ברוכים הבאים לכפר אומודוס, כפר ציורי יפהפה, שיושב על רכס הרי הטרודוס 900 מטרים מעל לפני הים ונחשב לאטרקציה תיירותית בולטת מאד בקפריסין. אומודוס, שנמצא באחד האזורים היותר יפים במדינה, המכונה קרסוריה (Krassohoria), מביא לחזית הבימה את המסורת הקפריסאית הידועה ומהווה נקודת עצירה שהיא בגדר חובה לכל מי שמטייל ברכס ההרים היפה הזה.
הכפר, כפר תיירותי בולט מאד ששומר ובהצלחה רבה על יופיו ועל האותנטיות שלו מפורסם בזכות היין המצוין שמיוצר בו, עבודות התחרה היפות, רחובותיו הצרים המקסימים, בנופים המרהיבים שעוטפים אותו מכל כיוון, בטברנות שבו וגם במבני האבן העתיקים המיוחדים שמעטרים אותו. מרפסות העץ המגולפות, שמחוברות לבתיהם של רבים, וגם כיכר מרוצפת ויפה ומנזר קדוש בן לא מעט שנים הופכים אותו, יחד, למקום שאסור לכם לפספס.
בכל שנה, ב-14 בספטמבר מתקיים בכפר אחד האירועים הדתיים הגדולים ביותר בקפריסין, המוקדש כולו לצלב. האירוע עצמו נמשך כשלושה ימים רצופים וכולל התארגנויות של רוכלים מקומיים, המציעים את מרכולתם, וכן חגיגות שונות, שמוסיפות לו צבע ועניין. הזירה המרכזית של האירוע החשוב הזה היא הכיכר שבכפר, שבה גם נערכים אירועים נוספים חשובים במהלך חודשי הקיץ ואף בחג הפסחא.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
שימו לב שאת הביקור בתוך הכפר ניתן לעשות רגלית בלבד, שכן אסורה הכניסה אליו עם כלי רכב. בכניסה אל הכפר יש מתחם חנייה חינמי, בו ניתן להשאיר את הרכב.
השכרת רכב באומודוס
הדרך הטובה ביותר להתנייד באיזור כפרי הרי הטרודוס כולל ההגעה לכפר אומודוס היא באמצעות רכב שכור. הכבישים המובילים אל אומודוס מפותלים והתחבורה הציבורית כמעט ולא קיימת באופן סדיר. ניתן לשכור רכב באחת הערים הבאות:
על האטרקציות המרכזיות בכפר
לא מדובר אמנם בכפר גדול ולרוב ביקור בו אורך כמה שעות בלבד ובכל זאת, כדאי להקדיש לו עצירה ומומלץ אם אפשרי גם להישאר ללון בו או בסביבתו הקרובה.
מנזר טימיוס סטבארוס
אחת האטרקציות הידועות של אומודוס הוא מנזר האבן של הצלב הקדוש (Honest Cross), המכונה גם מנזר טימיוס סטבארוס (Timios Stavros Monastery) שמתוארך רחוק רחוק אחורה, למאה ה-19. זהו אחד המונומנטים העתיקים ביותר בקפריסין כולה, כזה המושך אליו מבקרים רבים לאורך כל השנה, ובייחוד בעונת השיא, בין החודשים יוני לאוגוסט, אז מגיעים אל המקום המוני תיירים.
במנזר יש כמה שרידים חשובים מהעת העתיקה, כולל פיסה שמאמינים שהיא מהצלב האמיתי וכן חבל קדוש, ששימש את הרומאים לקשור בעזרתו את ישו אל הצלב. מבנה המנזר הוא מונומנט ארכיטקטוני מרהיב בן שתי קומות עם גלריות מקושתות מרשימות וכמה מוזיאונים בתוכו שבהמשך נרחיב עליהם.
כיכר אומודוס
הכיכר המרכזית של אומודוס היא ליבו הפועם של הכפר ואולי גם אחד המקומות היותר צפופים ועמוסים בו. מדובר בכיכר קטנה יחסית, מוקפת בטברנות, בבתי קפה ובחנויות, המציעות תוצרת מקומית, כמו דבש, חמאה, אגוזים וגם מזכרות לקחת אותן הביתה.
