מי שחפץ בחופשה רגועה מחוץ למרכזים העירוניים של קפריסין, כדאי שיבקר באזור הכפרי מחוץ ללימסול. שם, במה שאפשר לכנות "אזור היין" של האי, אפשר למצוא נוף ציורי, כפרים קפריסאים מסורתיים עם בתים בנויי אבן ורחובות מתפתלים, וכמובן הרבה מאוד כרמים. לצד יקבים מקסימים יש באזור הזה גם ייצור מקומי של משקאות חריפים יותר. ברשימה זו הבאנו לכם ארבעה מהכפרים היפים ביותר המצויים צפונית-מערבית ללימסול.
הכפר אומודוס
הכפר אומודוס (Omodos) שוכן כ-42 קילומטרים צפונית-מערבית ללימסול בלב אזור היין הקפריסאי. אומודוס בנוי על צלע הר סמוך לגדה המערבית של נהר צ'ה-פוטמי.
לצד גפנים, באומודוס מגדלים גם תפוחים, אגסים, אפרסקים, שזיפים ומשמשים. הקצה הצפוני של הכפר מצוי בסמוך ליער הלאומי של פאפוס.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקפריסין. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- פרוטאראס: שייט לקייפ גרקו וללגונה הכחולה
- פאפוס: כניסה לפארק המים אפרודיטה
- פמגוסטה: ספארי ג'יפים חצי יום במערות הים
- מלימסול: סיור אוכל ויין בהרי טרודוס עם ארוחת צהריים
- מלרנקה: סיור בערים פמגוסטה וסלאמיס
- לימסול: סיור הכרות פרטי בעיר
- מפרוטאראס: יום שייט מפנק בקטמרן
- איה נאפה: סיור טעימות ואוכל בקפריסין
- פאפוס: חצי יום של שייט עם בר פתוח, ברביקיו ושנורקלינג
היישוב הוקם בשלהי התקופה הביזנטית או בראשית התקופה הפרנקית בקפריסין, מסביב למנזר "הצלב הקדוש".
שמם של הענבים של אומודוס ושל היינות המופקים מהם יצא לתהילה כבר בתקופה הקדם-מודרנית. המסורת המקומית טוענת שהסולטאן העותמאני סלים השני רצה לכבוש את קפריסין בגלל יין "אפאמס" (Afames), היין המקומי הקרוי על שם ההר המצוי ממזרח לאומודוס.
תושבי אומודוס עוסקים גם היום בגידול גפנים ובייצור יינות ו-"זיווניה", המשקה הלאומי של קפריסין הידוע בכינוי חיבה "מי אש" בשל אחוז האלכוהול הגבוה שלו. מלבד זאת מייצרים שם גם ממתקים ומאפים הידועים בכל רחבי קפריסין.
מה לעשות באומודוס
מול מנזר "הצלב הקדוש" מצויה הכיכר המרכזית של הכפר. הבתים באומודוס בנויים מאבנים, עם גגות רעפים וחצרות מרוצפות, לרוב עם עציצים פורחים.
- סקירה מורחבת על אומודוס
- השכרת רכב בלרנקה
- השכרת רכב בלימסול
- השכרת רכב בפאפוס
- מלונות מומלצים באומודוס יש כאן
הכפר פלאטרס
הכפר פאנו-פלאטרס (Pano-Platres), כלומר "פלאטרס עילית", ידוע כיום כפלאטרס בלבד. הכפר המצוי כ-25 קילומטרים צפונית-מערבית ללימסול, בנוי באופן מדורג על צלע הר בתוך יער (יש עצים רבים לא רק מסביב לכפר אלא גם בתוכו).
תיעוד על הכפר קיים כבר מהתקופה הפרנקית בקפריסין. בתחילת המאה ה-20 גרו 150 איש בכפר וכיום מתגוררים בו כ-250 תושבים קבועים. במהלך עונת התיירות (הקיץ) גדל מספר התושבים בכפר עד ל-10,000. רוב תושבי הכפר מועסקים בתעשיית התיירות.
