מנזר טימיוס סטאברוס בכפר אומודוס – Timios Stavros Monastery

מנזר טימיוס סטברוס ממוקם ליד הכפר אומודוס, המפורסם במזכרותיו, ביין המשובח שלו, בנוף ההררי ובתושביו הנחמדים.

מנזר טימיוס סטבארוס Timios Stavros Monastery
מנזר טימיוס סטבארוס Timios Stavros Monastery

ישנן מספר אגדות המספרות את סיפורו של המנזר. באחת האגדות מסופר על צלב פלא שהתגלה במערה מקומית על ידי התושבים הקדומים בקופטרה (Kupetra), כפר שהיה קיים לפני אומודוס. באגדה אחרת, למלכה הלנה, שנסעה מירושלים עם הצלב האמיתי ונאלצה להמתין סערה בנמל קטן בקפריסין, היה חיזיון אלוהי. היא ראתה את הצלב מרחף מעל ההר וזה נה ששיכנע אותה להקים את המנזר. כמה מהמנזרים האחרים באי הוקמו גם בזכותה וכל אחד מהם קיבל פיסה מהצלב האמיתי. כך או אחרת, פיסת הצלב ניתנה במנזר טימיוס סטברוס על ידי המלכה אלנה במהלך ביקורה והפכה לגולת הכותרת של המנזר.

ההיסטוריה של המנזר

מעט מאוד ידוע על ההיסטוריה המוקדמת של המנזר. בכרוניקה של המאה ה-17 שכתב Neophytos Rodinos נכתב כי בנוסף לחתיכת הצלב המקורי, במנזר נשמרה גם חתיכת החבל ששימשה לקשירת ישו לצלב. בשנת 1735 כתב הצליין Vasily Grigorovich-Barsky כי ישנם כתמי דם על החבל.

המבנה האדריכלי של המנזר

המנזר והכפר אומודוס, שהוא כיום אחד מיעדי התיירות העיקריים בהרי הטרודוס, הוקמו בעקבות כנסייה קטנה שנבנתה בשנת 210. המראה הנוכחי של המנזר נשמר עוד משנת 1816. באמצע המאה ה-19 הכנסייה הביזנטית העתיקה שוחזרה לחלוטין והוחלפה בבזיליקה מסיבית בת 3 חללי אורך. מבפנים קושטה הבזיליקה בקמרונות מצולעים ובחוץ – בקשתות. דרך החלונות שמאחורי הקשתות פורצים קרני אור טבעי וחלקו העליון של הגג מעוטר בגמלון. בצד המזרחי של הכנסייה יש אפסיס ומגדל פעמונים, אליהם ניתן להיכנס דרך חלל המזבח.

פנים הכנסייה במנזר אומודוס

החלונות והכניסות לכנסייה מעוטרים בזכוכית צבעונית והקירות הפנימיים כוללים ציורי קיר עתיקים המתארים את הירידה מהצלב וסצינות מקראיות אחרות. פנים הכנסייה כולל כמה מהחלקים של הכנסייה הקודמת, שעמדה במקום כמו דוכן הבישוף ועוד.

airalo ad

האיקונוסטזיס המורכב משלוש שכבות, עם משבצות צבעוניות הוא גאוותה של הכנסייה. המזבח מעוטר בתמונות של דמויות מהברית החדשה צבועים בסגנון האסכולה הרוסית לאיקונוגרפיה. הצלב הגדול שתלוי לצד דמותו של ישו באיקונוסטזיס נמצא בסמוך לחלל האורך המרכזי שמכיל חתיכת חבל ששימשה לפי האגדה לקשירת ישו לצלב (החבל מוסתר מאחורי וילון קטיפה אדום). השריד הקדוש הנוסף הוא צלב המכיל פיסה מהצלב האמיתי. הוא מוסתר מאחורי דלתות קטנות במעבר הדרומי של הכנסייה.

מוזיאון במנזר אומודוס
המוזיאון במנזר אומודוס

מה יש עוד לראות במנזר ובסביבתו?

כאשר תיכנסו למנזר תיתקלו בפסל חזהו של דוסיתאוס, שנתלה בשנת 1821 לאחר שהואשם בתכנון מרד נגד השלטון העות'מאני. במהלך חייו דוסיתאוס סייע רבות למנזר והפסל הוצב כאן כדי להנציח את זכרו.

חצר המנזר מוקפת בבניינים דו קומתיים עם ארקדות מקושתות. בחלקו הצפוני של המנזר היו בעבר חדרי הנזירים, הכנסייה וחדרי האירוח ובחלקו הדרומי המחסן ואסם התבואה.

היום המנזר ריק רוב הזמן אך הכנסייה פועלת ומשמשת את תושבי הכפר ובנוסף גם המוזיאון לאמנות ביזנטית (הממוקם בחלקו המערבי של המנזר) עליו הרחבנו בכתבה על אומודוס. האוסף שבמוזיאון כולל ציורים רבים, ביניהם של המלאך גבריאל, השליחים פטרוס ופול וכן סצינות מקראיות כמו תחייתו של לזרוס וכניסתו של ישו לירושלים.

איך מגיעים לאומודוס ואיפה ישנים באיזור?

הדרך הטובה ביותר להגיע לכפר אומודוס ובכלל לטייל בהרי הטרודוס היא באמצעות רכב שכור. הכבישים המובילים אל אומודוס מפותלים ואם כבר יש תחבורה ציבורית היא לגמרי לא סדירה. מלונות מומלצים באומודוס יש כאן ורכב ניתן לשכור באחת הערים הבאות: