אוכל ושתיה בקפריסין

דגים בשוק בתוך ארגז

האוכל הקפריסאי נמצא בלב ליבה של החופשה. אפשר לומר גם להרבה מהתיירים שמגיע לקפריסין עושים זאת בגלל האוכל ולא בכדי. רק לעיתים רחוקות תתפסו קפריסאים סביב שולחן בלי כמה צלחות של נשנושים וטעימות וזה לא ממש מפתיע. לקפריסין היסטוריה עשירה ומיקום אסטרטגי בין שלוש יבשות ולכן האי הושפע לאורך השנים על ידי מגוון מעצמות, שכולן הוסיפו לגסטרונומיה המקומית.

טברנה קפריסאית
טברנה קפריסאית

המזרח התיכון בהחלט השפיע על המטבח של קפריסין. אמנם טעמים רבים משותפים למטבח הקפריסאי ולמטבח הטורקי, אך המטבח של האי קרוב ביותר לגסטרונומיה היוונית המרעננת. הנה המון מאכלים קפריסאיים שחובה עליכם לנסות.

תבשילים, מאפים וקינוחים קפריסאיים

  • דיונון ביין
  • תמנון באורגנו
  • קבב דג חרב
  • Kolokasi – שורש טארו עם חזיר ברוטב עגבניות
  • Koupepia – עלי גפן ממולאים
  • מוסקה
  • Afelia – מנה מסורתית של חזיר עם זרעי כוסברה ויין אדום יבש
  • קבב חזיר
  • Sheftalies – נקניקיות בשר טחון מתובלות
  • Stifado – תבשיל בקר או ארנבת עם חומץ, בצל ותבלינים
  • Lountza – חזיר מיובש/מעושן
  • גבינת חלומי על הגריל
  • גבינת חלומי בחמאה
  • מטבלי טחינה
  • סלט חלומי חם עם אפרסקים
  • Daktyla – אצבעות שקדים ומי ורדים
  • Loukoumades – כדורי בצק בדבש
  • לחם קפריסאי מסורתי
  • Glyko Karpouzi – שימורי אבטיח
  • Glyko Karydaki שימורי אגוזים
מוסקה קפריסאית – מהמאכלים היותר מוכרים של האי

שתיה קפריסאית

מהיין הישן נושן ועד המשקאות האלכוהוליים החזקים, מהקפה החזק ועד לקוקטיילי החוף המרעננים – לכל אירוע יש משקה מתאים בקפריסים. אחרי הכל, האוכל הכי טעים מהמטבח הקפריסאי לא יהיה שלם בלי משהו לשטוף איתו את הגרון.

המסורת של יצור היין באי מתוארכת ללפני 4,000 שנה. נסו לטעום את היין העתיק ביותר בעולם שעדיין נמצא בייצור – יין הקינוח המתוק Commandaria. שפע הענבים מכרמיה של קפריסין מנוצלים גם כן כדי להפוך לשרף עוצמתי בן 45% אלכוהול שנקרא כאן זיווניה. ניתן להשיג יין גם בצפון קפריסין למרות שהיא מוסלמית וצריכת אלכוהול אסורה ע"פ האיסלאם.

בבתי הקפה המסורתיים ובטברנות ברחבי האי, קפה קפריסאי מסורתי מבושל במקום ומוגש בספלי דמיטאס מעוטרים קטנטנים. קפה זה נחשב לסיום האולטימטיבי של כל ארוחה, בעיקר הודות לכך שהוא מסייע בעיכול. אם אתם זקוקים לבוסט של אנרגיה במהלך היום, הזמינו פרפה קפוא באחת מתחנות הדלק שבדרכים.

airalo ad
כך תכינו בבית קפה פרפה מרענן

משקאות נוספיפ עונתיים יש באי. בחום הקיץ, יוגורט Airani מרענן הוא בדיוק מה שתצטרכו כדי להרוות את צמאונכם. בחודשי החורף הקרים יותר, משקה השקדים החם Soumada יחמם לכם את הגוף והנפש. אז בין אם אתם באים לקפריסין כדי להירגע, לטייל או ליהנות מהאוכל, זכרו שהמשקאות המסורתיים של האי יכולים כולם להיות חלק מהחוויה.

וכדי להיזכר בטיול, למה שלא תיקחו איתכם מזכרת טעימה? למשל, חבילת קפה קפריסאי, בקבוק יין או זיווניה גדולה יכולים בהחלט להחזיק אצלכם תקופה ארוכה. הנה רשימת המשקאות המסורתיים של קפריסין:

ארוחת מזה – ספתח קפריסאי

ארוחת-מזה-קפריסאית-טיפוסית

כמעט בכל מסעדה אליה תגיעו, תוכלו לקבל ארוחת Meze. הארוחה הזו משלבת מגוון רחב של סלטים ונשנושים טעימים (לפחות 15) ובקלות אפשר לשבוע ממנה תוך שטועמים המון מנות קטנות. ארוחת המזה כוללת כמעט תמיד את המנות הבאות בתוספת מנות מהאיזור או לפי מצב רוח הטבח והמלאי שיש במטבח. חלק מהמזטים יהיו חמים וחלקם קרים ולפניכם רשימה חלקית.

מזטים קרים

  • Taramosalata – מטבל ורוד שעשוי מדגים מלוחים.
  • Talatouri – מטבל יוגורט חמוץ, שום ונענע.
  • Zaladina – מאכל ג'לטין ובשר חזיר במיץ הדרים ורוזמרין.
  • יוגורט.
  • טחינה.
  • חומוס.
  • Samarella או Tsamarella -בשר מומלח של עיזים
  • Chakistes – זיתים ירוקים קטנים כתושים ומהולים בחומץ שנמסקו בתחילת עונת המסיק
  • Beyaz Peynir -גבינה מחלב כבש שהבשילה במלח

מזטים חמים

  • גבינת חלומי מטוגנת בגריל שמוגשת בפיתה
  • Çiğer – קוביות כבד מטוגנות או בגריל
  • Magarina Bulli – פסטה שמוגשת עם עוף, גבינת חלומי ונענע מיובשת

תוצרת קפריסין

פתגם ידוע טוען שהתוצרת הטרייה של קפריסין כל כך טעימה עד שכמעט אפשר לטעום את השמש שהצמיחה אותה! והאוכל פה אכן טעים, מכיוון שהטבע בירך את האי בכל כך הרבה מרכיבים מקומיים נהדרים, מפירות וירקות, ועד עשבי תיבול וקטניות – כולם עם שורשים היסטוריים הרבה יותר עמוקים מהאדמה שהם גדלו בה.

במוצרים הללו משתמשים הקפריסאים באופן יצירתי להכנת מוצרים מסורתיים ומנות טעימות ואותנטיות. בכרמים הרבים נטועות גפנים שמשמשות לייצור יינות עטורי פרסים ומקפאי ענבים מתוקים. מטעי הזיתים מפיקים יבולים של זיתים ירוקים לתעשיית השימורים מחד, ומאידך הזיתים השחורים משמשים ליצור שמן זית מעולה. הדבש האורגני הגולמי שמייצרות כאן הדבורים מצוף פרחי הבר זוכה שנה אחרי שנה בפרסים.

דבורים על חלת דבש בקפריסין

תרמילי החרוב (בעבר מוצר הדגל של הייבוא הקפריסאי) והסירופ שמיוצר מהם מככבים בקינוחים השונים שמשולבים עם שקדים ובוטנים מתוצרת קפריסין. בכפרי האדמה האדומה מגדלים תפוחי אדמה טעימים יחד עם אבטיחים עסיסיים ותותים מתוקים, ואילו הסלטים הטריים כאן נחתכים מהמלפפונים והעגבניות הטריים ביותר.

תוצרת החלב בקפריסין, כמו גבינות היוגורט, החלומי והאנארי מיוצרים מחלב עיזים וחלב כבשים ואילו בשר החזיר משמש כאן למגוון מנות בשריות, נקניקיות ריחניות ותבשילי קדירה. בל נשכח את עשבי התיבול והתבלינים הריחניים, האורגנו, הטימין והכוסברה. כל ארוחה וכל ביס כאן הוא טעים בצורה מחרידה.

הנה ממגוון המנות והתוצרת המקומית הקפריסאית אותה תפגשו על בטוח על השולחן שלכם.