בפלאטרס, המהווה יעד תיירותי פופולרי, אפשר למצוא מלונות, מסעדות ומועדוני לילה.
הכפר לופו (Lofou)
הכפר לופו מצוי כ-26 קילומטרים צפונית-מערבית ללימסול (נסיעה של כ-25 דקות מהעיר). לופו בנוי בתוואי מעגלי על גבעה, למרגלות הרים תלולים, עם שני נהרות זורמים בקרבתו. אין צורך להסביר אפוא מדוע לופו הוא כפר ציורי במיוחד.
ישנן עדויות כתובות לקיומו של הכפר החל מהתקופה הפרנקית (ממלכת קפריסין הצלבנית). במפקד האוכלוסין של 1862 נמנו יותר מ-200 תושבים ביישוב. במהלך השלטון הבריטי – קפריסין נשלטה על ידי הבריטים מ-1878 ועד לקבלת העצמאות ב-1960 – ננטעו כרמים רבים בשטח החקלאי של הכפר. לצד הגפנים המשיכו בני האזור לגדל גם דגנים ועצי חרוב.
במהלך תקופת השלטון הבריטי ובעשורים הראשונים של הרפובליקה העצמאית, ננטש לופו בהדרגה אולם מעז יצא מתוק, ועקב הידלדלות האוכלוסייה, הבנייה המסורתית בכפר לא שונתה. כיום אפשר למצוא בלופו דוגמא ייחודית לארכיטקטורה הכפרית המסורתית של קפריסין.
מה לעשות בלופו
הארכיטקטורה המסורתית של לופו כוללת בתים עם מרפסות עץ מקסימות, רחובות צרים מרוצפי אבן, בורות מים ועוד. מלבד זאת אפשר למצוא בכפר כנסייה יפה מאוד ומוזיאון כפרי עם טחנת קמח עתיקה.
בכל יום ראשון האחרון של ספטמבר נערך בכפר פסטיבל "Palouze" (על שם הממתק המסורתי העשוי מתירוש ומקמח אותו נהוג להכין לכבוד החגיגה). ב-25 במרץ נערכת בלופו חגיגת הבתולה מריה. אירועים אלו מושכים קהל רב. בכפר יש שתי טברנות מסורתיות ומלון מודרני.
הכפר ארסוס
אחד מכפרי היין היותר מוכרים הוא ארסוס (Arsos). הכפר מצוי כ-40 קילומטרים צפונית-מערבית ללימסול. היות שהכפר בנוי על מדרונות הר לאונה, בגובה של יותר מ-1,000 מטרים, ניתן להשקיף ממנו על שטח נרחב ואפילו לראות את חופי פאפוס. בשל גובהו, מזג האוויר בארסוס בקיץ הוא קריר ויבש, מה שמושך תיירים רבים לאזור בחודשים החמים.
הכפר מוקף גפנים וכבר מאז העת העתיקה הוא ידוע בזכות תעשיית היין המקומית שלו. בבתיהם, התושבים מכינים יינות ואף מזקקים זיווניה.
מה לעשות בארסוס
האגודה לפיתוח ארסוס הוקמה כדי לשמור על האופי המסורתי של הכפר אך גם לקדם פעילויות שימשכו אוכלוסייה צעירה. כתוצאה מכך, ארסוס ידוע בזכות החגיגות והאירועים הרבים הנערכים בו, ביניהם נטיעת עצים בינואר, חגיגות פסחא, "ליל קפריסין" ביוני, פסטיבל אמצע אוגוסט, פסטיבל "פאלוז" בספטמבר ופסטיבל הקדוש פיליפוס (הקדוש הפטרון של הכפר) בנובמבר.
אתם מוזמנים לצאת קצת מלימסול וליהנות מטיול קצת לא שגרתי באיזור הכפרי שמסביב לעיר. על ידי שהייה בבית מסורתי משוחזר באחד מהכפרים הציוריים הרבים של האי. לינה באחד מבתי האבן העתיקים בכפרי היין הרחק מאזורי התיירות תפגיש אתכם עם כפרים מסורתיים, כרמים ויקבים, מנזרים ויערות נידחים.