נמל הדייגים הישן של לרנקה

נמל הדייגים הקטן של לרנקה

נמל הדייגים הישן של לרנקה הוא מקום נפלא לבקר בו על הבוקר כאשר הסירות מתגודדות לפני היציאה אל הים כדי למצוא את את שללן להיום. לקראת הצהריים הדייגים חוזרים אל המזח ומוכרים את הדגים ושלל פירות הים שלהם על הרציף. רק שימו לב שנמל הדייגים הישן הוא לא מרינה לרנקה, המרינה ממנה נכנסות היאכטות וספינות הסוחר אל העיר אלא זהו מסתור סירות דייגים קטן דרומית יותר מהמרינה.

במעגן יש איזור מקורה ייעודי עם ציוד שקילה, שולחנות וכיסאות. אם לקחתם מלון או דירת נופש בלרנקה עם מטבח משלכם, תוכלו לקנות דגים טריים היישר מהים התיכון ולהכין לכם ארוחת צהריים או ערב כמיטב המסורת הקפריסאית. אבל, שימו לב להקדים את בעלי המסעדות והטברנות שאם לא כן, אתם עלולים למצוא את עצמכם עם כמה קשקשים בלבד בידיים.

מעגן הדייגים הקטן והישן של לרנקה לא ממש מוזכר בחוברות ובמדריכי התיירים של קפריסין, אבל אנחנו ממליצים בחום אם אתם בעיר לסור אליו דבר ראשון בבוקר או עם שקיעת השמש על העיר. בין אם תבחרו לבקר כאן בבוקר או בערב תוכלו לעשות כאן תמונות מקסימות.

את המעגן לא קשה למצוא, אם אתם ליד חוף מקנזי, לכו לכיוון חוף קסטלו והנמל נמצא ממש לידו. אם אתם מגיעים מהמצודה של העיר זה יקח לכם טיפה יותר זמן אבל עדיין, צעדו לאזור חוף מקנזי ולא תוכלו לפספס את הנמל הישן.

טיילו סביב והביטו בסירות, חלקן עדיין שמישות ומפליגות מדי יום כדי לחפש צייד, חלקן עוגנות ובעליהן מגיע אחת לכמה שבועות כדי להפליג בהנאה עם המשפחה וחלקן נראה כאילו נותרו ונשכחו כמו איזו מכונית ישנה בחצר האחורית איפשהו.

airalo ad

הביטו באנשים, נראה שחלקם לא עזבו לעולם את האזור, חיים לגמרי בין הסירה לים. אנשים פשוטים, שמביאים קסם וחיים לאזור, וחיוך כמובן. הם יוצאים יום אחר יום, עובדים קשה כדי להביא ליבשה את מה שאנחנו אוהבים מהים.

לרנקה עשירה מאוד במסעדות דגים ובטברנות. מוכרות במיוחד הן אלה שנמצאות ממש בצד הנמל. יש אמנם רשתות מסעדות דגים מסחריות כמו אושן בסקט בקפריסין אבל למה לכם להרוס את החופשה עם דגים קפואים כשאתם יכולים ליהנות מהמקבילה הטרייה והריחנית שלהם?

טברנה לרנקאית טיפוסית
טברנה לרנקאית טיפוסית

בנמל הדייגים הישן של לרנקה תמיד יש תנועה. סירות שעוברות פנימה והחוצה, חלקן יוצאות לדוג וחלקן פשוט יוצאות בשביל הכיף, משפחה על הסיפון, כלב על החרטום וחכות תלויות בקצה האחורי. אולי תקבלו טרמפ ממישהו?

ההיסטוריה של נמל הדייגים

ההיסטוריה של המקום כוללת מלחמות, אך גם מבנים בעלי חשיבות היסטורית מהכיבוש העות'מני ומהשלטון היווני השולט באזור באופן רציף מהמאה האחרונה.

לפני מלחמת העולם השנייה כשהדייגים הקפריסאים יצאו בסירות מפרש ומשוטים קטנות, לדוג עם מלכודות ורשתות. הם השתמשו בספינות קטנות באורך של כ- 15 מטרים לערך שהונעו במנועי 30-60 כ"ס.

עם הקמת הרפובליקה הקפריסאית בשנת 1960 ביקשה ממשלת קפריסין סיוע של ארגונים זרים שונים כדי להחיות את הנמל. כעבור ארבע שנים הגיעה הקמת מחלקת הדיג במשרד החקלאות ומשאבי הטבע. (עד אז האחריות על הדיג הייתה על ידי מחלקות המכס והנמלים). בשנים שלאחר מכן התפתחות הדייג הייתה מהירה ובשנת 1974, הנמל עבר מודרניזציה בסיוע ממשלתי.

עם התפתחות התעשייה הוקמו מספר תשתיות נוספות לסייע בפעילות הנמל, בעיקר באזורו הצפוני. בנוסף הוספו מגורים שבהם התגוררו רוב הדייגים האומנים שגרו באזור.

מאורע נוסף שקרה בסוף אותה שנה היה הכיבוש הטורקי של לרנקה, שהסתיים רק בשנת 1985 בה הוחזרו שטחים בהסכמי חילופי שטחים ואוכלוסיות מהצד הטורקי קפריסאי לצד היווני קפריסאי.

דייג חוזר עם שלל ללרנקה
דייג חוזר עם שלל ללרנקה

מה עוד יש במעגן הדייגים של לרנקה?

בקפריסין לא הרבה בנות מסתובבות במרינות ומנגד נראה שהבנים עושים כאן חיים על אופנועי ים, יאכטות, סירות מהירות וכאלה… כן, לא רק סירות דייגים משתמשות במעגן הדייג של לרנקה, יש כאן גם יאכטות קטנות וממונעים ימיים. אגב, הרבה אנשים מוצאים מקום שקט על הסלעים ויושבים בסבלנות שעות עד שהחכה שלהם תתחיל לרטוט. אתם עשויים גם לפגוש בקבוצות נערים עם צילצלים וערכת שנורקלינג, עוקבים בשקט אחר טרפם, רק מדי פעם עולים אל פני המים כדי לנשום אוויר וחוזרים שוב אל המצולות, עוקבים אחר תמנון חמקמק שלא רוצה להיתפס.

לקראת סוף היום, הסירות מתנדנדות בעדינות במעגן, עד שתצאנה שוב עם זריחת הבוקר להתחיל שוב מחדש…

בסוף כל יום, כאשר השמיים הופכים ורודים וזהובים כשהשמש שוקעת מעל מעגן הדייגים. אתם תפגשו צבעים יפים באמת – הכינו את המצלמה או הסלולרי שלכם ותתכוננו לרגעים מאוד מרגשים.

לא רק סירות דייגים…

כאמור, המעגן הוא מקום נהדר לשבת ולצפות באנשים, סירות והגעתם המתמדת של מטוסים לשדה התעופה של לרנקה. הם מסתובבים כאן ואז פונים ישר מעל חוף מקנזי ונוחתים ישירות על המסלול ליד הים.