  • Avgolemono Soup – מרק אורז ועוף עם ביצה ולימון.
  • Trachanas – דייסת חיטה כתושה וחלב.
  • Koupes – כעין סיגר מבורגול ממולא בבשר או פטריות.
  • Keftedes – קציצות חזיר קפריסאיות.
  • Kleftiko – מנת טלה ותפוחי אדמה בבישול ארוך.
  • Makaronia tou Fournou – פסטה, בשר טחון ורוטב גבינה.
  • Ravioles – רביולי עם טוויסט קפריסאי.
  • סופלאקי – קבב קפריסאי, לרוב מבשר חזיר
  • Tavas – תבשיל בשר, תפוחי אדמה בסיר חרס.
  • קלמארי – פרוסות דיונון.
  • Marida – סרדינים קטנטנים מטוגנים.
  • תמנון מטוגן או אפוי.
  • תבשיל במיה.
  • Louvi – שעועית שחורה עם שמן זית, מיץ לימון, דגים משומרים וירקות.
  • Kapari – צלפים כבושים.
  • סירופ חרובים.
  • Galatoboureko – פשטידת שמנת קרמית.
  • גבינת Anari – גבינה לבנה קשה דלת שומן.
  • גבינת פטה.
  • גבינת חלומי.
  • Hiromeri – נתחי חזיר מעושן ומומלח. מוגש לרוב כחטיף ליד הזיווניה.
  • Loukanika – נקניקיות חזיר מסורתיות מתובלות ביין אדום יבש, מלח, שום ותבלינים.
  • Pastourma – נקניקיות בקר מסורתיות מתובלות ביין אדום יבש, מלח, שום ותבלינים.
  • בקלוואה.
  • Bourekia me Anari – מאפים קטנים וטעימים עם גבינת אנארי.
  • Glyka tou Koutaliou – ממתקי הגליקה המסורתיים הם פירות משומרים מסוכרים שמוגשים לאורחים.
  • דבש
  • Palouze – קינוח מקפא ענבים.
  • Pastelaki – חטיף אגוזים.
  • Pastelli – חטיף סירופ חרובים.
  • Kalon Prama – עוגת יוגורט וסולת.
  • Kataifi – קינוח מאפה פילו.
  • Kiofterka – קינוח מענבים.
  • Loukoumi – רחת לוקום.
  • Soutzoukos – קינוח עשוי מזגי ענבים, דומה לצ'ורצ'חלה הגיאורגית.
  • Shamishi – מאפה סולת מתוק.
  • Kolokoti – פשטידת דלעת טעימה.
  • Koulouri – לחם עם מרקם כמעט דומה לעוגה, מכוסה בשומשום, זרעי קימל ואניס.
  • אגוזים
  • פיתות
  • Tahinopita – מאפה מתוק מממרח טחינה עם סירופ חרוב מקומי.
  • Kourampiedes – מאפים קטנים עליהם בזוקה אבקת סוכר בכמות נדיבה.
  • Kolokopitta – פשטידת דלעת.
  • Resi – מנת בשר עז או טלה. מוגשת באירועים.
  • Flaouna – פשטידת גבינה מלוחה שמוגשת בחג הפסחא בחלק היווני (הנוצרי) של קפריסין.
  • Spanokopitta – עוגת שומשום.
  • ענבים
  • שמן זית
  • זיתים שחורים וירוקים
  • אבטיחים
  • Macun – פירות משומרים שמוגשים בעיקר בחלק התורכי של האי
  • Kırbaç – קינוח שמוגש בצפון קפריסין ועשוי מתערובת של מי גבינה טריים עם שמנת או חלב שעליו מטפטפים דבש וזורים אגוזים
  • Mesir Macunu – נקרא גם (Ceviz Macunu). זהו קינוח מקפריסין הטורקית. סוג של קרם טופי מתוק ומתובל
  • Pilavuna – גבינת חלומי טרייה ומתוקה על הגריל.

אוכל צמחוני בקפריסין

למרות שבקפריסין יש שפע של מנות בשריות, גם הצמחונים לא יטמנו את ידם בצלחת תרתי משמע. הודות למגוון הגידולים החקלאיים, הפירות והירקות ניתן ליהנות בה מאוכל צמחוני משובח. למשל, ירקות ממולאים (yalancı dolma בתורכית), מנות משעועית, (למשל תבשילים מלוביה), מלוחיה ותבשילים שונים על בסיס ירקות שורש.

שאלות ותשובות על האוכל הקפריסאי

מה הוא האוכל המסורתי של קפריסין?

זו חתיכת שאלה. יש במטבח הקפריסאי המון מנות מסורתיות והרחבנו על כך במאמר הזה. אבל הנה כמה עיקריות:
Souvlakia – סופלקי הוא קבב בשר בגריל
Shaftalia – שאפטליה זה נקניק בגריל
Afella – בשר חזיר במרינדת כוסברה
גבינת חלומי מטוגנת
Kolokasi – תבשיל ירקות שורש
מאכלי בשר כבש
Stifado – תבשיל ארנב
ואחרונה חביבה, ארוחת ה"מזה", ארוחת טעימות שאף ביקור בקפריסין לא שלם בלעדיה.

מה יש בארוחת הבוקר בקפריסין?

ארוחת בוקר מסורתית מורכבת לרוב מזיתים, עגבניות עסיסיות ומלפפוני בייבי. גבינת חלומי מטוגנת או עשויה בגריל, ביצים, בייקון או נקניק קפריסאי ולחם מכוסה שומשום. בנוסף מגישים גם אנרי (גבינה לבנה ורכה) או יוגורט עם פירות טריים עליהם טופטף דבש. עוד על המטבח הקפריסאי.

מה שותים בקפריסין?

הנה 3 משקאות מקומיים שאתם חייבים לנסות:
ברנדי סאוור. הקפריסאים מתים על הקוקטייל הזה.
יין קומנדריה מתוק. ריצ'רד לב הארי כינה את הקומנדריה כ"יין המלכים ומלך היינות".
משקה זיווניה מסורתי עם 45% אלכוהול (!).
כתבנו על עוד משקאות במאמר.

איזה פירות גדלים בקפריסין?

בקפריסין גדלים הרבה פירות באיכות מעולה. העיקריים הם לימונים, תפוזים, אשכוליות, לימונים, תפוחים, מנדרינות, משמשים, אגסים, תאנים, דובדבנים, נקטרינות, שזיפים, רימונים, בננות, תותים, אפרסקים, קיווי, אבטיחים, מלונים וכמובן ענבים למאכל וענבי יין.