יין ויקבים בקפריסין: תענוג ים תיכוני

לקפריסין היסטוריה ארוכה ועשירה של ייצור יין, שהחלה להצמיח ניצנים כבר בשלהי האלף הרביעי לפני הספירה. תנאי הסביבה הייחודים של האי, האקלים הים תיכוני והאדמה המשובחת, הופכים כולם יחד את סביבת האי לאידיאלית לגידול ענבים ולייצור יינות מהמובחרים ביותר בעולם. כיום, קפריסין נחשבת למעצמת יינות והיא ביתם של מאות יקבים, המייצרים מגוון רחב של יינות המופצים ברחבי העולם, ביניהם תמצאו את יין הקומנדריה, היין העתיק בעולם.

יין, יקבים, ענבים ועוד

מעשה בכוס יין

לקפריסין לא סתם יש שם עולמי בכל הקשור ביינות. למעשה, היא נמנית בין המקומות הראשונים בעולם מהם התקבלו עדויות לייצור יין. התיעוד המוקדם ביותר לייצור יין באי מגיע מהכפר ארימי (Erimi), שם התגלו בחפירות ארכאולוגיות צנצנות יין עתיקות משנת 3500 לפני הספירה. את האזכור הכתוב הראשון ליין בקפריסין העלה על הנייר המשורר היווני הֵסִיוֹדוֹס במאה השמינית לפני הספירה, בתקופה זו הוא התייחס בכתביו לקפריסין כ"אי היין".

המסע שלנו ממשיך עד למאה ה-12, לתקופה בה הצלבנים הגיעו לאזור קפריסין. עם הגעתם, הם הכירו למקומיים טכניקות ייצור יין חדישות וכך לאט לאט הפך האי ליצרן גדול של יין. בתקופה זו הופק לראשונה יין הקומנדריה הקפריסאי המפורסם, יין קינוח מתוק העשוי מענבים אדומים וייחודי אך ורק לאי.

 יין הקומנדריה הפך לאחד היינות הפופלריים באירופה, ותיעודים מוכיחים כי הוא אף זכה בתחרות היינות הראשונה בהיסטוריה שערך המלך הצרפתי פיליפ אי שם במאה ה-13. בתחרות נטעמו מעל 70 סוגים שונים של יין מכל רחבי אירופה, אבל אף אחד מהם לא הצליח להתחרות ביין הקפריסאי המשובח.

תעשיית היין הקפריסאית החלה לצמוח יותר ויותר בסוף המאה ה-19, לאחר התפרצות מגפת הפילוקסרה. המגפה כללה התפשטות של כנימות מזיקות התוקפות גידולי גפנים והיוותה מכה קשה לתעשיית היין באירופה.

airalo ad

לאחר התפשטות המגפה כרמים רבים נפגעו וחלקם אף נהרסו לחלוטין. למזלה של קפריסין שלנו, היא נשארה רחוקה משטח האש ולא ספגה פגיעות קשות לעומת מקומות אחרים באירופה. כתוצאה מכך, קפריסין הלכה וגדלה בייצור היינות שלה, עד שבאמצע המאה ה-20 היא כבר ייצאה מעל ל-50 סוגי יינות בכל רחבי העולם. 

עד ימינו קפריסין נחשבת למובילה בתחום היינות ותעשיית היין הקפריסאית עוברת כיום תקופה של צמיחה וחדשנות. יקבים חדשים נפתחים, והייננים מתנסים בזני ענבים חדשים ובטכניקות ייצור יין מקוריות.

מה כל כך מיוחד ביינות הקפריסאים?

כוסות יין ליד אשכולות וחבית קטנה
כוסות יין ליד אשכולות וחבית קטנה

אז מהו הסוד שהופך את היינות בקפריסין לכל כך ייחודיים? ובכן, הכל מתחיל בגידול הענבים. סביבת הגידול של קפריסין היא הסוד הכמוס לאיכות היינות שלה. האקלים הים תיכוני של האי חם ויבש, עם קיץ ארוך וחם וחורף מתון. אקלים זה הוא אידיאלי לגידול ענבים, מכיוון שהוא מאפשר להם להבשיל לאט ולפתח טעמים מורכבים. האדמה הוולקנית של קפריסין היא כלי מנצח לייצור היינות המשובחים שלה. האדמה כאן עשירה במינרלים, מה שעוזר להעניק ליינות את אופיים הייחודי וטעמם העשיר.

סוגי היין המפורסמים של קפריסין

הקומנדריה

בקפריסין מיוצרים מגוון סוגי יינות ואם הגעתם עד כאן בוודאי תשמחו לשמוע על הפופולריים מביניהם. את יין הקומנדריה כבר הזכרנו, אבל מדובר ביין ששווה להזכיר פעמיים. זהו היין העתיק בעולם, והוא מיוצר עד היום בקפריסין, כך שאם אתם מטיילים באי אתם חייבים לטעום אותו.

