במגוון מנות אחרות, בדרך כלל תפוחי אדמה וסלטים.
קישואים עם ביצים – Kolokouthkia me ta afka
מנה זו מגיעה לרוב יחד עם תריסר מנות מזה אחרות והיא מורכבת מקישואים מטוגנים עם ביצים מקושקשות ומלח. רוב המסעדות והמסעדות המסורתיות מגישות את המנה הזו והיא נחשבת למאכל קפריסאי פשוט שמלווה מנה עיקרית אחרת.
Makaronia tou fournou – סוג של פסטיציו
הגרסה הקפריסאית של המנה הפופולרית ביוון פסטיציו. בקפריסין משתמשים בגבינת חלומי כמובן ועליה מפוזרת מנטה יבשה. במנה צינורות פסטה גדולים, רוטב בשאמל, חזיר טחון ועגבניות. פירורי גבינה דקים מפוזרים בחלק העליון של המנה על מנת לתת לב קראנצ'יות ופריכות. את המנה מכינים בדרך כלל בתבנית גדולה בתנור.
כשהוא מוגש כמנה עיקרית, המעדן הקפריסאי הזה מגיע בדרך כלל חתוך לקוביות (כמו לזניה) עם סלט בצד.
טוואס – Tavas
Ttavas זה "סיר חרס" ביוונית. המנה הזו היא למעשה ארוחה מסורתית קפריסאית שלמה. יש בה נתחי טלה, אורז, ירקות ותפוחי אדמה מבושלים יחד בסיר, יחד עם כמון המעניק לתבשיל טעם חזק חריף במקצת. המקור של התבשיל הוא בכפר לפקארה, כפר שידוע באמנות התחרה היחודית שלו בכל העולם.
קלפטיקו – Kleftiko
המנה הזו מגיעה עם סיפור מרתק. קלפטיקו נקרא כך על שם המילה היוונית "קלפטיס" שמשמעותה גנב – קלפטומן, בעבר אנשים היו גונבים בשר וקוברים אותו לבישול איטי בבורות מכוסים באדמה, כך שהעשן לא יסגיר את מקומם.
כיום, הקלפטיקו מבושל בתנורים עגולים ולבנים מסורתיים במשך שעות רבות ויש בו בשר טלה, עלי דפנה, אורגנו ויין אדום. המנה מלווה בתפוחי אדמה רכים מבושלים בתנור או עם חיטה מבושלת ברוטב בצל ועגבניות. עם המנה תקבלו גם יוגורט לרענן כל ביס.
סטיפאדו – סטיפאדו
מנת בשר דשנה קפריסאית נוספת היא הסטיפאדו. זה בשר מבושל עם בצל ויין אדום. את חתיכות הבקר מבשלים בדרך כלל לצד מקלות קינמון וציפורן שנותנים לו בעיטה מתוקה.
מאמינים שהוונציאנים הביאו את המתכון המקורי והקפריסאים הוסיפו לו טוויסט משלהם בצורת עגבניות במאה ה-16 כשהירק הזה הגיע לאירופה.
הסטיפאדו מבושל מספר שעות ומוגש עם אורז או בורגול. הסטיפדו מבושל באופן מסורתי עם בצל המעניק לו טעם מתוק.
Kolokasi – שורש טארו
מקורו של הטארו בדרום מזרח אסיה ומלזיה. זן של הצמח הזה גדל בקפריסין (Colocasia Esculanta) והוא משמש לא מעט לבישול. אכילת קולוקאסי בצורתו הגולמית יכולה להיות רעילה. עם זאת, זהו מאכל פופולרי מאוד ברחבי האי, במיוחד בתבשילי החורף.
את הטארו חותכים לחתיכות קטנות ומבשלים אותו ברוטב עגבניות עם בצל, עשבי תיבול ועוף. יש שאוהבים להחליף עוף בבשר חזיר.
סלט לובי – Louvi
לובי הוא מאכל בסיסי בכל מטבח קפריסאי, המנה הפשוטה והבריאה הזו מורכבת בעיקר משעועית עם עיניים שחורות ומוגשת עם ירקות מבושלים או מנגולד שוויצרי, שמן, מלח ולימון.
השעועית דלה בשומן אבל עשירה בפחמימות וחלבונים. כאשר השיח גדל הוא יכול להתמודד היטב עם מחסור במים ולכן הוא יכול לשרוד אפילו בחום הקיצוני של הקיץ הקפריסאי.
ניתן לאכול את הלובי כסלט עם טונה, מלפפון, עגבנייה וחסה.
קובה קפריסאי – Koubes
מקורם של הקובס הוא מאזור הלבנט, והם בעצם קרוקט בצורת טורפדו. המעטפת החיצונית עשויה מבורגול ומכילה מילוי של בשר טחון המושרה בתבלינים מזרח תיכוניים. הנשנושים הטעימים האלה מוגשים עם פלחי לימון. ניתן לקנות קובס טייק אוויי במאפיות ברחבי האי.
מרק טרכנאס – Trachanas
מרק הטרכנאס הסמיך הוא מנה נוספת שגם צמחונים יכולים ליהנות ממנה במטבח המסורתי עשיר הבשר של קפריסין. הוא עשוי מחיטה יבשה וחלב עזים חמוץ והוא הארוחה החורפית המושלמת. נהוג להוסיף חתיכות חלומי למרק לאחר בישולו. המרק מרכך את הגבינה והופך אותה ללעיסה עוד יותר. תוכלו להשיג באי תערובת יבשה למרק טרכנאס ולקחת אותה בין יתר המזכרות חזרה הביתה.
קינוח קפריסאי: סופגניות דבש – Loukoumades
הלוקומאדס (כדורי בצק מתוק) מטוגנים בשמן עמוק ולאחר מכן מושרים בדבש ומצופים בנדיבות באגוזים כתושים, שומשום וקינמון. הלוקומאדס מכונים לעיתים קרובות גם סופגניות דבש.
המתוקים האלה הם בעלי מרקם קליל וספוגי וניתן ליהנות מהם בצורה הטובה ביותר בצל עץ כפר בין מסלול טיול אחד למשנהו. ניתן להשיג את הלוקומאדס בבתי קפה ברחבי קפריסין. הקינוח הזה כל כך טעים שהוא עורר מחלוקת גדולה באשר למקור שלו. יוון, טורקיה ומצרים, כולם תובעים בעלות עליו. לוקומד מוגשים תמיד טריים וחמים.
קינוח קפריסאי: גליקו טו קוטאליו – Glyko tou koutaliou
מרבית ארוחות הצהריים מסתיימות בגליקו טו קוטאליו. התרגום הישיר של זה הוא "ממתקי כפית" מכיוון שהן בגודל כפית. הממתקים האלה עשויים מכל מיני פירות, ירקות ואפילו אגוזים, שמורתחים ואז מסוכרים יחד עם סירופ ייחודי.
הפירות המועדפים כאן הם אגוזי מלך, אבטיח ודובדבן שמוגשים בדרך כלל עם קפה קפריסאי וכוס מים. המתוקים הללו נשמרים בצנצנות זכוכית ויכולים להישמר שם חודשים רבים, אפילו שנים.
- אוכל ושתיה בקפריסין
- עוד על אוכל בקפריסין
- עוד על טברנות בקפריסין
- עוד על שתיה בקפריסין