ייצור היין בכפר אומודוס
בזכות מיקומו הגיאוגרפי, באזור כפרי היין של קפריסין, מוקף בהרים גבוהים, ידוע אומודוס, בין היתר, גם בייצור היין שבו, המוכר כאחד המעדנים היותר מוצלחים של האי.
האקלים שבו וההרים שסביבו מהווים תשתית מצוינת לגידול מוצלח של מטעי גפנים, וגם מטעים של פירות מכל מיני סוגים, כמו אגסים, שזיפים, תפוחים, משמשים ואפרסקים. המקומיים נעזרים בכלי עבודה מיושנים כדי לעבוד את האדמה ולעבד את הכרמים, המהווים מקור הכנסה ארוך שנים של בני הכפר.
גת (משטח דריכה להפקת יין מענבים) מתקופת ימי הביניים, שנמצאה ממש בסמוך למנזר הצלב הקדוש, היא עדות לכך שייצור היין התרחש באומודוס עוד מימי קדם. באותם ימים ייצרו המקומיים את היין, שאותו גם מכרו בעצמם. מסיבה זו כמעט לכל אחד היה בבית מקום מיוחד לאחסון חביות, בהן שמר את היין לאורך השנים.
כיום יש בכפר כמה יצרני יין ביתיים, שכן מרבית התושבים מעבירים את ענביהם למזקקות גדולות מקומיות וכבר אינם מייצרים את היין באופן עצמאי. עם זאת, קשה שלא לשים לב לעניין היין, בעת הביקור בכפר, ולמצוא בחנויות הקטנות והיפות שבו את בקבוקי היין הצבעוניים, רמז לתעשיית היין הקדומה ולזו שעדיין ממשיכה בו, אם כי בהיקפים קטנטנים.
עבודות תחרה מקומיות
אומודוס ידוע גם בזכות עבודות התחרה היפהפיות, המיוצרות על ידי המקומיים, ובייחוד על ידי נשות הכפר. אלו, רוקמות שמיכות, מפות מקסימות וקישוטים יפהפיים מתחרה, המוצעים למכירה בחנויות הפזורות ברחבי האי ומהווים מזכרת מושלמת לחופשה. בנוסף בכפר נמצא גם מוזיאון שמוקדש לתחום התחרה.
מוזיאונים
במתחם עצמו כמה מוזיאונים, לרבות המוזיאון לאמנות ביזנטית, הכולל אוסף עצום של אייקונים וכלים כנסייתיים וכן מוזיאון המאבק הלאומי לשחרור קפריסין, המוקדש לשנים 1955 עד 1959. מחוץ למנזר יש עוד כמה מוזיאונים וגלריות מעניינות.
מוזיאון האוצר הכנסייתי – Ecclesiastical Treasury Museum
במוזיאון מספר רב של חפצים יקרי ערך ואוצרות יקרים של הכנסייה שנשמרו מדורות קודמים. חלק מהפריטים המיוחדים שמוצגים המוזיאון הם:
- אייקונים ביזנטיים שנעשו בעבודת יד
- כתבי קודש עתיקים מהשנים 1728 עד 1769
- ספרים עתיקים מהמאה ה- 16-19. חלק מהם כוללים הערות בכתב יד.
- פרוכות זהב רקומות מרוסיה
- מנורות מוזהבות גדולות מעץ, חרוטות.
מוזיאון הסמלים הביזנטיים – Mega Synodiko
מוזיאון הסמלים הביזנטיים שוכן במבנה מעץ מדהים ביופיו במנזר שהורכב בעבודת יד מאלפי חתיכות עץ אגוז קטנות. מוזיאון הסמלים הביזנטיים הוקם באוקטובר 1960, במטרה לשמר ולהגן על האייקונים הישנים של המנזר. מוצגים בו אייקונים ביזנטיים יקרי ערך מתקופות קדומות, כמו גם פנסים מוזהבים עתיקים מעץ ועוד פריטים מעניינים.
מוזיאון המאבק – Struggle Museum
מאבק השחרור הלאומי של קפריסין נגד הממשל הקולוניאלי הבריטי, המכונה מאבק ה-EOKA, החל ב-1 באפריל 1955 והסתיים בהסכמי ציריך-לונדון בפברואר 1959.