יין אומודוס

ואם חשקה נפשכם ביין אדום איכותי כדאי שתכירו את יין האומודוס, יין אדום קלאסי העשוי מענבי המאברו ונקרא כך על שם הכפר אומדוס, שנמצא בהרי הטרודוס בקפריסין. ענב המאברו הוא ענב יליד קפריסין, שידוע בטעמו העשיר והפירותי ומאוד מתאים לייצור יינות. היין המשובח מיושן בדרך כלל 12-18 חודשים בחביות עץ אלון, מה שמקנה לו את פרופיל הטעמים המורכב שלו.

יין הקסיניסטרי (Xynisteri)

עוד יין שקפריסין מתגאה בו הוא יין הקסיניסטרי. השם קסיניסטרי מתייחס לקבוצת יינות לבנים המיוצרים מענבי קסינסטרי ומאופיינים בדרך כלל בטעמים מתוקים וקלילים יותר. יינות קסיניסטרי מתאימים להגשה לצד מנות קלילות או בתור יינות קינוח.

יקבים בקפריסין

חביות יין

יין הוא כאמור חלק בלתי נפרד מהתרבות הקפריסאית, הוא אורח קבוע לצד מאכלים מסורתיים, ונחשב למשקה הפופולרי ביותר בפסטיבלים ובחגיגות המקומיים. בשנים האחרונות כחלק ממאמציה של קפריסין לשימור התרבות והמסורת, היא שואפת למשוך כמה שיותר תיירים ללמוד על תרבות היין של המקום, וכמובן- לטעום וליהנות מהיינות המדוברים.

ברחבי האי למעלה מ-500 יקבים, כאשר רובם מציעים טעימות יין וסיורים למבקרים. כך גם אתם יכולים ללמוד על ההיסטוריה של ייצור היין בקפריסין, לטעום כמה מהיינות המשובחים של האי ולחוות את התרבות הייחודית של המקום. אז איזה יקבים אסור לכם לפספס?

יקב קיאו (Keo)

מדובר באחד היקבים הוותיקים והגדולים בקפריסין השייך לקבוצת Keo הקפריסאית העוסקת ביצור משקאות מכל הסוגים. ביקבים (כן, יש כמה ברחבי קפריסין) מיוצרים סוגי יינות ומשקאות חריפים המזוהים עם קפריסין וביניהם גם יין הקומנדריה המהולל ויין המרלון. במקום מיוצר גם שיכר זיווניה הקפריסאי המפורסם שמוכר גם כ"וויסקי הקפריסאי", מאחר ומדובר במשקה מאוד חזק שמכיל כ 60%-90% אלכוהול.

יקב לואל (Loel)

זהו יקב יחסית חדש שבמהירות צבר מוניטין מכובד למדי. היינות של יקב לואל עשויים מענבים מגידול אורגני, והם ידועים ברעננותם ובטריות שלהם. אם חשוב לכם ליהנות מיין שהוכן אך ורק מהמרכיבים המשובחים ביותר, שווה לכם לקפוץ לטעימה ביקב לואל הממוקם בעיר לימסול.

יקב נליון (Nelion)

היקב שקיים כבר קרוב ל-30 שנה מייצר מספר קטן של יינות קינוח וגם של יינות שרדונה ושיראז. ביקב אופציה לטעימות יין וסיורים מודרכים, במקום תמצאו גם חנות קטנה בה תוכלו להתפנק ביין לקחת הביתה ובעוד מוצרים מתוצרת מקומית. היקב ממוקם בסביבה יפהפייה, עם נופים מדהימים של עמק הדיאריזוס.

יקבים נוספים בקפריסין

באתר הזה תמצאו מפות מעודכנות של כל היקבים שיש בקפריסין.

טיפים מאיתנו לטיול יין מושלם

אחרי כל מה שקראתם את בוודאי ממהרים לארוז מזוודות, אבל לפני זה כדאי שתקבלו עוד כמה טיפים מאיתנו כדי להבטיח שהטיול שלכם יהיה הצלחה. אז קודם כל, לשאלה החשובה ביותר – מתי הכי כדאי לכם לבקר בקפריסין כדי ליהנות מהיינות המשובחים? כמובן שכל זמן בשנה הוא מעולה לטיול יין טוב בקפריסין, אבל כדאי לכם לקחת בחשבון שהזמן המומלץ ביותר לכך הוא דווקא במהלך הסתיו, כאשר הענבים מבשילים.

אם אתם רוצים ללמוד עוד קצת היסטוריה שמאחורי כוס היין שלכם, כדאי גם לתכנן ביקור במוזיאון היין בלימסול ובו תוכלו לשמוע על הסיפורים מאחורי היינות המוצלחים של קפריסין ולהוסיף ערך מוסף לטיול שלכם.

בנוסף, יש בקפריסין כמה מסלולי יין מומלצים. כאלה שעוברים בין הכפרים והיקבים השונים. מכאלה שנמשכים שעות מעטות ועד כאלה של יום שלם. אם אתם מגיעים לקפריסין ליותר מ-3 ימים, קחו חצי יום ותדאגו לעשות את אחד ממסלולי היין המומלצים שלנו.