פסל מקאריוס השלישי – הנשיא הראשון של קפריסין

מקאריוס השלישי, המכונה הארכיבישוף מקאריוס, נולד בשנת 1913 בשם מיכאל, בכפר הררי בפאפוס כבן למשפחה יוונית אורתודוקסית. בשנת 1950 נבחר לכהן כארכיבישוף של האי קפריסין ושינה את שמו ממיכאל למקאריוס שמשמעותו ביוונית – מבורך.

בין פעילויותיו הידועות של מקאריוס היתה מעורבותו בתנועה לעצמאות קפריסין שנשלטה אז בידי הבריטים. דרך התנועה הוא ניהל קשרים עם "ארגון הלאומי של הלוחמים הקפריסאים" ופעל רבות למען שחרור קפריסין מהשלטון הבריטי. בנוסף, פעל מקאריוס כדי לשמור על קפריסין דו לאומית, בכך ששמר על זכויותיהם של תושביה הטורקיים שנחשבו לבני מיעוטים.

הפסל המיתולוגי של מקאריוס

הפסל של מקריוס השלישי נשיאה הראשון של קפריסין
הפסל של מקריוס השלישי נשיאה הראשון של קפריסין

בצומת הדרכים בין שדרות גיאורגיו גריבה דיגני (Georgiou Griva Digeni) ורחוב ניופיטו ניקטלאדיס בניקוסיה, נבנה למקאריוס ארמון מלכותי בסגנון וונציאני, שם שהה במהלך כהונתו. הוא מת בשנת 1977 מהתקף לב וכעשר שנים לאחר מותו, בשנת 1987 הקימו לזכרו פסל ענק יצוק, בצבע ברונזה, המתנשא לגובה של כ-8 מטרים.

הפסל שהוצב בחצר הארמון, נקרא פסל מקאריוס השלישי ונחשב לאחד האתרים החשובים של קפריסין. הוא הוצב באזור מטופח, טובל בצמחיה ירוקה, בקרבת מוזיאון לוחמי המחתרת והמאבק לעצמאות ונראה למרחקים. הפסל הפך במהלך השנים למוקד תיירותי מרכזי ולאחד האתרים החשובים בניקוסיה.

בשנת 2010 פורק הפסל בחשאי על ידי אלמונים והוצב בהרי הטרודוס, קרוב לקברו של מקריוס שנמצא במרכז קפריסין שבהר טרוני (Throni) הסמוך.

airalo ad

במקום הפסל שהוסר, הותקן פסל חילופי עשוי שיש, אך קטן בהרבה מהמקור ופחות מרשים. השמועות שנפוצו סביב היעלמות הפסל גרסו, שהארכיבישוף כריסוסטומוס, אשר היה מסוכסך עם מקאריוס השלישי במשך שנים רבות, הוא זה שאחראי להחלפת הפסל בשל טינתו כלפיו.