מאבק ה-EOKA נמשך שנים ארוכות למען חירותם של תושבי קפריסין. הכפר אומודוס תמיד היה בחזית כל המאבקים למען העצמאות של קפריסין. תושביו השתתפו באופן פעיל במהפכה היוונית, הם השתתפו גם באופן פעיל בשתי מלחמות העולם וכן במאבק השחרור הלאומי של ארגון ה-EOKA בשנים 1955 – 1959. תרומת הכפר לעצמאותה של קפריסין הייתה גדולה והמחיר ששולם היה כבד. מעצרים, מאסרים, פיצוצים ופשיטות.
המרכז לשימור אמנות רקמת התחרה – Centre For The Presevation Of Narrow Knit Lacing
המוזיאון מציג ומתעד את הדרך להכנת רקמת התחרה במטרה לשמר את הטכניקות הקדומות של אומודוס בנושא (Pipila). החשיבות של הקמת המרכז היא רבה. נמצא בו חלק של אוסף יוצא דופן של דוגמאות תחרה שמנציח את תרומת הנשים של אומודוס להתפתחות של הנושא.
מוזיאון התרבות
במוזיאון יש תערוכות שמזכירות את העבר של אומודוס והסביבה הכפרית של הרי הטרודוס. המוזיאון מהווה מקור ידע וקידום התרבות, המסורת והפולקלור לצעירים.
תערוכת התמונות
באולם התערוכות של הכפר מוצגות תמונות וצילומים המתוארכים למאה ה-19 מהם אפשר ללמוד רבות על המנהגים ועל החיים באומודוס. הנופים המסורתיים, הרחובות הציוריים של הכפר, חצרות עם פרחים, תצלומים משפחתיים, תצלומים קבוצתיים של חיי תושבי אומודוס, תצלומים אחרים כמו אלו של בית הספר הישן, של הרכב הראשון שנסע מאומודוס ללימסול ועוד.
מוזיאוני הלינוס (בתי היין, יקבים) באומודוס – Linos
היקבים העתיקים של אומודוס (מימי הביניים) הוכרזו כאתרי עתיקות רשמיים.
אחד היקבים העתיקים, הלינוס המקומי, נמצא במרחק קטן ממנזר טימיוס סטבארוס והכניסה אליו היא דרך פתח מקושת בדומה לפתחים שבמנזר.
היקב בנוי מחדר מלבני מאבן בגודל ג-70 מ"ר עם גלריה. רצפתו עשויה אבני מדרך. בפנים ומעל הכניסה יש מקום לאחסון עשויים מעץ מעוצב.
במרכז החלל נמצא מכשיר לדריכת ענבים. בחלק האחורי של היקב, בערך מטר אחד מעל הרצפה, נמצא הציאטוס (Tziathos) שהוא חלל מכוסה בטיח בו הופרדו הענבים.
מוזיאונים פרטיים שונים
מוזיאונים פרטיים שונים קיימים באומודוס, חלקם בבתים בני 100 שנה ויותר שנשמרים עם חזיתם המקורית. בתים ישנים אלה עצמם מעניינים מאוד מבחינה אדריכלית, חיצונית ופנימית. המוזיאונים הפרטיים הם הרבה פעמים דוגמאות לבתים המסורתיים באומודוס. הם עשויים אבן וחימר עם קירות ענקיים ועבים, דלתות עץ וגגות רעפים וגנים מלאי פרחים. בחדרי המגורים עדיין יש קנקני חרס ליין ופעמים רבות חיו שם גם בעלי חיים. סימנים לתקופות קשות של עוני שהיו נחלת הכפר בעבר.
מקומות לינה בכפר ובסביבה
אין אמנם בכפר מספר גדול של פתרונות לינה, אך חלק מהמקומיים מציעים להשכרה דירות נופש שאפשר ללון בהן. יחד עם זאת, מי שבוחר להגיע אל הכפר במסגרת טיול יום וללון במקום אחר, יוכל לעשות זאת בלימסול, שנמצאת במרחק של 40 דקות לערך (40 ק"מ דרומית לכפר). אפשרות נוספת ללינה היא לרנקה, שרחוקה יותר, ונמצאת במרחק של כשעה ועשרים דקות (107 ק"מ, דרומית מזרחית). מקום נוסף ללון בו הוא עיירת הנופש פאפוס, שנמצאת במרחק נסיעה של כ-50 דקות לערך (61 ק"מ) מהכפר.